Michaela jako au pair v New Yorku

autor | 18.1.2015

Přinášíme další příběh cestovatelky Michaely, která strávila v USA 1,5 roku jako au pair ve státě New York. Psala o tom svůj blog miselinusa.blogspot.cz.

Pokud také chcete zveřejnit vaše zážitky a dojmy z cesty do USA (ať už se jedná o turistiku, au pair, work and travel aj.), kontaktujte nás.

 

Michaela jako au-pair v New YorkuJmenuji se Michaela, je mi 24 let a pocházím z obce Dolní Lutyně nacházející se v Moravskoslezském kraji nedaleko Ostravy. Po ukončení bakalářského studia na vysoké škole jsem hodně přemýšlela, co dál. Jedna z možností byla pokračovat ve studiu, což se mi ale až tak úplně nechtělo (ačkoliv školu si chci v budoucnu určitě dodělat), toužila jsem poznat svět trochu jinak než z přednáškového sálu univerzity. A tak se zrodil nápad odcestovat na delší dobu do zahraničí. Z nějakého důvodu mne vždy lákaly Státy, chtěla jsem poznat a zažít jejich kulturu, zvyky, svátky a v neposlední řadě ta místa, která znám pouze z filmů, vidět na vlastní oči.

V dnešní době existuje opravdu velká spousta blogů a článků o USA, v posledních letech nastal jakýsi au-pair boom a snad každá slečna (a nejen holky, je teď i spoustu male au-pairs) se chce starat o děti. Když jsem se zhruba před dvěma a půl roky začala o toto „povolání“ zajímat i já, existovalo pár blogů a já je tehdy opravdu hltala a nemohla se dočkat, až snad i já někdy budu na místě těch holek a postavím se na tu slavnou americkou půdu. Odlétala jsem začátkem ledna 2013 původně na rok, který jsem si pak prodloužila o 6 měsíců, a vše jsem si zařizovala sama s pomocí české agentury, která pak zastupuje tu americkou a bez jejíž pomoci byste vízum typu J1 získali jen těžko. Na letišti se nás pak sešlo celkem pět Češek, takže o zábavu nebyla nouze.

Někdy v době vyřizování přihlášky a celého toho procesu, kterým musíte projít, než můžete vycestovat, jsem se rozhodla, že si také založím vlastní blog. Jednak mě vždycky bavilo psát a hlavně mě nadchla myšlenka mít všechny své zážitky pohromadě na jednom místě a vést si tímto způsobem jakýsi deník. Nejen pro mě, ale hlavně pro rodinu a přátele, kteří tak měli přehled o tom, jak se mám, co zažívám a tak dále. Bonusem pro mě pak je, když se mi ozvou cizí lidé se vzkazy, že je můj blog zaujal, inspiroval a podobně. Opravdu si toho moc vážím. Jsem teď již téměř půl roku zpátky v Česku, takže jsem na blog přispívat přestala, ale jelikož mne to v rodné zemi nebaví a táhne zase někam ven, je dost dobře možné, že blog bude mít brzy pokračování.

Au-pair pobyt v USA

Pokud se rozhodnete stát au-pair, lokalita, ve které strávíte svůj rok, záleží vlastně na tom, odkud bude vaše hostující rodina. Já jsem si našla rodinu ve státě New York, ve městě New Rochelle zhruba 30 minut od New York City. Spousta lidí si myslí, že NYC je stát ve státě a že kolem něj nic není, ale není to pravda. New York City = město, skládající se z pěti tzv. suburbs (Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island) a New York = stát. Z předměstí New Yorku, kde jsem bydlela, je do NYC opravdu výborná dostupnost vlakem, na Manhattanu na slavném nádraží Grand Central Terminal jste za půlhodinky. Já bych neměnila, New York se pro mě za rok a půl pobytu stal srdeční záležitostí. I pokud bych teď měla mluvit jen o Westchester County, kde jsem žila, máte tam opravdu vše, na co si vzpomenete. Od výborných škol, dětských či sportovních klubů, přes restaurace, obchody, diskotéky, kina až po pláže nebo turistické trasy.

Takovým prvním větším výletem za hranice New Yorku byl výlet do hlavního města Spojených Států – Washingtonu, D.C. Tohle místo má prostě svoje kouzlo a můžu říct, že se mi neskutečně líbí. Nenajdete zde ani jeden mrakodrap a ocitnete se tak jakoby v úplně jiném světě, v porovnání třeba s New Yorkem nebo dalšími velkými americkými městy. Někteří tvrdí, že je to proto, že podle zákona žádná budova nesmí být vyšší než Kapitol, kde sídlí americký parlament, já jsem se ale dočetla, že v zákoně není o Kapitolu ani zmínka a je tam pouze uvedena hranice 130 stop, kterou nesmí stavba přesáhnout. Netroufám si tvrdit, která verze je pravdivá.

Nenajdete zde sice mrakodrapy, na úžasné budovy a světoznámá místa ale Washington, D.C. určitě skoupý není! Nachází se zde hlavně spousta monumentů a dalších památníků na National Mall, namátkou třeba National World War II. Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Lincoln Memorial, Washington Monument, Jefferson Memorial, … Já osobně jsem si zamilovala Lincoln Memorial, z jehož schodů je výhled na Washington Monument. Pokud jste viděli film Forrest Gump, je to to místo, kde měl Forrest proslov o válce ve Vietnamu a pak se rozběhl do vodní nádrže Reflecting Pool, kde potkal Jenny. 🙂 A samozřejmě v neposlední řadě White House nebo Kapitol – vidět tato místa naživo je opravdu nepopsatelný zážitek.

Z dalších míst, která jsem na východním pobřeží navštívila, to jsou například Boston, Miami nebo Niagarské vodopády.

Co se týče Niagarských vodopádů, musím říct, že byla velká škoda, že v době, kdy jsem tam byla já (na jaře 2013), občané České republiky stále ještě potřebovali turistická víza do Kanady. Jelikož vyřízení nějakou dobu trvá a my jsme již měli výlet naplánovaný, mohli jsme vidět vodopády pouze z americké strany. Nemohu porovnávat, ale z různých zdrojů jsem slyšela, že vodopády z kanadské strany jsou prý hezčí. I tak je to ale úžasný zážitek. Pokud mohu doporučit, určitě stojí za to zaplatit si boat tour Maid of the Mist. Jedná se o loď, která vás sveze přímo až k vodopádům. Hned na začátku, tedy ještě před naloděním, dostanete pláštěnky a velice záhy pochopíte proč. U vodopádů se opravdu ocitnete jakoby pod sprchou. Ale zážitek je to opravdu neskutečný! Dovolím si ještě jedno malé doporučení – určitě si s sebou nezapomeňte vzít náhradní boty, po této atrakci je oceníte.

Amerika a Američané

Nesmím zapomenout zmínit, že Američani jsou neuvěřitelně milí lidé. Zlí jazykové by oponovali, že je to celé jen přetvářka, ale … I kdyby, záleží na tom až tolik? Pokud někam vejdu, ať už je to obchod, pošta nebo čistírna, všude vidím usměvavé tváře, každý se mě zeptá jak se mám, prohodí se mnou pár zdvořilostních frází, vše bez problémů vyřídím a ještě mi ten člověk popřeje hezký den. Bohužel toto se mi v České republice nestává, ve valné většině případů jsou to mračící se prodavačky/úřednice, pro které je velký problém i úsměv, natož pak pokud po nich chcete něco víc.

Napadá mě teď moje vlastní zkušenost, kdy jsem stála ve frontě v jedné nejmenované kavárně a pánovi přede mnou z peněženky něco vypadlo, pravděpodobně platební karta. Jelikož jsem asi byla jediná, kdo si toho všimnul, tak jsem se sehnula a kartu mu podala. Pán mi začal děkovat, že jsem mu zachránila víkend a nakonec to dopadlo tak, že když se dostal na řadu a objednal si, rovnou koupil kávu i mně. Milé gesto, které mi stoprocentně zvedlo náladu a vylepšilo den.

Tímto bych se chtěla dostat k tomu, že služby ve Státech jsou opravdu na vysoké úrovni. Reklamace tu nejsou žádný problém a téměř jakékoliv zboží vám na místě vymění, případně vrátí peníze. Byla jsem svědkem toho, jak kamarádka vracela jogurty, když omylem koupila špatný druh. 🙂 Téměř všechno lze objednat přes internet, a to včetně potravin. Rodina, pro kterou jsem pracovala a u které jsem ten rok a půl bydlela, měla ve zvyku jednou týdně takovýto velký nákup touto cestou pořídit a pak to vypadá tak, že k vám na příjezdovou cestu přijede nákladní auto a zaměstnanec obchodu vám vše v taškách přinese až do kuchyně. Samozřejmě za menší obnos, tzv. TIP.

To je další věc v Americe naprosto běžná, kterou v Česku moc neznáme. Naprosto běžné je dávat tip, tedy dýško, (nejen) v restauraci (neexistuje jako u nás pouze zaokrouhlovat k nejbližší celé částce), a to minimálně 10 %, ideálně pak něco kolem 15 – 20 % (na základě vaší spokojenosti se službami). Všude je běžné platit kartou, ať už se jedná o sebemenší obnos.

Ještě mě napadá třeba rozdíl v tankování na benzinových pumpách. Tady totiž nejdříve musíte zaplatit a až poté můžete natankovat. Je to jednoduché pokud platíte kartou – přímo u stojanu je terminál, pokud platíte v hotovosti, je třeba u obsluhy nahlásit částku, zaplatit a teprve poté se vám stojan „odemkne“ a můžete natankovat. A kromě toho jsou tady ještě rozděleny stojany na full servis, kdy jen přijedete a obsluha benzinové pumpy vše udělá za vás, nebo self service, kdy si tankujete sami. Taková perlička, například ve státě New Jersey je zakázáno, aby člověk tankoval sám, takže tam najdete pouze pumpy typu full service.

Samozřejmě jsou věci, které na Americe zase tak úžasné nejsou. Neexistuje jako u nás v Česku, že máte město s jedním náměstím, všude dojdete pěšky, případně jezdí městská hromadná doprava a podobně. Ve většině případů jste bez auta opravdu ztracení – samozřejmě teď nemluvím o velkých městech jako je například NYC, kde jezdí metro a naopak auto je spíše překážkou, protože hledat parkovací místo na Manhattanu je zážitek na půl dne.

Pro auta je ale ve Státech přizpůsobeno úplně všechno. Ve většině případů je i u toho nejmenšího krámku obrovské parkoviště, a když ne, existuje přece drive-in. Nejen u rychlého občerstvení, jak jsme zvyklí u nás, ale i pokud si chcete vybrat z bankomatu nebo vyzvednout léky z lékárny, stačí přistavit u okýnka.

Navzdory tomu všemu jsou ale Američané příšerní řidiči. Devadesát procent z nich řídí auta s automatickou převodovkou, což je opravdu asi nejsnazší věc na světě. Můj šok ale nastal, když jsem jela po americké dálnici. Tři pruhy v jednou směru, tři v opačném a oni si jezdí, jak je napadne, předjíždějí se zleva, zprava a všechny tři pruhy jsou zacpané, protože nějaký chytrák si to vepředu jede v levém pruhu a nenapadne ho uhnout… V tomhle musím naopak říct, zlaté Česko. A jak jsem vypozorovala, blinkr je pro Američana asi něco jako sprosté slovo. A co jsem nepochopila už vůbec, téměř nikdo neslyšel pojem zimní pneumatiky. Oni používají tzv. „univerzální“, takže když nasněží byť jen pár centimetrů sněhu, nazývají to sněhovou bouří. To pak vypadá tak, že nikdo nejde do práce a uzavřou se školy až do té doby, než sníh roztaje. Docela mě zarazilo, že už v pátek děti věděly, že bude v pondělí zavřená škola, protože předpověď hlásí sníh a můj šok neznal mezí, když tomu tak opravdu bylo. Jen podotýkám, že se nejedná o výjimečnou situaci, ale o pravidelný jev po celou dobu zimy.

Zhodnocení

Pokud bych měla svůj více než osmnáctiměsíční pobyt v zahraničí shrnout či zhodnotit, nemám jediného negativního slova. Dalo mi to hodně. Poznala jsem jinou kulturu, jinou mentalitu lidí, naučila jsem se dělat kompromisy. Osamostatnila jsem se a naučila se spoléhat sama na sebe, protože jako au-pair si sice najdete přátele, dokonce i agentura nám poskytla seznam dalších au-pairs v okolí a jednou měsíčně se pořádají setkání s tzv. koordinátorkou, která by vám v případě jakéhokoliv problému měla být nápomocná, ale ve finále jste vy sami ten jediný člověk, na kterého se můžete stoprocentně spolehnout.

V neposlední řadě je to o cestování. Podíváte se na místa, na která byste se třeba normálně nepodívali. Měla jsem díky au-pair pobytu možnost užít si dovolenou v Karibiku, navštívila jsem baseballové utkání Yankees nebo viděla naživo hrát Rangers v Madison Square Garden. Jsem ráda, že jsem mohla poznat, jak v Americe probíhají různé svátky, například unešená jsem z jejich způsobu slavení Halloweenu, a jelikož jsem bydlela u židovské rodiny, měla jsem možnost vidět, jak se slaví Passover nebo Chanuka a samozřejmě typicky americký Den Díkůvzdání.

Jak jsem již zmínila, v současné době jsem zpět v České republice, ale do budoucna mám určitě v plánu ještě více cestovat a teprve potom se rozhodnu, ve které zemi se natrvalo usadím.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Zápisky cestovatelů

Domů Fóra Michaela jako au-pair v New Yorku

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 1 rokem, 4 měsíci.
Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #9995 Odpovědět
    Veronika
    Host

    Super clanek:) mela jsem to stesti, ze jsem se s Misou v USA seznamila, kdyz jsem jeste byla au pair v New Rochelle:) pak jsem se ale prestehovala za novou rodinou na Manhattan a uz jsme nenasly cas:( z toho clanku je mi smutno..hned bych se vratila a myslim, ze Misa taky:))

Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
Odpověď na: Michaela jako au-pair v New Yorku
Vaše informace: