Midtown Manhattan, New York City

autor | 26.1.2015

Midtown New York CityMidtown Manhattan – jedná se o jednu ze tří hlavních částí Manhattanu ve městě New York. Je to jeho střední část, která se rozprostírá od 14th Street až po 59th Street (tedy k okraji Central Parku), mezi Lower Manhattan a Upper Manhattan, na západě je ohraničená řekou Hudson, na východě řekou East River. Přesné rozhraní této části není určené, udávají se i jiná dělení s koncem již na 39th Street nebo s začátkem až na 31th Street. My jsme použili nejčastější členění i dle Google Maps.

Midtown je jedna z nejrozmanitějších částí New York City a také Spojených států. Jedná se o část, kde je nejvíce obchodů, kulturního vyžití, relaxačních míst, ale také lidí a pracovních nabídek. Většina mrakodrapů NYC se nachází právě zde.

Mezi nejznámější místa Midtown Manhattan patří:

  • Union Square – důležitá historická křižovatka a nádherné zelené náměstí. Dnes toto místo ohraničuje 14. ulice na jihu, Union Square West na západě, 17. ulice na severu a Union Square East na východě. V 19. století se zde spojily ulice Broadway a čtvrť Bowery.
  • Madison Square – nádherné náměstí spojující 5th Avenue a Brodway. Náměstí je pojmenované po čtvrtém americkém prezidentovi – Jamesu Madisonovi, který byl hlavním autorem ústavy Spojených států. Dominantou Madison Square je Flatiron Building.
  • 5th Avenue – hlavní ulice velkolepého NYC. Táhne se od severního k jižnímu konci Manhattanu a díky výhledům na park a historickým objektům v okolí se řadí mezi symboly bohatství a přepychu NYC. Mezi 34th a 59th Street je také nejdražší obchodní čtvrtí na světě (podobně jako Avenue des Champs-Élyséses v Paříži). Pokud nemáte hluboko do kapsy, můžete si užívat luxusního nákupu v obchodech jako je Gucci, Vuitton, Armani, Lacoste a další.
  • Broadway – nejstarší severojižní ulice v NYC, patří mezi nejznámější ulice na světě. Je plná kultury (divadla, festivaly), obchodů a úžasných staveb.
  • Times Squareextravagantní náměstí v NYC – křižovatka světa, náměstí plné NEJ. Není člověka, který by navštívil New York a nebyl na této adrese. Není hodiny, kdy by náměstí nepraskalo ve švech, dokonce i v noci je zde ještě více lidí než přes den.
  • Grand Central Terminal – hlavní nádraží NYC, má 44 nástupišť, 67 kolejí, je rozdělené do dvou pater a řadí se mezi největší nádraží na světě. Vstupní hala je velkolepá a velice krásně zdobená. Můžete si projít celé nádraží bez omezení. Dávejte však pozor, je zde spousta lidí, kteří pospíchají. Nádraží naleznete na 42th Street a Park Avenue.
  • Rockefeller Center – komplex 19 obchodních budov mezi 48th a 51th Street. Byl prohlášen národní kulturní památkou. Pokud se chystáte do tohoto mega obchodního centra, rezervujte si raději celé odpoledne, protože se zde dá velice snadno zabloudit.
  • Budova OSN – cílem této organizace je zachování mezinárodního míru, bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce. Do budovy se nedostanete, ale kolem je pěkná procházka a občas můžete vidět nějakou demonstraci.
  • Intrepid Sea Air & Space Museum – museum vojenské a námořní historie. Museum se nachází na Pier 86, hlavní součástí je loď USS Intrepid, poté ponorka USS Growler, nadzvukové dopravní letadlo Concorde SST, Lockheed A-12 (nadzvukové průzkumné letadlo) a Space Shuttle Enterprise.
  • Katedrála Sv. Patrika – největší neogotická katolická katedrála v Severní Americe. Je to farní kostel a sídlí zde arcibiskup římskokatolické arcidiecéze New Yorku. Kategdrála byla postavena v letech 1858 – 1878 a je vysoká 100 metrů. Kostel je opravdu nádherný a stojí za vidění.
  • New York Public Library –  veřejný systém knihoven v New Yorku s téměř 53 miliony výtisky je druhou největší veřejnou knihovnou ve Spojených státech a třetí největší na světě. Vstupní hala a celá budova je krásně zdobená. Po knihovně se můžete volně pohybovat s ohledem na ostatní návštěvníky. Našli jsme zde i pár českých výtisků. Každou chvíli vás budou kontrolovat, zda si v batohu neodnášíte nějakou knihu.
  • Carnegie Hall – koncertní budova v centru Manhattanu. Budova je velice nenápadná na to, že je jednou z nejprestižnějších koncertních síní na světě. V každé sezóně se zde koná na 250 představení.
  • Penn Station – hlavní meziměstské vlakové nádraží v NYC, denně se zde přepraví více než 600 tisíc cestujících. S touto frekvencí se řadí mezi nejrušnější nádraží v celých USA.
  • High Line – zelený park postavený na vyvýšené historické nákladní železniční trati, táhnoucí se od 12th Street až po 30th Street, nyní oplývá zelení a krásnou vyhlídkou na Manhattan. Projděte se po unikátní cestě, která je ukázkou umělecké tvorby. Vstup je zdarma. Určitě doporučujeme.

Mrakodrapy

Manhattan je plný mrakodrapů a velice zajímavých staveb. Obzvláště Midtown je pověstný tím, že zde narazíte na největší počet mrakodrapů v celých Spojených státech. Představíme vám ty nejznámější z nich

  • Empire State Building – mrakodrap se svými 103 patry se tyčí v centru Manhattanu a je považován za jeden ze symbolů NYC. Celková výška je 443 metrů, téměř 40 let kraloval jako nejvyšší budova na světě. Navštívili jsme jeho vyhlídku a musíme říct, že to byl neopakovatelný zážitek. Určitě vřele doporučujeme.
  • Chrysler Building – Art Deco mrakodrap, je to stále nejvyšší budova na světě postavená z cihel, i když s vnitřní ocelovou konstrukcí, měří 319 metrů. V roce 1928, kdy byla stavba dokončena, byla nejvyšší budovou na světě. Nyní zde sídlí několik vážených firem.
  • Flatiron Building – česky zvaná žehlička, výšková budova patřící mezi první mrakodrapy v NYC, postavená v roce 1902. Díky ocelové konstrukci se může pyšnit výškou 87 metrů, v době vzniku byla tato stavba velkolepá a unikátní. Jeden ze symbolů NYC, nesmíte vynechat třeba při procházce pro Broadwayi.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

 

Domů Fóra Midtown Manhattan, New York City

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 3 roky.
Odpověď na: Midtown Manhattan, New York City
Vaše informace: