Washington, D.C.

autor | 23.7.2014

Washington, D.C.Washington, D.C. je hlavní město USA. Na severu, východě a jihu sousedí se státem Maryland. Společnou hranici mají ve tvaru čtverce. Hranice jde ulicemi města. Toho, že jste přejeli do Washingtonu, si nevšimnete. Na západě sousedí se státem Virigia, hranicí je řeka Potomac. Tedy zatímco většina důležitých vládních a federálních budov je ve Washingtonu, Pentagon už je kousek za řekou, takže je ve Virginii.

Zkratka „D.C.“ (District of Columbia), která se vždy za názvem města uvádí, v překladu značí oblast hlavního města Spojených států. Washington je vlastně městský stát, nespadá pod jiný stát USA. Místo pro hlavní město bylo vybráno prvním prezidentem – Washingtonem, samozřejmě je pojmenováno na jeho počest.

Název tohoto města si nepleťte se stejnojmenným státem na severozápadě země (hlavní město je Seattle) a další stejně pojmenovaná města různě po Státech.

Co vidět ve Washingtonu, D.C.

Většinu věcí, budov a památek lze vidět v centru města okolo National Mallu – tak je pojmenována oblast centrálního parku mezi U.S. Capitolem, Bílým domem a Lincoln Memorialem. Uprostřed se pak tyčí Washington Monument, vysoký obelisk opět na počest prvního prezidenta USA.

Zejména kolem National Mallu se nachází velké množství muzeí patřících pod křídla Smithsonian Institution. Je to výzkumná a vzdělávací instituce, pojmenovaná na počest vědce Jamese Smithsona, který jí odkázal veškeré své jmění. Díky tomuto a dalším dárců jsou všechna muzea bezplatná. To však neubírá na jejich kvalitě a významu. Abyste si je všechny prošli, budete na to potřebovat mnoho dní. Ani my jsme je všechny nezvládli, vybrali jsme si jen některé pro nás nejzajímavější.

Muzea, která jsme navštívili:

Další důležitá místa a památky:

  • White House – sídlo prezidenta USA a jeho rodiny, pracoviště jeho administrativy
  • Arlington National Cemetery – vojenský hřbitov, Marine Corps Memorial, hrob rodiny Kennedyů, hrob neznámého vojína
  • Pentagon – obrovská administrativní budova ve tvaru pětiúhelníku, sídlo ministerstva obrany USA, dějiště událostí z 11. září 2001, památník 184 obětí pádu letadla
  • United States Capitol – sídlo Kongresu – tedy federální Sněmovny reprezentantů a Senátu
  • památníky na National Mall – World War II. Memorial, Vietnam Veterans Memorial, Lincoln Memorial, Korean War Veterans Memorial, DC War Memorial, Martin Luther King Jr. Memorial, Franklin Delano Roosevelt Memorial, Thomas Jefferson Memorial a další
  • Washington Monument – vysoký obelisk na počest prvního prezidenta, lze se vyvézt výtahem na vrchol a shlédnout National Mall a celý Washington
  • US Navy Memorial Plaza – Památník věnovaný námořníkům, námořní pěchotě, pobřežní hlídce a Merchant Marině. Nachází se naproti US Archivu. Památník je hned vedle metra, a tak jsme se zde zastavili a udělali pár fotek.
  • J. Edgar Hoover FBI Building – ředitelství FBI na rohu Pennsylvania Avenue a 9th Street. Do budovy se nedostanete. Kdysi tam bývaly prohlídky pro veřejnost, ale ty už neexistují. Můžete se jen podívat před budovu, udělat si pár fotografií. Pokud tam budete, všimněte si, že všechny vchody jsou obestavěny velkými květináči. Není to kvůli kladnému vztahu k zeleni, ale je to ochrana proti násilnému průniku autem do budovy. Květináči je zablokované také celé okolí budovy. Ze stejného důvodu nemá přízemí žádná okna, jsou to jen zdi.
  • National Archives of United States – majestátní budova federálního archivu, uvnitř výstava důležitých originálních dokumentů – Deklarace nezávislosti, Ústava, Listina práv a mnoho dalších
  • United States Holocaust Memorial Museum – památník věnovaný holokaustu, vypráví životní příběh vězně z koncentračního tábora

Doprava po Washingtonu

Po městě se můžete dopravovat autem, na rozdíl od jiných velkých měst zde není doprava hustá, dá se relativně snadno parkovat. Přesto bude rychlejší hromadná doprava.

K dispozici je hustá síť metra a autobusů. Doporučujeme zakoupit čipovou kartu SmartTrip – pořídíte ji v automatu v každé stanici metra. Tu si pak nabijete kreditem (lze zaplatit hotovostí nebo platební kartou) a utrácíte za jednotlivé jízdy. Za autobus se platí jednorázově, za metro se platí dle ujeté vzdálenosti (kartu použijete při vstupu i výstupu z metra).

Na mezinárodní letiště Dulles bohužel metro nevede, odsud se musíte dostat autobusem, cesta trvá 1 hodinu a stojí $7 na osobu.

Shrnutí

Ve Washingtonu jsme pobyli 14 dní. Celkově z něj máme dobrý pocit. Není to typické americké velkoměsto s ucpanými ulicemi a vysokými mrakodrapy. Připomíná více evropská města.

Mimo centrum však naleznete a potkáte mnoho podivných individuí a chudších čtvrtí, protože i zde došlo v druhé polovině 20. století k takzvanému bílému útěku – kvůli sociální nespokojenosti a rasovým sporům se většina bělošské populace odstěhovala z centra na předměstí. Sice se to vrací do normálu, ale velmi pomalu. Často jsme na ulicích blízko našeho bydlení tvořili výraznou menšinu. Ale nebáli jsme se, ve městě je bezpečno. Nicméně v noci jsme se raději po ulicích nepotulovali.

Oproti jiným městům v USA je Washington relativně velmi čistý a upravený, samozřejmě některé čtvrtě mohou být výjimky.

V centru a v hromadné dopravě musíte počítat s velkou koncentrací policie. Nicméně pokud se chováte normálně, není to problém. Nás nikdo nikdy nelegitimoval, kontrolováni na ulici jsme byli jen na Den nezávislosti 4. července během oslav při vstupu do některých prostor National Mallu. A samozřejmě procházíte bezpečnostními kontrolami před vstupem do muzeí, vládních budov a dalších památek.

Tipy pro Vás – Washington, D.C.

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Washingtonu, D.C. se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Washingtonu, D.C., srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Washington, D.C.

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 6 měsíci, 3 týdny.
Odpověď na: Washington, D.C.
Vaše informace: