Au pair Mia v San Franciscu

autor | 3.2.2015

Mia strávila po gymnáziu jako au pair 2 roky převážně v San Franciscu v Kalifornii, vyrazila však také na road tripy a další výlety na zajímavá místa v USA. Psala o tom svůj blog Au pair in USA.

Pokud také chcete zveřejnit vaše zážitky a dojmy z cesty do USA (ať už se jedná o turistiku, au pair, work and travel aj.), kontaktujte nás.

 

Mia au pair in USABěhem posledního roku na gymplu jsem se k překvapení všech blízkých rozhodla, že si nepodám přihlášky na VŠ a po maturitě místo toho odjedu do zahraničí. Čas mezi střední a vysokou se mi zdál ideální na cestování, poznání něčeho nového a možností porovnat jak věci fungují tady a tam. Už předtím jsem slyšela o au pair programu, a když jsem na stránkách agentury zjistila, že nabízejí i Au pair pobyty v USA, měla jsem jasno. V lednu 2013 se mi podařil tzv. match s rodinou ze San Francisca, Kalifornie. Když jsem si šla o měsíc později pro vízum a v kavárně začali hrát píseň San Francisco od Scotta McKenzieho, něco mi říkalo, že mě čekají nejlepší měsíce mého života. Posuďte sami.

Celé mé dobrodružství začalo letem do New Yorku, kde první dny mělo probíhat intenzivní školení, na kterém jsme se seznámili s americkou kulturou, naučili se základy první pomoc a další užitečné věci. Jelikož má host rodina byla zrovna v té době na Floridě, letěla jsem z NYC přímo za nimi, a to rovnou do oblasti Florida Keys na jeden z krásných ostrovů tohoto souostroví. Lidé se kolem proháněli v golfových vozících, na trávníku důchodci oblečení v bílém od hlavy až k patě hráli kroket, v hlavní budově členského klubu, kam jsme šli na brunch, byl nařízen dress code. Přístav byl plný jachet a nad hlavou člověku občas prosvištěl soukromý tryskáč, který přistával na nedalekém soukromém letišti. Příroda kolem byla nadhérná a západy slunce dechberoucí. Scény, které jsem předtím znala jen z filmů, jsem najednou měla přímo před sebou.

San Francisco

Za pár dní nás všechny čekal let domů do San Francisca (dále SF). To město jsem si naprosto zamilovala. Lidé v SF jsou velmi pozitivní a milí. Začnou se s vámi bavit z ničeho nic, cizí člověk na ulici vám pochválí tričko/boty nebo vám řekne, že vám to sluší – jen tak. Většinou ale nemají zájem se přátelit, jsou jen společenští. Je normální, že sedíte v restauraci s někým u stolu a do konverzace se vám vmísí cizí člověk od stolu vedle vás.

Volný čas můžete trávit jak jen se vám zlíbí – ať už návštěvou nějakého turistického místa (a že jich je v SF spoustu), pláže, muzeí a nebo návštěvou jednoho z parků. Lidé běžně o víkendu vezmou deky, nabalí si jídlo a pití a vydají se do parku. Parky jsou plné lidí, kteří piknikují, baví se s přáteli, hrajou na nějaký nástroj, tančí, zpívají, cvičí, čtou, … Užívají si krásného počasí jakkoliv to jde.

Dokud ovšem San Francisco nezavalí pro něj tak typická mlha. Mnoho lidí netuší, že léto je asi nejhorší doba na návštěvu SF – je to jakoby někdo přes město přehodil bílošedou nadýchanou deku, která však nehřeje, ba naopak projde přes ni jen minimum slunečních paprsků. Magicky je mlha jen ale nad San Franciscem. Stačí přejet přes most a mlha je tatam a vy máte zase teplo na opalování. Místní, pokud mohou, tak na léto odjíždí.

Pravého léta se v SF dočkáte zhruba až začátkem září, kdy se teploty vyšplhají přes více než 20 stupňů. Tehdy je ve městě ale i nejvíce turistů. Teplota v SF je celoročně poměrně stálá, na roční období se tam moc nehraje. V zimě se nedočkáte sněhu, ale pak ani ne pořádných veder v létě. Opět ale – stačí vyjet z města přes most a vše je jinak. Nejlepší je v SF nosit několik vrstev oblečení a ubírat/přidávat podle situace. Počasí se může změnit takřka z minuty na minutu a také v různých částech SF je jiné. U nás to bylo třeba na bundu, dojela jsem do downtown (centra) za 10 minut a tam to bylo na tílko.

Co byste určitě v SF neměli vynechat? Golden Gate Bridge snad zmiňovat nemusím, dále určitě stojí za to navštívit vyhlídku na město Twin Peaks, proslulou věznici Alcatraz, projet se po Lombard Street a dalších prudkých kopcích tak, že se vám protočí panenky, cable car, dát si typickou clam chowder v bochníku chleba na Pier 39, zatímco se podíváte na vyhřívající se lachtany, opalovat se na Baker Beach s vyhlídkou na Golden Gate Bridge, vylézt na Coit Tower, navštívit Castro (proslulou čtvrť gayů, hippísáků ad.), dát si chutné sushi v Japan town, objednat si drink v baru v jednom z mrakodrapu s výhledem na downtown pod vámi, podívat se na typickou architekturu u Painted Ladies, nebo si jen prostě natáhnout deku v Dolores parku a strávit příjemný den mezi dobře naladěnými lidmi.

Road tripy po USA

Road tripy jsou další věcí, kterou jsem si v USA naprosto zamilovala. Podívala jsem se tímhle způsobem do několika národních parků, města duchů a na další místa (v Kalifornii, Arizoně a Utahu), která jsou absolutně nádherná. Člověk mnohdy nevěděl, jestli to, co vidí, je reálné, nebo má před sebou nějaký namalovaný obraz.

První z parků, kam jsem se s přáteli vydala, byl Yosemite. Celý den jsme strávili tůrami nádhernou přírodou, kolem vodopádů, kouzelného Mirror Lake a obrovských stromů a skal. Po cestě z parku jsme dokonce viděli utíkat do kopce malého huňatého medvěda. Na jiném road tripu jsme se zapůjčeným autem vydali na jih od SF po kalifornském pobřeží. Je to nádherná trasa a za zmínku stojí určitě Big Sur. Kolikrát jsme jeli stovky mil po jedné cestě uprostřed ničeho. V Utahu jsme stihli jen Bryce Canyon a pak v Arizoně navštívili třeba písečné duny – Coral Pink Sand Dunes, jezero Lake Powell, Horseshoe Bend a ohromující podzemní Antelope Canyon. Stát na okraji Grand Canyonu bylo něco nepopsatelného. To vše a několik dalších míst jsme stihli i s návratem do SF za pouhých 6 dnů. Noci jsme trávili v levných motelech, na které jsme narazili. Rezervovali jsme je vždy jen pár hodin dopředu podle toho, kde jsme zrovna byli.

Za návštěvu stojí určitě i některá velkoměsta. Mně se podařilo vidět například Hollywood s chodníkem slávy a domy slavných, New York s krásným Central Parkem a ohromným Manhattanem, Boston, Las Vegas a necelé dva týdny jsem strávila na Havaji, kde západy slunce hrály všemi barvami a byly ještě úchvatnější než ty na Floridě.

Amerika a Američané

Jako všude, ani v Americe není všechno jen růžové. Hodně věcí mě překvapilo. Abych zmínila aspoň pár. Hodně věcí se tam točí kolem peněz a fráze ,,čas jsou peníze” tam platí trojnásob. Lidé ve velkoměstech se soustředí na vzdělání a kariéru, vydělávají pro nás nepředstavitelné peníze, které jsou pak ale schopni utratit během měsíce, kdy jen za nájem nejmenšího bytu v SF – studia se platí cca od $1800 nahoru – podotýkám měsíčně. Rodiče šetří dětem na školu už od jejich narození, zatímco se je snaží dostat do co nejprestižnějších školek (kolem $30 000/rok), aby měly šanci se dostat na dobrou základku a následně i střední.

Zdravotní pojištění běžně nepokrývá celou částku u doktora. Pojištění k zubaři v tom není zahrnuto a má ho málokdo. Pro představu 3 plomby dítěte = $700… a takhle bych mohla pokračovat. Samozřejmě třeba potraviny se dají nakoupit levněji, ale to pak někdy odpovídá i jejich kvalitě. Na druhou stranu milovníci drahých značek oblečení apod. si přijdou na své. Obchody mají výhodné nabídky. Zákaznický servis je v USA špičkový a platí tam pravidlo ,,zákazník, náš pán”.

V obchodech a restauracích vás může zaskočit, že ceny jsou uváděny bez daně. Takže pokud o tom nevíte, u pokladny se divíte, že platíte o skoro 9% z ceny více (každý stát má jinou výši daně). V restauracích je dýško povinné – tvoří hlavní část platu číšníků. Běžné je přidat k ceně 15% pokud jste spokojeni. Pokud ne, měli byste jim pořád dát alespoň 10%. Naopak ve fastfoodech a kavárnách typu Starbucks se dýško nedává. Můžete jim tam hodit pár drobných do vystavené sklenice na dýška (tips), pokud ji tam mají.

 

Shrnutí

Více zajímavostí o životě v USA, cestování a au pair pobytu můžete najít na mém blogu o USA. S blogem jsem začala původně kvůli tomu, abych si někam zapsala všechny zkušenosti a zážitky, mohla se k nim vracet a hlavně, aby doma rodina a přátelé věděli, co se zrovna u mně děje, pokud nám nevycházel čas na skype kvůli časovému posunu nebo práci. To, že jsem získala pár stálých čtenářů a několik dalších lidí začalo číst můj blog, aby si udělali představu o au pair programu nebo životě v USA, byla pro mě odměna navíc.

Do ČR jsem se vrátila před měsícem. Pobyt v USA mě nesmírně obohatil. Měla jsem dost času, abych přišla na to, co chci v životě dělat a jak. Získala jsem mnoho zkušeností, a jelikož jsem tam byla sama za sebe, osamostatnila jsem se hodně rychle. Potkala jsem také hodně lidí, kteří mě inspirovali – počínaje mou hostitelskou rodinou. Procestovala jsem hodně míst a anglicky teď mluvím plynule bez toho, abych musela přemýšlet nad tím, jak něco říct. Svého rozhodnutí naprosto nelituji.

Někteří lidé si myslí, že mé dva roky v zahraničí byly ztráta času, protože jsem už mohla mít skoro hotového bakaláře, kdybych zůstala v ČR. Ale já to vidím opačně. Je mnoho mých vrstevníků, kteří šli po střední hned na vysokou – v době, kdy nevěděli, co přesně chtějí v životě dělat a teď dokončují obory, které je nebaví, nebo neví co bude dál. Já mám jasnou představu o tom, co chci v životě dokázat a co je pro to třeba udělat. Na VŠ na podzim nastoupím, protože chci a ne proto, že se to ode mně očekává.

Tipy pro Vás – San Francisco

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Franciscu se slevou
  • Pokud trávíte v San Franciscu a okolí několik dní, lze si zakoupit 1-denní Go San Francisco Card nebo San Francisco Card City Pass, které zahrnují vstupy na více než 30 atrakcí a další slevy.
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Franciscu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Zápisky cestovatelů

Domů Fóra Au pair Mia v San Franciscu

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 2 roky, 6 měsíci.
Odpověď na: Au pair Mia v San Franciscu
Vaše informace: