Niagarské vodopády v USA

autor | 18.6.2014

Niagara Falls, USAJednou z hlavních turistických atrakcí v Severní Americe jsou Niagarské vodopády. Jsou to celkem 3 vodopády na řece Niagara, kterými voda přetéká z Erijského jezera do jezera Ontario, přičemž překonává výškový rozdíl 52 metrů. Řeka Niagara tvoří hranici mezi Spojenými státy a Kanadou.

Jednotlivé vodopády jsou American Falls (Americký vodopád) a Bridal Veil Falls (Nevěstin závoj), které jsou celé na území USA, a největší je třetí – Horseshoe Falls (Podkova) ve tvaru písmene U, který leží částečně v Kanadě.

Vodopády jsme viděli také v noci osvětlené duhovými barvami a s ohňostrojem, druhý den pak ve dne z kanadského nábřeží a vyhlídkové věže Skylon Tower.

Zajímavé je, že vodopády stále svou silou ohlodávají podloží skal a posouvají se o cca 4 cm ročně.

Na obou stranách hranice jsou města shodně pojmenovaná Niagara Falls. Většina turistiky se odehrává na americké straně, protože zde se dostanete přímo k vodopádům, můžete si na ně doslova sáhnout a nechat se od nic namočit. Ovšem neuvidíte jejich celkový obraz, protože se na ně díváte zeshora, ze stran a zblízka zezdola.

V USA se vše odehrává v Niagara Falls State Park. Do parku a k vodopádům se dostanete zcela zdarma, pokud nepotřebujete parkovat autem a nechcete využít některou z turistických atrakcí. Parkování vás jednorázově vyjde na $10.

Během našeho pobytu byla bohužel část parku uzavřená nebo rozkopaná, protože finišovaly stavební úpravy zejména silnic a chodníků před začátkem hlavní turistické sezóny. Například nebylo možné se vůbec dostat na Luna Island, který leží mezi American Falls a Bridal Veil Falls, ale od léta to bude předpokládám zpřístupněné.

Pokud si chcete návštěvu vodopád obohatit, můžete si vybrat z několika atrakcí:

  • Maid of the Mist – projížďka lodí pod vodopády. Sjedete výtahem z vyhlídky pod vodopád, dostanete pončo. Jízda trvá asi půl hodiny a rozhodně z ní nevyváznete v suchu. Projedete se postupně pod všemi třemi vodopády. Cena $17 na osobu.
  • Cave of the Winds – může znít jako procházka nějakou jeskyní, ale není tomu tak. Projdete se přímo pod vodopádem Nevěstin závoj, od kterého dostanete sprchu. Opět vám dají pončo a dokonce také sandály. Doporučujeme dobře se před vodou schovat, ohrnout rukávy i kalhoty.  Ti nejodvážnější si vlezou na Hurricane Deck – místo, kam na vás bude přímo prýštit voda z vodopádu a pocítíte silný vítr, který síla vodopádu generuje (odtud název této atrakce). Také uvidíte obrovské množství racků s mláďaty (tedy alespoň na přelomu jara a léta).  Cena $12 na osobu.
  • Observation Tower – most s věží, dostanete se na vyhlídku, kde jsou dobře vidět všechny 3 vodopády. Je v ceně Maid of The Mist nebo si zaplatíte $1.
  • Niagara Gorge Discovery Center – interaktivní výstava
  • Aquarium of Niagara – akvárium
  • Niagara Legends of Adventure Theater – film o vodopádech

Všude je propagován Niagara Falls Discovery Pass – vstupenka na všech 5 výše uvedených atrakcí. Cena je $36. Vyplatí se jen když vás zajímá všech 5 atrakcí a máte čas je stihnout. Na některé jsme však četli špatné recenze – video o Niagárech je prý spíše hollywoodský film než dokumentární.

Kvalita podívané na vodopády a údolí řeky záleží na počasí. První den byl všude mlžný opar, a tak fotografie nejsou příliš kvalitní. Druhý den, kdy jsme se dívali na Niagara Falls z kanadské strany, svítilo sluníčko a vše bylo mnohem krásnější.

Tipy pro Vás – Buffalo, Niagara Falls

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Buffalu a okolí lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com.
  • HotelsCombined.com – ubytování v Buffalu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Niagara Falls v USA

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 3 týdny.
Odpověď na: Niagara Falls v USA
Vaše informace: