Los Angeles

autor | 12.5.2014

IMG_8025Los Angeles, město andělů nebo také jen L.A., jedno z nejvýznamnějších světových centrech kultury, vzdělání a technologií. Druhé největší město v USA, rozkládá se v jižní části státu Kalifornie. Celou metropolitní oblast tvoří více než 80 samostatných měst (Long Beach, Pasadena, Beverly Hills, Santa Monica, a další). Los Angeles vzniklo v 18. století po objevení Španěly. Navštívili jsme nejzajímavější města L.A., každý odstavec bude věnován jednomu místu.

Griffith Observatory

Hvězdárna, která stojí za vidění. Vstup na rozhlednu a do areálu je zdarma, je zde nádherný výhled na celé L.A. a na nápis HOLLYWOOD. Naleznete zde restaurace, výstavy, ale hlavně pohled do dalekého vesmíru, za který už musíte zaplatit. Observatoř je rozdělena do 6 sekcí, v každé naleznete zajímavé expozice. Natáčelo se zde spoustu amerických filmů, nejznámější asi Terminátor a Charlieho andílci.

Nápis HOLLYWOOD

Nápis Hollywood je obrovský nápis na jižním svahu kopce Mount Lee v Griffithově parku. Nápis je 14 metrů vysoký a 110 metrů dlouhý. Původní nápis z roku 1923 nesl název Hollywoodland, ten však chátral a byl v roce 1978 nahrazen dnes již známým nápisem Hollywood. K nápisu se není možné dostat do bezprostřední blízkosti, je 24 monitorován kamerovým systémem a je tam také hlídač. Nejhezčí pohled na něj je z již jmenované Griffithovy observatoře, ze silnice Mulholland Drive nebo ze silnice Canyon Lake, kde lze bezplatně zaparkovat, zde je také hezký výhled na město L.A..

Hollywood Boulevard

Zaparkovali jsme v postranní uličce asi 3 minuty od hlavní ulice. Parkování je pouze na hodinu, ale pokud se chcete jen pokochat, bohatě čas stačí.

  • Walk of Fame, neboli chodník slávy. Chodník, kde má každá známá celebrita svojí hvězdu a jméno, je jich více než 2000. Rozprostírá se po obou chodnících na Hollywood Blvd.
  • TLC Chinese Theater, divadlo a zároveň obří kino. Krásné prvky čínské architektury. Osobně jsme vevnitř nebyli.
  • Otisky rukou a nohou slavných osobností před Čínským divadlem nesmíte minout.  Je zde zastoupená opět celá řada umělců, ať už Marilyn Monroe, Nicolas Cage, Tom Hanks, Frank Sinatra a další. Někteří zde nezanechali pouze otisky nohou a rukou, ale také doutníků, koňských kopyt, nosů nebo prstenu.
  • Dolby Theater, divadlo které má největší jeviště ve spojených státech a je schopné pojmout až 2200 návštěvníků. Proslavilo se hlavně předáváním cen filmových Oskarů. Zdarma si můžete projít vnitřek divadla, do hlavního sálu a dalších míst zaplatíte $17 za osobu. Prohlídka trvá 30 minut.
  • Hlavní ulice nabízí další zajímavá místa, která jsme však již nenavštívili. Museum Ripley´s Believe It or Not, Egyptian Theater, Hollywood Wax Museum, Capitol Records Tower a další.

Universal Studios

Filmové studio a zábavní park, nejstarší a nejslavnější dosud používané filmové studio. Zdarma si můžete projít vesnicí s různými suvenýry tohoto velkolepého parku. Projít se můžete po červeném koberci před branou, vstup do zábavního komplexu je dost vysoký, jednodenní vstupenka stojí $87 na osobu. Protože máme za sebou a hlavně před sebou ještě spoustu zajímavějších míst, rozhodli jsme se, že do areálu nepůjdeme. Kdo však jede na plánovanou dovolenou jen do L.A. a okolí, měl by tento park navštívit, určitě stojí za vidění. Je zde totiž mnoho filmových kulis, kostýmů a atmosféra vás určitě vtáhne do nějakého vašeho oblíbeného filmu. Pro děti je toto neopakovatelný zážitek.

Forest Lawn Memorial Park

Městský hřbitov, kde jsou pochováni velikáni šoubyznysu. Hřbitov je krásný a obrovský, bohužel správa hřbitovu nepodává žádné informace o zemřelých. Dostanete jen mapičku celého objektu, existuje však internetová stránka, která se zabývá hledáním slavných zemřelých lidí. Nikoho jsme však nenašli, nechtělo se nám jezdit po hřbitově a slídit, přišlo nám to nedůstojné. Pokud ovšem chcete, naleznete zde hrob Michaela Jacksona, Paula Walkera, Marilyn Monroe, Walt Disney a další. Níže naleznete odkaz, který se věnuje nalezení hrobů slavných lidí v tomto hřbitově.
Odkaz: www.seeing-stars.com/Buried2/ForestLawnGlendale.shtml

Beverly Hills

Nejslavnější a nejluxusnější město metropolitní oblasti Los Angeles. Plno celebrit a jejich luxusních sídel. Slavná Rodeo Drive – ulice, která je plná nejdražších obchodních značek na světě. Krásně upravené parky, drahá auta, luxusní restaurace, to všechno je Beverly Hills.

Pokud chcete vědět kde která slavná hvězdička bydlí, můžete se projet autobusem po nejslavnějších domech, nebo pátrat na vlastní pěst, pokynů a mapiček je na internetu spoustu. Třeba budete mít štěstí a nějakou tu celebritu uvidíte, my jsme takové štěstí neměli.

Jednu věc, ale musíme tomuto městu vytknout, bydlí zde nejbohatší lidi, ale některé úseky silnic jsou otřesné. Dávejte si pozor až budete na lovu, abyste si neulomili kolo, některé díry jsou veliké a nepředvídatelné.

Santa Monica

Další oblast, kterou jsme navštívili, je slavná pláž ve městě Santa Monica. Pacifik jsme viděli prvně. Překvapilo nás opět počasí, a tak jsme se museli potýkat s velikým větrem. Vlny byly obrovské, byla vyvěšena červená vlajka, tedy zákaz koupání, pár hazardérů se však našlo. Chůze po pláži byla velice obtížná.

Na chvilku jsme zavítali i na slavné molo Santa Monica Pier, které je plné atrakcí pro děti a stánků se suvenýry. Údajně zde končí legendární silnice ROUTE 66. Další atrakcí na Santa Monice je budova se vstupem ve tvaru dalekohledu TBWA/Chiat/Day. Pár fotek jsme zde pořídili, ale jinak nás moc nezaujala.

Los Angeles downtown

Nejmodernější část města Los Angeles. Zaparkovali jsme asi 5 bloků od hlavního dění. Po celou cestu jsme se museli doslova prodírat špínou, smradem a bezdomovci. Hrozně nás toto místo zklamalo, kolem mrakodrapů špína už nebyla, ale bezdomovci byli všude. Takhle špinavou hlavní část města jsme ještě neviděli.

  • City Hall, hlavní radnice, zdarma se můžete dostat do 27. patra, kde je krásný výhled na město a na celou moderní čtvrť. Vstup do radnice je zadním vchodem. Přední hlídá policista, je určen jen pro zaměstnance. Pokud chcete na vyhlídku, musíte projít bezpečností kontrolou. Za zastávku také stojí 3. patro, kde je krásný zdobený strop. Naproti City Hall je krásný městský park. Báječné místo na relax. Na konci parku je krásná fontána, kde si můžete zchladit nožky. Okolí City Hall je nejčistší část Downtown Los Angeles.
  • Walt Disney Concert Hall, krásná koncertní hala, architektonicky je velice zajímavá, zatím jsme nikde neviděli takovou stavbu. Ovšem její výstavba nebyla jednoduchá, stála plno peněz a překročila limity, a tak se muselo několikrát čekat na sponzorské dary. Stavba trvala od roku 1987 až do 2003, kdy byla slavnostně otevřena a zahájena koncertem Los Angelské filharmonie. Hudební kritici si pochvalovali dobrou akustiku celé stavby. Vevnitř jsme bohužel nebyli, ale i tak stojí za to projít se kolem ní.
  • Central Library, městská knihovna, velice zajímavá architektura. Tvoří několik pater, které si můžete projít. My jsme objevili dokonce oddělení s českými knihami. Pravda nebylo jich moc, ale i tak nás to potěšilo. Nejlépe knihovnu vyfotíte ze schodů naproti přes ulici.
  • Financial District, obchodní čtvrť plná vysokých mrakodrapů a bohatých podnikatelů. Není zde moc co k vidění, ale mrakodrapy nás stále přitahují. Bohužel jsme nenašli žádnou vyhlídku.
  • Angeles Flight, vlaková úzkokolejová dráha, postavena v roce 1901. To by nebyla Amerika, aby neměla opět něco nej, nyní se jedná o nejkratší dráhu. Měří pouze 298 stop, cože je 90,83 metru. V roce 2001 byla zavřená kvůli smrtelné nehodě, provoz byl obnoven po devíti letech. Nyní je provoz opět pozastaven pro opotřebování materiálu. Moc jsme nepochopili, k čemu je tak krátká lanovka dobrá.

Kaňony v okolí Los Angeles

  • Big Tujunga Canyon – tento krásný kaňon jsme měli skoro za motelem. Projížděli jsme typickým Los Angeleským pohořím. Neustále nás překvapovalo, jak je Los Angeles zelené. Připadali jsme si jako na Šumavě. Doporučujeme zastavit na odpočívadle nad mostem, který se vám náhle vynoří. Je zde úchvatný výhled na hory a přírodu. Po cestě je velká spousta kamení na silnici, dávejte tedy pozor, některé kameny byly opravdu veliké. Přehrada Big Tujunga byla sice na první pohled malá, ale bylo vidět, že v ní není zdaleka tolik vody co normálně. Opravdu nádherný výhled na celé údolí a přehradu je na silnici Angeles Forest Hwy, kde je spoustu odpočívadel, určitě si najdete to svoje.
  • Placerita Canyon State Park, tento kaňon nás velice zklamal, příroda sice opět hezká, ale oproti Tujunga canyonu nic zajímavého.

Costa Mesa

Naše další ubytování bylo v městečku Costa Mesa, je více na jihu u moře a blíže k našemu dalšímu cíli – San Diegu. Když se majitel motelu dozvěděl, že jsme z ČR, dal nám nejlepší pokoj, prý zná naše tenisové legendy a věděl, že už nejsme Československo. To je úspěch, protože většinou jsme všude prezentováni jako ČSR.

Newport Beach

Městečko s pěknou pláží asi 10 minut autem z Costa Mesa. Krásné přístaviště, které je dobré pozorovat a fotit z ulice Channel Dr. Pokud zaparkujete u jednoho z domů u Jetty Parku a projdete se až k moři, naskytne se vám nádherný pohled na příboj. Pláž je zde vyhloubená, takže vlny se hezky odráží a jsou zde k zachycení zajímavé momenty.

Poté jsme se vydali ke starému molu, které je plné rybářů. Pláž lemují apartmány, které jsou luxusními sídly boháčů, kteří si užívají západ slunce, tak jako my. Doporučujeme zajet těsně k molu Newport Beach, kde je od 18 hodin parkování zadarmo. Jsou zde sice fronty, ale místečko určitě naleznete. Odtud se pak projít po promenádě již zmiňovaných luxusních apartmánů a na pláži si najít romantické místečko, kde budete pozorovat úchvatný západ slunce.

Long Beach

Další naší zastávkou byla Long Beach, resp. přístav a veliká loď Queen Mary. Město je dominantní námořní centrum v USA, Port of Long Beach je druhý nejrušnější přístav v USA a jeden z největších námořních přístavů na světě.

  • Queen Mary – zaparkovali jsem na velké parkovišti před přístavem, kde je Queen Mary trvale zakotvená. Náhodou byl na parkovišti sraz tuning aut. Cena za parkování $5. Queen Mary brázdila moře od roku 1936 do roku 1967. Loď je pojmenována po královně Marii, choti krále Jiřího V. Ve své době byla největší zaoceánskou lodí na světě, plavila se s kompasem, který byl také největším magnetickým kompasem. Loď měří 310,7 metrů, šíře 36 metrů a výška je 55,2 metrů. Nyní je v Queen Mary muzeum princezny Diany a také se zde můžete ubytovat, na cenu jsme se raději neptali, je určitě královsky vysoká :-).

Crystal Cathedral

Nádherná, velice neobvyklá církevní stavba. Kostel je celý ze skla, kolem je nádherný park. Dílo ještě není hotové, plán dostavby je až za dva roky. Stavba mě naprosto dostala, takový klid, který z ní vyzařoval. Lavička uprostřed uměle vytvořené říčky i s malým vodopádem, upravená tráva kolem. Sochy ze starého i nového zákona. Hřbitov, sice malinký, zato velice dobře opečovávaný. Prostě krása. Určitě stojí za vidění.

Celý areál si prohlédnete zdarma, dovnitř do katedrály se však ještě nemůže, je prázdná, ale oltář z mramoru je opravdu krásný. Škoda, že není stavba hotová. V roce 2016 bude katedrála vysvěcena a přejmenována na Christ Cathedral. Kapacita 2736 věřících, opravdu velkolepé a velice moderní dílo.

Old Courthouse Museum

Na toto muzeum jsme narazili náhodou. Zabývá se historií okresního soudu, je zde vystavena celá soudní síň a popsána jsou i jednotlivá místa v ní. Naleznete zde i vystavené staré knihy a pár dalších starých věcí v oblasti soudu. Celá výstava je v budově dnes stále fungujícího úřadu. Parkování je za 3 čtvrťáky na hodinu. Muzeum je zdarma. Pokud máte více času na prozkoumání okolí Santa Any, vydejte se i sem. Muzeum stojí za vidění.

To je vše, co jsme v Los Angeles navštívili. Pokud nepatříte do bohaté smetánky nebo vás zrovna nezastihne pěkné počasí, není v Los Angeles moc co dělat. Možná je to tím, že jsme si na L.A. rezervovali až moc času, nebo tím, že počasí nebylo moc dobré. Pravdou však je, že Los Angeles jako takové nás zklamalo. Mediálně propagované, všemi chválené město je ve skutečnosti nudné, špinavé místo, kde je jen Hollywood a pár dalších atrakcí, které zvládnete za pár dní objet autem.

Tipy pro Vás – Los Angeles

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Los Angeles (včetně Legolandu, SeaWorld a Universal Studios) lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com
  • Pokud trávíte v Los Angeles a okolí několik dní, lze si zakoupit 1, 3 či 5-denní Go Los Angeles Card, která zahrnuje vstupy na více než 40 atrakcí a další slevy
  • Chcete-li se podívat na honosná sídla celebrit v Hollywoodu, Beverly Hills a dalších lokalitách, využijte okružní jízdy autobusem od StarLine Tours
  • HotelsCombined.com – ubytování v Los Angeles, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • Další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Los Angeles

  • Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 2 týdny.
Zobrazeno 10 příspěvků - 1 až 10 (z 10 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #4752 Odpovědět
    Marek
    Host

    Dobrý den,
    zklamalo mě vaše hodnocení ohledně LA.. Píšete, že hlavně Los Angeles downtown samý bezdomovec a špína, zároven chválíte místo kolem radnice.. Přitom Walt Disney Concert Hall, radnice, finanční část, to je pořád samotný downtown, stejně jako Pershing Square.

    Je potřeba si uvědomit, že downtown není rozhodně jen 7th ulice, nebo Main St. což se dostáváme do „míst duchů“, kam by turista normálně jit neměl.. Taky v Praze vynecháte ponuré čtvrti, není to tak? To, že místa okolo 7th a Main St. jsou „místa duchů“ – je všeobecně známá věc a místní vám to potvrdí. Just jsem navštívil i tyto místa a sám jsem zažil nepěkné chvíle. Když jsem býval v hotelu na Main St. ..Jednou jsem se vracel z návštěvy LA a FBI v našem hotelu řešila vraždu v hotelu. Dospělo to do situace, že druhý den museli předčasně všichni opustit hotel a najit si nový. Tak jsem místo opustil dříve, než jsem chtěl. A myslíte, že mě tohle odradilo? Ne. Věděl jsem že to místo přináší divné věci. Od přestěhování na jiné místo v LA jsem byl spokojen a užíval jsem si to.
    Bezdomovci v centru.. Říkám si, .. byli jste na Figueroa Street okolo Steples center? Asi ne.. Je to další hezká část centra v LA, kde potkáte bezdomovce jen zridkakdy.
    Také jsem prozil par deštivých dnů, ale že by mě to tolik znechutilo tohle báječné místo? Nikdy.. Projel jsem se několikrat metrem, místními autobusy,.. vsechno bylo v pohodě.. Venic beach a kanaly jste asi nevideli, jak jsem četl. Škoda, další z krásných míst.. Mám váš blog rád, ale leckdy je to více dostih, než cestování a přicházíte o množství úžasných věcí.. Pak je ten závěr zrovna z LA unáhlený.

    Naštěstí existují lidé, kteří ve městě a okolí byli opakovaně a nedaji na něj dopustit. I love LA !

    #4753 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Máte pravdu, že jsme v LA byli krátce. Ale zase jsme amerických měst viděli hodně, a tak můžeme porovnávat. A špína a bezdomovci, to je to co bylo na rozdíl od ostatních měst pro nás výrazné. Ano, bereme to vše z pohledu krátkodobého návštěvníka, nikoliv někoho kdo by tam déle žil. LA je obrovské, a tak nebylo možné toho více navštívit.

    Naše hodnocení je takové jak jsme to viděli a cítili. Zatím bylo pro nás LA nejméně hezké a zajímavé. Dokonce i centrum Detroitu bylo hezčí a čistší, přestože jsme čekali konec světa.

    #4754 Odpovědět
    Nina
    Moderátor

    Docela mě zaráží, že naší cestu berete jako „dostih“, pokud jste někde na dovolené taky jste zde maximálně 14 dní, ale spíše týden nebo méně. My jsme v každém větším městě minimálně týden. Konkrétně v LA jsme byli 10 dní a poté ještě na jihu 6 dní. Myslím si, že 16 dní v okolí LA je až až na poznání nejzajímavějších částí.

    Vybíráme si ty oblasti města, které jsou nejzajímavější, nebo nás nějak jinak upoutají. Co se týče Downtown, tak i v okolí Financial District byli bezdomovci. Koncertní hala byla moc pěkná, ale tak to také píšeme v našem článku. Ve Venice Beach jsme byli na obědě, ano pěkná. Konkrétně Pershing Square byla plná bezdomovců.

    Náš názor je takový, že LA není nic moc město, tak jak je propagované v mediích. Za naší cestu jsme toho projeli už dost a je plno krásnějších míst než LA. Toť náš názor.

    #4755 Odpovědět
    Marek
    Host

    Děkuji za reakci! To jsem rád, za zpětnou reakci. Styl „Dostihů“ na mě působil pouze tento článek. U Detroitu, San Diega apod. nikoliv. Pershing Square – souhlas, tam jsou bezdomovci pravidelně, ale je to pořád místo, které je cítit historii a celé namestí je krasné. Navíc je to centrum, ale už taková „hrana“ východní části města.. Dál už bych nechodil ani já :).

    Také mohu trochu srovnávat města v USA, proto mě to hodnocení překvapilo. Určitě 10 dní na LA je dost na to si udělat obrázek, ale asi vám opravdu sluníčko moc nesvítilo 🙂

    Překvapilo mě zkrátka, že z města máte více negativ, než pozitiv. Přestože z mých očí a určitě se shodneme, že nebudu sám) je to místo opravdu vyjímečné a krasné 🙂
    Dám tedy príklad ten Detroit, kde jsem také trávil nějaký čas a právě Detroit na mě působil tak, jak jsem očekával, kromě Downtownu a okolí jezera mě moc nezaujal. Což je asi přesný úkaz toho, že vy byste si vybrali Detroit a já LA.

    Všeobecně jsem ale rád, že putujete po USA a tenhle blog tvoříte, protože je to zajímavé nejen pro mě, ale široké spektrum fanoušků USA, kterých není určitě málo.
    Nechci, aby to pusobilo rejpavě, naopak, vážím si jakékoliv práce, iniciativ. Za vaše putování jsem se dozvědel mnohé zajímavosti, tak vám přeji jen štastnou cestu dál a hodně štěstí, protože to je na jakékoliv cestě potřeba 😉 Byl to proste jen názor.
    😉

    #8465 Odpovědět
    Karel
    Host

    Zdravím a oceňuji námahu psát poznámky z cest. Ale tyhle o L.A. jsou povrchní, zkreslující a místy dokonce nepravdivé. Svědčí o tom, že autoři přijeli zcela nebo jen málo připraveni. Mezi zásadní chyby patří info, kde je pohřbena M.M. Leží na hřbitově ve Westwoodu! A její ctitelé jí tam nosí květiny. Jsou tam ostatky i jiných známých osobností.
    Proč jste si neprohlédli Disney Hall, prohlídky jsou dopoledne zdarma. A co nedaleká katolická katedrála? Universal studios je strhující zábavní park, nikoliv jen pár kulis! Byli jste na koncertě Philhamonie? Nebo na muzikálu? A co Gettyho centrum! Obrovský komplex, nádherná architektura a nádherné sbírky. Nyní pořádají výstavu fotografií J.Koudelky o Srpnové okupaci Prahy v roce 1968 a minulý týden tam byly stovky lidí! Na fotky nějakého Čecha! Byť vynikajícího. A co muzeum LACMA? Nebo moderního umění? A co západní Hollywood? Včera jsem byl na Pershingu a desítky mladých lidí tam bruslily. Bezdomovce najdeš spíš na pláži, je tam teplo.
    Jsem tady v L.A. už po několikáté a musím říci, že je to krásné, kulturní a rozhodně nenudné město. Jsou možná v USA krásnější, ale L.A. má své kouzlo!

    #8469 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Děkujeme za váš názor. Jak již bylo psáno výše, my do našich zápisů píšeme to co jsme viděli, kde jsme to viděli a jak jsme to viděli. My netvrdíme, že podáváme věrný obraz Los Angeles. K tomu jistě 2-týdenní pobyt v tak rozsáhlé oblasti nestačí, drtivou většinu města a drtivou většinu akcí jsme samozřejmě nenavštívili, to bychom tam museli bydlet měsíce až roky.

    Píšete, že jste v L.A. již po několikáté, proto jste asi měl čas navštívit mnohem více míst a vidět jiné věci z jiného úhlu. A jistě máte jiné zájmy než máme ve městech my – třeba nás zábavní parky, filharmonie, umění a další moc nezajímají.

    Naším cílem nebylo L.A. pomluvit, jen jsme napsali naše postřehy a názory. V jiných městech v USA jsme jeden nebo 2 týdny pobyli také a máme z nich výrazně lepší zážitky a pocity. Tedy pro nás konkrétně bylo L.A. zklamáním, možná jsme měli příliš velká očekávání.

    #8472 Odpovědět
    Nina
    Moderátor

    Ráda bych ještě dodala, že konkrétně u Disney Hall a u katolické katedrály jsme byli. Bohužel jak už psal manžel výše, naším koníčkem není filharmonie ani umění, tudíž jsme se ani nesnažili zjistit si informace o tom, zda se dá do Disney Hall jít zdarma. Jistě jste si přečetl i naše další články a tak víte, že jsme procestovali plno zemí a ještě více měst a opravdu jsme neměli čas na to, vyhledat si, pro nás nezajímavé informace, o všech památkách ve městě.

    Co se týče Marilyn Monroe, za tuto informaci se omlouváme. Další informace jsou ovšem pravdivé a naším okem nezkreslené. O kulisách v Universal Studios jsme neřekli, že je jich pár, jen to opět není náš styl.

    Každému se líbí někde jinde a určitě nebude náš názor měnit. My jsme to tak prostě cítili. Nemůžeme a ani nechceme o všech městech, které jsme navštívili, psát jak to tam bylo krásné a pohádkové. To by poté byly naše názory povrchní, zkreslené a nepravdivé.

    #15693 Odpovědět
    Jakub Axmann
    Host

    Los angeles do budoucna dopadne přesně tak jako např. oankland … detroit aj. duvod – statní dluh usa a statu california je toho příkladem ….

    #19888 Odpovědět
    Jorck
    Host
    #19889 Odpovědět
    Jorck
    Host

Zobrazeno 10 příspěvků - 1 až 10 (z 10 celkem)
Odpověď na: Los Angeles
Vaše informace: