Au pair Vendula v USA

autor | 28.1.2015

Další příběh české au pair v USA Venduly, která vystřídala během 2 let několik adres – Boston, Los Angeles, Las Vegas, Miami, Orlando a New York. Psala o tom svůj blog Vendora – Au-pair in USA.

Pokud také chcete zveřejnit vaše zážitky a dojmy z cesty do USA (ať už se jedná o turistiku, au pair, work and travel aj.), kontaktujte nás.

 

Vendula, Golden Gate Bridge, San FranciscoJmenuji se Vendula, bude mi 23 a vyrostla jsem v malém městě Kadaň v Ústeckém kraji. Vystudovala jsem gymnázium a místo podání přihlášky na vysokou školu, kde jsem chtěla studovat cizí jazyky, jsem se rozhodla splnit si celoživotní sen a vycestovat do Spojených Států. Pro zrealizování svého plánu jsem si vybrala kulturně-výměný Au pair program a odletěla na dva roky zjistit, jak to v USA vůbec chodí. Momentálně se nacházím v Anglii.

Hlavní důvod mého odjezdu do USA byla láska k cestování, zvědavost ohledně tamní kultury, poznání nových lidí a zdokonalení se v jazyce. Určitě zde hrál velkou roli fakt, že Au-pair program patří mezi nejdostupnější a nejlevnější možnosti jak pobývat dlouhodobě v USA legálně. Hlavní myšlenkou programu je umístit dívky či chlapce do rodiny v USA, kde mají možnost poznat jejich životní styl, zvyky a způsob výchovy dětí za každodenních situací. A dívky přinášejí na oplátku jejich kulturu a zvyky.

Za období od září roku 2012 do září 2014 jsem vystřídala několik adres jako je Boston, Los Angeles, Las Vegas, Miami, Orlando a New York. Žila jsem u tří rodin a z toho s jednou cestovala kolem, proto jsem se dlouhodobě nezdržela na žádném z míst. Svůj volný čas jsem se snažila věnovat cestování a navštívila nejznámější místa – na západě státy jako Californie, Nevada, Utah a nebo Arizona, a na východě například Pennsylvánii, New York, Massachusetts, Connecticut, South Carolinu nebo Floridu a mnoho dalších jako třeba Chicago.

Před svým odjezdem jsem četla blogy a většina z nich mi pomohla představit si, jak to tam chodí a co od programu očekávat. Z toho důvodu jsem se rozhodla si psát svůj vlastní, sdílet své zážitky a rady pro ostatní a jednoho dne si o tom přečíst a zavzpomínat. Dostala jsem příležitost komunikovat s těmi, kteří se o USA zajímají, prostřednictvím svého blogu a mohla být tou, ke kterým jsem vzhlížela já.

Ameriku jsem si zamilovala od první chvíle a nelituji ani jednoho dne za velkou louží. Je to země plná neomezených možností pro ty, co se to nebojí využít, ale musí dát ze sebe vše. Řekla bych – Ameriku si buď zalíbíte a nebo ji nemůžete vystát. Vycestování jako Au-pair s sebou nese mnoho výhod – bezstarostný život – neplatí se nájem, pojištění, jídlo či pojistka na auto a obdržíte týdenní výplatu. Tohle všechno zajistí agentura s rodinou. Ale vše má své pro i proti.

Amerika a Američané

Mnoho lidí si stěžuje na americké zdravotnictví, protože patří mezi jedno z nejdražších a necháte tam svou výplatu. Já osobně moc zkušeností nemám, až na to, že u zubaře se mi udělalo mdlo, když jsem viděla kolik to stálo.

Já Ameriku vidím jako jeden extrém za druhým. V 16 letech je povoleno dostat řidičák, ale pivo si dát až ve 21. Nebo můžete jít do války už v 18 a střílet hlava nehlava, ale když malý kluk přinese do školy stříkací pistoli, čeká ho několikadenní vyloučení.

Když jsem byla na výletě v San Francisku, prošla jsem se po mostě Golden Gate, asi nejznámější a nejoblíbenější místo sebevrahů. Most je ze stran uzavřený bránou. Na cestě zpět už bylo pozdě a brány byly uzavřené, takže nemáte šanci dostat se zpět. Odvezlo mě policejní auto. Policista mi řekl, že tím zabraňují lidem skákat (našlo by se několik dalších způsobů, jak se dostat přes). Udivilo mě to. Pokud někdo skočit chce, udělá to ve dne.

Trošku mi vadily některé buzerace. Nesmíte mít otevřený alkohol v autě (i jako spolujezdec i ten úplně vzadu), alkohol na veřejnosti jen v hnědých papírovych sáčcích nebo kelímcích. Na Den Nezávislosti byly postavené cedule, co nesmíte dělat. Jednou mi volala škola – šestiletá holčička má napomenutí, pohoršovala okolí – zapomněla si vzít pod mikinu tričko a při předklonu jí šlo vidět pod. 🙂

Další asi nepochopitelná věc je nezouvání se při příchodu domu. Děti jsem to naučila. Přišlo mi nesmyslné, aby se po domě chodilo v botech. Oni jsou ochotní jít i do postele obutí, a nejednou se to opravdu stalo. Když je oslava nebo přátelé na návštěvě, nikdo se nepřezouvá! Ať je déšť nebo sníh, u dveří je rohožka a ty boty si otřete a vzhůru dovnitř.

Naopak, z čeho jsem byla unesena – chování lidí. Slyšela jsem názor „Američani jsou falešní“. Upřímně, mě potěšil úsměv kolemjdoucích a nebo milé popřání hezkého dne. V Čechách to není zvykem. Já si na ten přístup zvykla a vyhledávám ho. Přijde mi, že Češi jsou zamračení, smutní na první pohled. Co se týče Američanů, ti vždy příjemně pozdraví, zastaví se na kus řeči nebo se hrnou, aby pomohli v nouzi. Když jsem zkolabovala na lodi, seběhl se hlouček lidí na pomoc – sbírali mé věci ze země, pomohli mi na nohy a další mi doběhli pro vodu a vlhké ubrousky. Během cestování se 2 kufry se pokaždé našel někdo, kdo pomohl do schodu či metra. Také uvolnění místa ve frontě před sebou.

Určitě musím také zmínit chování k zákazníkům. Nikdy se mi nestalo, že bych narazila na nepříjemnou prodavačku a nebo mi někdo neochotně odpověděl na otázku, kde je chleba. Ihned se rozeběhnou a k chlebu vás dovedou skoro za ručičku. Kdykoli jsem potřebovala něco vrátit a reklamovat, vše šlo hladce.

Američané se snaží dbát na vzhled a zdraví – lidé běhají u pláže, po silnicích, rodiče bruslí s kočárkem, muži tráví hodiny v posilovně, což se odráží i ve starším věku, kdy mnoho lidí vypadá víc než skvěle.

Mají to někdy i jednodušší. Bankomaty – můžete vkládat peníze dovnitř (žádné zbytečné drobné u sebe), u knihoven máte boxy na knížky, nemusíte stát frontu. Můžete zajet autem kamkoli – do banky, do lékárny nebo fast foodu. Tohle ušetří plno času.

Strašně se mi líbí jak Američani drží při sobě. Když v USA zuřil hurikán Sandy a nešla energie celý večer, s náručí otevřenou mě přijali sousedé. Lidé běhali a navzájem si pomáhali stěhovat věci a i předávali zásoby. Nikdo tam nebyl jen sám za sebe. Každý oslavuje hasiče, kteří přišli o život při záchraně lidských životů a hlavně vojáky. Na cestě do Washingtonu D.C. lidé v letadle tleskali všem veteránům.

New York, Las Vegas

Mezi moje nejoblíbenější místo patří jednoznačně New York City – město, které nikdy nespí. Když dostanete chuť na zmrzlinu ve tři hodiny ráno, najdete pár míst, kam zaskočit. NYC je pořád v pohybu a to mě uchvátilo. Nikoho nezajímá, co máte na sobě (můžete i v pyžamu), co jste za rasu a nebo jakým jazykem mluvíte. Každý si najde, co má rád. Je to místo všech chutí. Nemyslím si, že existuje podobné.

Město, kde jsem se i trochu bála, je Las Vegas. Jakmile sejdete z nejznámější ulice (The Strip – plné všech hotelů a kasín), pohybují se kolem individua. Několikrát se mi rozklepaly nohy strachem a vím, že už bych nikdy nesešla z cesty (ze Stripu). LV je město hříchů a i tak působí, užila jsem si to, ale bacha na výplaty, jde to rychle pryč.

Shrnutí

Procestovala jsem mnoho míst a musím říct, že mi to naplnilo představy. Každé z nich je něčím zvláštní a jedinečné. Nemůžu posoudit lepší či horší.

I když Au-pair život má i nepříjemné momenty, mě život převrátil naruby. Být součástí typických oslav jako Vánoce, díkuvzdání anebo Halloween. Můj pohled se změnil – na život, na lidi, které mám. Není den, kdy si nevzpomenu na zážitek spojený s USA. Obdržela jsem víc, než ztratila. Poznala lidi, kteří mi ukázali cestu a budou provázet můj život. Zjistila jsem, jak důležité je mít vedle sebe lidi, co vás podporují.

Přestěhovala jsem se do Anglie začít novou kapitolu svého života. Plánuji se naučit další jazyk a procestovat Evropu. Doufám, že se do USA vrátím, ať už pracovně, natrvalo či jen na výlet.

Zápisky cestovatelů

Domů Fóra Au-pair Vendula v USA

  • Toto téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Klement a poslední změna proběhla před 7 roky, 11 měsíci.
Zobrazeny 3 příspěvky - 1 až 3 (z 3 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #16559 Odpovědět
    studium v usa
    Host

    Pěkné shrnutí pobytu v USA a Anglie určitě taky nezklame. 🙂 Jen by mě zajímalo, jestli chcete zlepšovat angličtinu nebo se v UK plánujete učit ještě jiný jazyk?

    #20716 Odpovědět
    Drahomíra
    Host

    Moc hezký článek, který se četl jedním dechem. Uplně Vám závidím tolik zážitků a to že se v cizině domluvíte. Já neumím žádný jazyk a mám moc práce s dětmi, než abych se ho naučila a mohla si jen tak odcestovat. Každopádně Vám držím palce, ať je na vašich cestách vše dobré. 🙂

    #20717 Odpovědět
    Klement
    Host

    Studovat, nebo pracovat v zahraničí je dost o hubu. Hlavně v USA, kde je taková kriminalita. Pojištění sice může pomoct, ale rozhodně Vás nezachrání, pokud Vás někde někdo zapíchne. Navíc Vám věci většinou proplácí až dodatečně, takže na některé lékařské úkony zrovna nemusíte mít v danou chvíli finance a jste pak v háji.

Zobrazeny 3 příspěvky - 1 až 3 (z 3 celkem)
Odpověď na: Au-pair Vendula v USA
Vaše informace: