Marek Bartík – krátký výlet na východní pobřeží

autor | 11.1.2015

Krátký příběh Marka, který si udělal jen krátký 10-denní výlet z Kostariky, kde studuje, na východní pobřeží USA – do státu New Hampshire, Bostonu a New Yorku. Podrobněji se o jeho výletě dočtete na Markově blogu, fotografie najdete na jeho profilu na Flickru.

Pokud také chcete zveřejnit vaše zážitky a dojmy z cesty do USA (ať už se jedná o turistiku, au-pair, work and travel aj.), kontaktujte nás.

 

Marek Bartík v USAJmenuji se Marek Bartík a už od mala jsem snil podívat se do pohádkové USA, kde je radost žít. Byl jsem zvědavý na tu spoustu obézních a hloupých lidí, jak nám jsou často prezentováni v médiích. V druhém ročníku magisterského studia na FIT ČVUT jsem se vydal na studium za velkou louží, do Kostariky.

Můj sen se měl naplnit, když jsem potřeboval opustit Kostariku kvůli vízu a poznal jsem skvělou kamarádku Anču, která studovala na Southern New Hampshire University a měla zájem se tam podívat znovu.

Měl jsem tedy příležitost poznat hned několik věcí z USA – jak to chodí v rodině, menším městě, jak vypadá kampus tamní univerzity, jak funguje veřejná doprava. New York a Boston jsem ale také nevynechal!

Výlet se konal v říjnu 2014, v období kdy je v New Hampshire nádherný barevný podzim. Celkově jsme měli 10 dní, letenky byly přes Mexicon a JFK. Cena byla o něco nižší než 500 $.

V New Yorku jsme přečkali deštivou noc, abychom se ráno vypravili do Manchesteru (NH). Cílem byl New Boston, ale veřejná doprava tu nefunguje a bez odvozu rodiny bychom se tam jen těžko dostali. Postupně jsme navštívili kromě zmíněného další venkovská města jako Meredith a Sandwich s místním festivalem jídla. Pak už zpátky ze státu New Hampshire do Bostonu a New Yorku. V malém ale nádherném Bostonu jsme nepřišli ani o kampus Harvardu či MIT. V NY pak především Socha svobody, Empire State Building, Central Park a Ground Zero. A tip pro Čechy? Bostonský pivovar! Skvělé pivo a prohlídka, to vše zdarma

Na američanech se mi líbí jejich zdvořilost, jednání a hlavně jejich přirozené sebevědomí. Kluci tu jsou vyšší, svalnatější, každý tu žije sportem, jakoby měl každý za vzor hráče amerického fotbalu. Překvapilo mě jak jsou tu krásné ženy. Kolik krásných policistek jsem viděl! Obecně je vidět jejich spokojenost, že žijí právě v USA. Tlustí a hloupí? Uplně vedle. Spousta z nich i cestuje a oblíbilo si především Budapešť a Prahu.

V USA se mi moc líbilo. Má samozřejmě svoje mouchy. Ceny jsou pro nás šíleně vysoké, hlavně ubytování. Já měl to štěstí spát pokaždé u nějakého známého, jinak by se mi výlet prodražil. Jídlo? Šílené ceny, ale velké porce. Pokud chcete ušetřit, musíte baštit fast food. Americký McDonald? Nechutné, v Evropě chutná naprosto jinak. Naproti tomu v Mexiku je importované jídlo a pití z USA levnější. Také jejich zdravotnictví je postavené na hlavu. Během pobytu si kamarád v Bostonu našel skvěle placenou práci, o peníze mu ale nešlo, nýbrž o benefit hrazení výdajů za zubaře. Byl doslova v sedmém nebi, že konečně bude mít zubaře. Na druhou stranu co se týče cen, nesmím zapomenout zmínit super levný benzín, elektroniku a oblečení, ideálně ve státě New Hampshire, kde na zmíněné nemají DPH.

Chtěl jsem poznat americkou kulturu a udělat si nějaké kontakty v zahraničí, což se mi povedlo, dokonce jsem byl na večeři s prezidentem výše zmíněné univerzity a nabídl mi v budoucnu možnost spolupráce. Právě jsem se vrátil z cest po Střední Americe a vidím jak moc má USA vliv na Střední Ameriku, přeci jen je to jeden kontinent. V budoucnu bych se do USA určitě podíval znova – nejen za cestováním, ale i za prací. Přeci jen to bude chtít více peněz a ideálně i auto. Všem můžu upřímně doporučit třeba i jen krátkodobý výlet do této úžasné země, dalo mi to víc než jsem čekal!

Zápisky cestovatelů

Domů Fóra Marek Bartík – krátký výlet na východní pobřeží

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 2 roky, 10 měsíci.
Odpověď na: Marek Bartík – krátký výlet na východní pobřeží
Vaše informace: