U.S. Capitol, knihovna Kongresu

autor | 21.7.2014

U.S. Capitol, Washington

United States Capitol je sídlo Kongresu Spojených států. Budova se tyčí v centru Washingtonu na východní straně National Mallu a je postaven v neoklasicistním stylu bílé barvy. Vypadá velice majestátně a čistě. Přední východní strana Capitolu je určena pro návštěvy a významné hosty.

Thomas Jefferson přijal pár plánů na výstavbu kongresového domu, ale trval na tom, že se budova bude nazývat Capitol (odvozeno z latiny). Rok trvalo než se našel vhodný architektonický nápad. Poté byl zvolen návrh od W. Thortona. Prvky jsou inspirovány Louvrem a Pantheonem z Paříže. Architektonické plány byly ještě trochu změněny, ale základ byl zachován. Senát (severní křídlo) byl dokončen v roce 1800 a sněmovna reprezentantů (jižní křídlo) v roce 1811.

V roce 1800 se zde konalo první zasedání obou komor, i když práce na stavbě nebyla zdaleka hotová. Nedlouho po dokončení, při bitvě v roce 1814, byl Capitol zapálen. Rekonstrukce po požáru trvala do roku 1826, kdy byla přidána typická kopule Capitolu. V roce 1850 musel být Capitol opět rozšířen. Po další léta byla budova opakovaně přestavována a zdokonalována. Od roku 1960 je zapsána jako národní kulturní památka.

Návštěva Capitolu

Navštívit Capitol může kdokoliv, prohlídka je zdarma. Doporučujeme se předem objednat. Sice můžete přijít a zkusit štěstí, ale zájem je opravdu obrovský. My jsme se zaregistrovali na určitou hodinu. Když jsme přišli ke Capitolu, nemohli jsme návštěvnické centrum najít, nemají zde totiž žádné šipky (jak jsme zjistili na více místech v USA). Po klasické bezpečnostní kontrole jsme se ocitli v krásné a obrovské vstupní hale, kde bylo asi 100 lidí čekajících na prohlídku.

Prvně nás všechny nahnali do kinosálu, kde nám pustili 15-minutový film o Capitolu. Poté jsme se rozdělili na skupinky asi po 15 lidech a s průvodkyní jsme se postupně dostali do 3 místností.

  • United States Capitol Crypt – Měl zde být pochován George Washington. Prezident tady však spočít nechtěl. Jsou zde k vidění krásné zdobené zdi a stropy. Uprostřed místnosti je na podlaze namalován kompas a v jeho středu je prý střed Washingtonu, D.C.
  • United States Capitol Rotunda – Centrální rotunda, nachází se pod kopulí Capitolu, nejvyšší část budovy. Je popisována jako srdce celého Capitolu. Opět je zde krásné zdobení celé místnosti, která sloužila na reprezentativní účely. Vidět zde můžete sochařská díla vytesána do stěny a různé staré obrazy znázorňující okamžiky v americké historii.
  • National Statuary Hall Collection – hala plná sochařského umění, každý stát USA sem dal svojí typickou sochu, která jej reprezentuje. Na zdi visí také kopie deklarace nezávislosti. Opět krásně zdobená místnost.

Po prohlídce těchto 3 místností jsme se s průvodkyní rozloučili.

Sněmovna reprezentantů a senát

Původně nám bylo průvodkyní sděleno, že pokud máme americké občanství, můžeme se podívat do senátu a sněmovny reprezentantů (o vstupenku žádají v kanceláři svého senátora), pro ostatní prohlídka končí. My jsme však z internetu měli jiné informace, a tak jsme se zkusili zeptat na informacích. Pustili nás do obou místností bez potíží, ani doklad totožnosti po nás nechtěli, jen jsme nahlásili, že jsme z ČR a prošli jsme opět bezpečnostní kontrolou.

Můžete tak jít na galerii obou místností. Přestože se ani v jedné zrovna nezasedalo, odehrávali se tam nějaká drobná jednání. Kdyby se zrovna zasedalo, asi by byl zájem velký a nedostali bychom se tam. Nesmíte si tam s sebou nic vzít (ani telefon, vše musíte odložit), nesmíte pořizovat žádný záznam, musíte být potichu.

U obou místností nás trochu překvapilo, že jsou docela malé na to jaké množství důležitých lidí se tam musí vejít. Ve sněmovně reprezentantů musí být jak sardinky, je tam pro ně jen sezení, nemají ani stoly. Ale asi se tam moc nezdržují, většina jednání se vede mimo, zde se jen schází na hlasování.

Určitě doporučujeme navštívit Washingtonský Capitol. Dovolí vám nahlédnout do amerického systému zákonů a uvidíte krásné místnosti plné historického umění. Určitě si návštěvu domluvte předem. Stačí se zaregistrovat na stránkách Capitolu pár dní dopředu. Vřele doporučujeme.

Library of Congress

Knihovna Kongresu je vědecká knihovna. která oficiálně slouží Kongresu a je také veřejnou knihovnou USA. Je rozdělena do 4 budov po celém Washingtonu. Je to nejstarší federální kulturní instituce v USA. Vznikla v roce 1800. V knihovně se nachází více než 32 milionů knih ve 470 jazycích a více než 61 milionů rukopisů, má tedy více než 155 milionů položek. Knihovna slouží jako právní úložiště autorských práv.

Do knihovny, která je hned naproti Capitolu, se můžete dostat dvěma způsoby. Buď klasicky hlavním vchodem budovy nebo tunelem z Capitolu. My jsme využili tunel, protože jsme nemuseli být opět podrobeni bezpečnostní kontrole. Knihovna je bohatě zdobená a působí velice honosným dojmem. Vstup je opět zdarma a není potřeba žádná registrace předem, jen počítejte opět s bezpečnostní prohlídkou. V budově je plno výstav s knižní tématikou.

Tipy pro Vás – Washington, D.C.

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Washingtonu, D.C. se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Washingtonu, D.C., srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra U.S. Capitol, knihovna Kongresu

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 8 měsíci, 4 týdny.
Odpověď na: U.S. Capitol, knihovna Kongresu
Vaše informace: