Muzeum Steven F. Udvar-Hazy Center, Washington

autor | 3.7.2014

Steven F. Udvar-Hazy CenterSteven F. Udvar-Hazy Center je letecké a vesmírné muzeum kousek západně od Washingtonu. V centru Washingtonu je i další takové muzeum, ale toto u mezinárodního letiště Dulles je výrazně větší, uvidíte více exponátů, unikátních kousků techniky a hlavně raketoplán Discovery. Jedná se o dva velké hangáry, které jsou celé naplněny exponáty, mnoho dalších je zavěšeno ze stropu.

Muzeum je zdarma, je však nutné zaplatit $15 za parkování. Autobusy mají parkování zdarma.

Prohlédnout si můžete množství leteckých motorů všech druhů, prehistorické i relativně moderní. Některé jsou rozříznuty, aby mohl návštěvník nahlédnout dovnitř. Vedle toho nalezneme několik pohyblivých modelů motorů, kde je krásně vidět jak fungují – je zde vidět funkčnost pístového i proudového.

Co nejzajímavějšího uvidíte:

  • Boeing B-29 Enola Gay – tento bombardér shodil 6.8.1945 jadernou bombu na Hirošimu v Japonsku
  • Raketoplán Discovery – byl sem přemístěn v roce 2012, nahradil vystavený raketoplán Enterprise (ten byl pouze testovací, nikdy se do vesmíru nepodíval, nyní je vystaven v New Yorku)
  • NASA Mobile Quarantine Facility – přívěs, který sloužil astronautům z Apollo 11 jako 3-denní karanténa po návratu z Měsíce (tehdy panovaly obavy, že by mohli z Měsíce přitáhnout nebezpečné organismy)
  • Průzkumný letoun Lockheed SR-71 Blackbird
  • Vesmírnou kapsuli Gemini VII, ve které Frank Borman a James Lovell strávili v roce 1965 ve vesmíru 14 dní a provedli první úspěšné vesmírné spojení dvou plavidel (s Gemini 6A)
  • Nadzvukový dopravní letoun Air France Concorde – předražený pokus o rychlé létání, který skončil tragédií
  • Virgin Atlantic GlobalFlyer – letadlo, kterým Steve Fosset poprvé obletěl zemi bez mezipřistání a bez doplňování paliva
  • Stíhačky a bombardéry, včetně několika německých japonských

Už jsme tedy během naší cesty po USA viděli všechny 3 pozůstalé raketoplány, které se podívaly do vesmíru – Discovery zde ve Washingtonu, Atlantis na Floridě a Endeavour v California Science Center v Los Angeles. Pokusný raketoplán Enterprise v New Yorku následoval později.

Bohužel na všechna letadla se můžete dívat jen zvenku. Do žádného z nich ani do žádného kokpitu si nemůžete vlézt, na rozdíl od mnoha dalších muzeí či expozic vojenské a letecké techniky.

Další problémem může být to, že hangár je technikou opravdu nabytý, jeden exponát vedle druhého. Následkem toho je velmi těžké či nemožné zejména velká letadla v celku zachytit na fotografii či video.

To samé s raketoplánem Discovery – v hangáru je těsno, nedokážete jej hezky zachytit v celku z hezkého úhlu. Nejlépe to mají řešení s raketoplánem Atlantis na Floridě – tam má svůj vlastní vícepatrový prostor, je mírně nahnutý, má otevřený nákladový prostor, můžete se podívat do modelu vnitřní části v životní velikosti. Vyfotíte si jej skoro jakkoliv a uvidíte úplně vše.

Pokud byste chtěli lépe vidět nadzvukové dopravní letadlo Concorde, zajeďte se na něj podívat raději do Musée de l’air et de l’espace v Paříži. Tam si jej můžete osahat a dokonce se projít jeho vnitřkem.

Součástí muzea je i vyhlídková věž Donald D. Engen Observation Tower, určená k pozorování blízkého letiště. Samotné letiště z ní moc vidět není, přestože vám to budou průvodci tvrdit. Ve výhledu brání les mezi muzeem a letištěm. Ale může to být velmi dobré místo pro pozorování letadel, která přistávají na dráhy 1C či 1R nebo startují z 19C či 19R. My jsme však žádné neviděli, zřejmě se používala jen kolmá dráha, která je velmi daleko, nebo jsme měli štěstí na nulový provoz.

V nižším patře vyhlídkové věže je expozice věnující se řízení letového provozu. Uvidíte tam mnoho informací, vysvětlení navigace, rozestupů letadel ve vzduchu, pojmenování leteckých koridorů a prostorů. Také si prohlédnete konzoli operátora s vysvětlením údajů zobrazovaných na displeji. K tomu si poslechnete skutečnou komunikaci mezi dispečery a piloty, ale je to jen nějaká nahraná smyčka. Myslel jsem si, že uslyšíme skutečnou komunikaci z letiště.

Tipy pro Vás – Washington, D.C.

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Washingtonu, D.C. se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Washingtonu, D.C., srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Další informace:

Domů Fóra Steven F. Udvar-Hazy Center

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 2 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Steven F. Udvar-Hazy Center
Vaše informace: