Pentagon

autor | 17.7.2014

PentagonPentagon je vám jistě známé sídlo ministerstva obrany USA. Je malý kousek od centra Washingtonu, ale je za řekou Potomac, což znamená, že už je ve státě Virginie, okres Airlington. Je hned vedle Airlingtonského národního hřbitova.

Název je odvozený od tvaru budovy – je to obrovský komplex ve tvaru pětiúhelníku. Pracuje v něm více než 30 tisíc lidí, vojenských i civilních zaměstnanců. Má 5 nadzemních podlaží, ale také 2 podzemní, kde jsou jistě nějaké tajné protiatomové kryty.

Vedle budovy se nachází Pentagon Memorial – památník na oběti z 11. září 2001, kdy jedno z unesených letadel (v tomto případě let American Airlines číslo 77), narazilo do západní části budovy a zahynulo celkem 189 lidí (v budově a letadle dohromady). Shodou okolností to bylo v den 60. výročí otevření této budovy. Naštěstí v této části zrovna probíhala rekonstrukce, a tak zde v ten okamžik byla jen malá část obvyklého množství zaměstnanců, jinak by byl počet obětí v řádů tisíců. Navíc se jednalo o téměř dokončenou rekonstrukci, mající za cíl výrazné zesílení budovy proti bombovým útoků. I proto vás na záběrech z oné události překvapí, že v vzhledem k rozsahu nárazu byla budova postižena relativně málo.

Památník se skládá z jednotlivých pomníčků, věnovaných všem lidem, kteří zahynuli, s výjimkou únosců letadla. Jsou seřazeny podle roku narození obětí a orientovány ve směru trasy letadla. Je to jediné místo, kde je oficiálně povoleno fotografovat a zaznamenávat na kameru.

Zajímavých záběrů budovy Pentagonu moc nemáme. Ze západní strany, kde je památník, se k ní dostanete docela blízko, ale nedokážete pojmout tu velkou budovu ze země. Takže kromě horšího videa a fotek, pořízených z Washington Monumentu z docela velké dálky, si nevšimnete typického půdorysu. Navíc poté, co jsme si vše pečlivě nafotili a natočili na kameru, jsme si teprve přečetli zákaz focení a pořizování záznamů 🙂 Tak jsme se pak tvářili nenápadně.

Kousek od Pentagonu je letiště Ronalda Reagana. Nesmíte se tedy leknou, že letadla blížící se na přistání letí velmi nízko a velmi blízko budovy.

Tipy pro Vás – Washington, D.C.

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Washingtonu, D.C. se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Washingtonu, D.C., srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz