Raketoplán Enterprise, New York

autor | 21.10.2014

Enterprise je první z amerických raketoplánů. Původně byl vystaven v muzeu Steven F. Udvar-Hazy Center ve Washingtonu, kde jej však v roce 2012 nahradil raketoplán Discovery a Enterprise byl přestěhován do New Yorku na letadlovou loď Intrepid.

Enterprise byl pouze testovací raketoplán, nikdy se nepodíval do vesmíru, dokonce ani neměl funkční motory. Byla to spíše maketa, která primárně sloužila k testování klouzavého letu a přistání. Nejprve létal bez posádky, poté se dvoučlennou posádkou. Do vzduchu se dostával na trupu speciálně upraveného Boeingu 747.

Na Enterprise si NASA vyzkoušela nové technologie a na základě získaných zkušeností byly postaveny skutečné raketoplány – Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis a Endeavour.

Vystaven je tedy nyní v muzeu námořnictví, letectví a kosmonautiky na Manhattanu v New Yorku na letové palubě letadlové lodi Intrepid, kde má svůj hangár. Pokud si jej chcete prohlédnout, základní vstupné do muzea nestačí, musíte si koupit dražší vstupenku, která zahrnuje i tento hangár. Kromě samotného raketoplánu zde uvidíte expozici obecně o raketoplánech, jejich konstrukci, misích a osudech.

I zde jsou možnosti prohlídky raketoplánu nic moc, uvidíte jej ze stran a zespodu, do jeho útrob nijak nenahlédnete. Pokud chcete vidět raketoplán co nejlépe, navštivte raději expozici raketoplánu Atlantis v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě.

Návštěvou muzea v New Yorku jsme uzavřeli exkurzi po raketoplánech, postupně jsme v muzeích po celé USA viděli všechny dochované stroje.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Raketoplán Enterprise, New York

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 5 měsíci, 1 týdnem.
Odpověď na: Raketoplán Enterprise, New York
Vaše informace: