Oakland, Kalifornie

autor | 13.6.2014

OaklandOakland – město na východním pobřeží Sanfrancisckého zálivu a naše poslední ubytování po dobu 15 dní na západním pobřeží USA.

Město bylo založeno v roce 1852. Leží v okresu Alameda. Ve městě se nachází 3. největší přístav západního pobřeží. Obyvatelstvo tvoří něco kolem 47% černochů (údaj z let 1980), proto je Oakland považován za nejnebezpečnější město v USA. Toto prvenství potvrzuje statistika z roku 2011, kdy se Oakland umístil na 1. místě za krádeže aut a na 6. místě za spáchání vražd. Byli jsme ujištěni, že v naší čtvrti nejsou trestné činy tak hrozné, avšak na klidu nám to moc nepřidalo. Je pravda, že když jsme šli např. do obchodu nebo do fast foodu, 98% lidí byli černoši. Naštěstí se nám nic nestalo. Zní to celé trochu rasisticky, ale jsou to oficiální fakta.

Oakland je také zajímavý tím, že zde žil Jack London (spisovatel – Bílý tesák, Moře, sníh a velkoměsta). Také zde vznikla známá punková kapela Green Day.

Do San Francisca se autem dostanete celkem v pohodě po mostě. Vlastně to jsou mosty dva – nejprve jeden mezi SF a Treasure Island a pak druhý do Oaklandu. Ten druhý most je zajímavý tím, že má poloviční šířku a je dvoupatrový (jeden směr nahoře, druhý dole) a navíc kousíček jde tunelem – tedy v tomto případě dvoupatrovým tunelem. Mýtné se platí směrem do města a liší se dle času jízdy. Ve špičce je za $6, mimo špičku $4. Cesta do San Francisca trvá kolem 20 minut.

Hromadnou dopravou je to také snadné, San Francisco je s Oaklandem a dalšími městy spojeno rychlým vlakem BART (Bay Area Rapid Train). My jsme měli zastávku BARTu pár minut pěšky od hotelu a na zastávku Embarcadero, která je u centra SF, to bylo ani ne 15 minut jízdy, z čehož velká část vedla tunelem pod zálivem.

Moc hezká procházka je podél Oaklandského jezera – Merritt Lake, které je uprostřed města. Od hotelu bylo vzdálené asi půl hodiny pěšky, a tak jsme si udělali krásnou procházku. Doporučujeme. Jezero je opravdu hezké. Kolem něho je k vidění také budova soudu, katedrála Krista nebo Camron – Stanford House (historický dům).

Další zajímavá místa v Oaklandu, která stojí za vidění: Mormon Temple (nádherný chrám, jde spíše o architekturu, než o duchovní pocit), Chabot Space & Science center, Grizzly Peak (nádherný výhled na Oakland, Berkley a San Francisco).

Nemůžeme říct, že by se nám v Oaklandu a okolí vyloženě nelíbilo, ale nadšení jsem taky nebyli. Je to však oblast s nejlevnějším ubytováním v okolí San Francisca, takže proto má určitě plusové body.

Tipy pro Vás – San Francisco

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Franciscu se slevou
  • Pokud trávíte v San Franciscu a okolí několik dní, lze si zakoupit 1-denní Go San Francisco Card nebo San Francisco Card City Pass, které zahrnují vstupy na více než 30 atrakcí a další slevy.
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Franciscu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Oakland, Kalifornie

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 1 rokem, 2 měsíci.
Odpověď na: Oakland, Kalifornie
Vaše informace: