Sacramento, Kalifornie

autor | 8.6.2014

SacramentoSacramento je hlavní město státu Kalifornie. Není však ve státě největší, se svými 477 tisíci obyvateli je jen 6. největší. Město vzniklo díky tzv. zlaté horečce v roce 1848. V Sacramentu jsme nenašli moc zajímavých atrakcí.

Nejzajímavější je asi California State Capitol – budova, kde sídlí zde guvernér a dvoukomorový zákonodárný sbor státu. Přístup do budovy je veřejnosti povolen (včetně víkendů), projdete vstupní bezpečnostní kontrolou, a pak se můžete kochat krásami celé stavby. Zdarma zde probíhá prohlídka s průvodcem, který vás provede celou budovou, poví vám něco o historii a ukáže vám zasedací místnosti horní a dolní komory parlamentu. Během prohlídky jsme se také dozvěděli množství informací o politickém systému Kalifornie. Místnosti parlamentu jsou veřejně přístupné podobně jako český parlament – lidé mohou na galerii i během zasedání, která se konají dvakrát týdně, jen musíte sedět a nijak nerušit.

Ve velké části budovy se nachází muzeum. Jsou zde zpřístupněny historické kanceláře guvernéra, tajemníka, pokladníka a dalších.

Velmi zajímavé je to, jak se měnila role Sacramenta v historii. Původně vzniklo jako důležitá dopravní křižovatka při dolování zlata, a tak bylo v té době jako největší a nejdůležitější logicky prohlášeno za hlavní město a sídlo státní vlády.

Dnes je situace zcela jiná. Většina obyvatel Kalifornie se nachází v jeho jižní části, daleko od Sacramenta, zejména v Los Angeles a okolí. Tím se změnila i politická situace a většina zástupců v parlamentu pochází z jihu (zastoupení je dáno počtem obyvatel). V jedné zásadní věci však má hlavní slovo server – ve vodě. Ve vyprahlé Kalifornii je ještě vyprahlejší jih zcela závislý na dodávkách vody ze severu, což je aktuální téma vzhledem k rekordním suchům.

Další zajímavosti v Sacramentu:

  • Cathedral of the Blessed Sacrament – Katedrála nejsvětější svátosti, kousíček od Capitolu.
  • Tower Bridge – Zlatý most, ze kterého vidíte krásně na celý Capitol. Zajímavý je tím, že byl prvním vertikálním mostem v Kalifornské dálničním systému. Vertikální znamená, že pokud pod ním projíždějí lodě, most se nezvedá jak jsme zvyklí, ale celá silnice vyjede nahoru vertikálně (jako výtah).
  • California State University Sacramento – Velice známá a Američany uznávaná vysoká škola, projeli jsme si její areál

V Sacramentu jsme strávili jen jedno odpoledne. Cesta ze San Francisca trvá 2,5 hodiny. Nemůžeme tedy město hodnotit. Ovšem Capitol stojí za vidění.

Tipy pro Vás – Sacramento

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • HotelsCombined.com – ubytování v Sacramentu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Sacramento, Kalifornie

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Sacramento, Kalifornie
Vaše informace: