San Jose, Silicon Valley

autor | 5.6.2014

San Jose, KalifornieSan Jose, třetí největší město ve státě Kalifornie. Zajímavostí je, že název San Jose se ustálil až v roce 1979. Dříve se psalo San José.

Město bylo založeno v roce 1777 s názvem El Pueblo de San José de Guadalupe.

V tomto městě a okolí, neoficiálně nazvaném Silicon Valley, sídlí mnoho současných IT firem.

Město se nachází na známém území San Andreas Fault, což je název pro tektonický zlom, oddělující východní Kalifornii od zbytku kontinentálního USA. Proto v San Jose vznikají častá zemětřesení, udává se 1 – 2 za rok. Tato zemětřesení jsou však malá, podle Richterovy stupnice pod 4 st. Nejzávažnější zemětřesení zde bylo v roce 1906.

Downtown San Jose

Hezká městská čtvrť, určitě stojí za vidění. S parkováním je to zde složitější, ale my jsme zaparkovali v parkovacím domě Citywiew Plaza v ulici Park Ave, všechny zajímavé stavby jsme měli na dosah.

  • San Jose Theatres – Velice pěkné divadlo.
  • Adobe Systems Incorporated – Sídlo softwarové firmy, zabývající se oblastí počítačové grafiky, publikování a předtiskové přípravy.
  • Plaza de Cesar Chavez – krásné náměstí, plné kulturních akcí a živé hudby po celý rok. My jsme zrovna přijeli na slavnost japonských postaviček. Živá hudba, představení s japonským drakem, stánky s občerstvením a všeobecná pohoda. Krásná kašna uprostřed náměstí.
  • The Tech Museum of Innovation – Muzeum přímo u zmiňovaného náměstí. Bohužel cena byla vysoká na to, aby nás zlákali dovnitř. ($30 za dospělého).
  • Cathedral Basilica of St. Joseph – Volně přístupná bazilika, kousíček od náměstí Cesar. Krásné zdobení a vitráže.

Rosicrucian Egyptian Museum

Muzeum Egyptské historie. Cena $9. Dovnitř do muzea jsme nešli, ale můžete si zdarma projít krásnou zahradu s Egyptskými sochami.

Mission Santa Clara de Asis

Misie založená v roce 1777 svatou Klárou z Asisi. Nyní je kostel obestavěn univerzitou. Kosteliček je opravdu krásný a zahrada kolem univerzity stojí za vidění.

Winchester Mystery House

Záhadný zámek stojící v San Jose. Byl nepřetržitě stavěn od roku 1884 až do smrti majitelky Sarah Winchesterové v roce 1922. Náklady na tuto stavbu se odhadují na 5,5 milionu dolarů. Manžel Sarah byl magnát a vrah. Podle legendy mluvila Sarah s mrtvím manželem a ten jí řekl, že pokud bude stále stavět v domě, bude jí na blízku. Další legenda říká, že pokud by byl dům dostavěn, dostali by se do něj zlý duchové.

Sarah zdědila po smrti svého manžela více než 20 milionů dolarů a denně si přišla na více než 30 000 dolarů díky zisku z firmy manžela. V roce 1906 dům postihlo veliké zemětřesení, místo 7 pater má dům nyní jen 4. V domě je spousta architektonických skvostů, ale také velice podivných místností a nábytku. Nejlevnější základní vstupné $25.

Stanford University

Velice známá americká universita kousek od San Jose směrem k San Franciscu. Univerzita byla otevřena 1.řijna 1891. Hlavní univerzitní kampus je moc krásné a klidné místo. Byl dokonce vyhlášen za nejkrásnější kampus v USA. Můžete si ho projít zcela zdarma. Problém je s parkováním, malé parkoviště hned před areálem bylo zcela obsazeno, museli jsme ho vícekrát obkroužit než jsme našli nějaké místo.

Computer History Museum

Pro všechny počítačové nadšence. Historie PC od úplného začátku až po nejmodernější techniky.

Silicon Valley

V okolí se můžete zajet podívat na sídla známých IT firem.

Googleplex je sídlo společnosti Google. Původně jsme si mysleli, že je celý komplex uzavřený, ale můžete se mezi budovami bez problémů projít. Bohužel jsme zde byli v den svátku, a tak bylo zcela liduprázdno a frmol ajťáků jsme neviděli.

Dále jsme zajeli k sídlu společnosti Facebook. Kromě výrazného loga u odbočky z hlavní silnice jsou celý areál a budovy naprosto nenápadné.

Další zastávkou byla pobočka firem Microsoft (zde není její sídlo) a Intelu (jejich bezplatné muzeum bylo bohužel ten den zavřeno).

Domů Fóra San Jose, Silicon Valley

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 2 měsíci, 1 týdnem.
Odpověď na: San Jose, Silicon Valley
Vaše informace: