Death Valley – údolí smrti

autor | 27.4.2014

Death Valley, neboli Údolí smrti, je údolí nacházející se na východě Kalifornie v USA. Je to nejsušší a nejníže položené místo nejen v USA, ale také v Severní Americe. Nejnižším bodem je tzv. Badwater, což je solné jezero, nacházející se ve výšce 86 metrů pod úrovní moře. To mimo jiné znamená, že celá tato oblast nemá žádný odtok, vzhledem k teplotám se veškerá voda vypařuje.

Přestože se zde nachází nejníže položené místo Severní Ameriky, o kousek dále se naopak tyčí vysoká pohoří, která sahají nad 4000 m nad mořem.

Death Valley (údolí smrti)Vše je součástí stejnojmenného národního parku Death Valley National Park. Ten je poměrně rozsáhlý a jeho návštěvu je potřeba důkladně naplánovat. Jsou tam desítky míst, která lze navštívit, ale jsou od sebe vzdálená desítky i stovky mil. V žádném případě nelze navštívit vše. My jsme viděli jen to nejdůležitější a potřebovali jsme na to 6 hodin ježdění autem.

Je potřeba počítat s vysokými teplotami, speciálně v létě. My jsme zde byli na jaře a foukal poměrně silný vítr, takže jsme vedrem neumírali, ale v klidném létě to asi bude hodně napínavé. Silný vítr nám bohužel hodně komplikoval natáčení na kameru, a tak je obraz roztřesený a pořád to kolem fičí.

Všude se důrazně doporučuje mít s sebou hodně vody a neustále ji pít, v létě až litr za hodinu na jednu osobu. My jsme měli 36 půllitrových balení vody a většinu jsme spotřebovali. Na toaletách v návštěvnickém centru jsou k dispozici tabulky, kde podle barvy moči poznáte stupeň dehydratace 🙂 Na stránkách parku se dokonce píše preventivně si vzít zásoby jídla a pití na 7 dní pro případ, že by se něco stalo. Ale pro ježdění po asfaltkách to není potřeba, leda že byste se vydali na nějaké těžké a daleké trasy.

Hlavní cesty v údolí jsou klasické asfaltové a zvládne je každé moderní auto, samozřejmě nejlépe s klimatizací, nemusí být terénní. Podél asfaltové silnice jsou různé odbočky do tajemných údolí a další místa – někde lze zajet jakýmkoliv autem, ale některé jsou jen pro terénní auta a na některých nejtěžších se doporučuje terénní vůz s náhonem na všechna čtyři kola se zkušeným řidičem.

Do údolí byste měli jet autem ve výborném technickém stavu. Pokud se vám něco stane, pomoc si pravděpodobně přímo nezavoláte, protože kromě městečka Furnance Creek (kde je hlavní návštěvnické centrum) není nikde žádný mobilní signál. Ale turistů jezdí hodně, takže někdo vás brzy najde a pomoc zavolá. Jenže počítejte s tím, že bude trvat několik hodin, než se problém vyřeší. I my jsme dokázali po vjezdu do národního parku píchnout kolo u auta, a tak jsme raději celou operaci zrušili a vrátili se zpět, protože jsme nechtěli riskovat problémy. Vrátili jsme se druhý den s jiným autem.

Začali jsme nádhernou vyhlídkou Dantes View, která se tyčí nad nejnižším bodem a je zde výhled na většinu hlavní části údolí. Pak jsme obloukem sjeli do onoho nejnižšího místa Badwater. Je to solné jezero, voda po dešti (kterého zde není mnoho) steče do tohoto jezera, odpaří se a veškerý materiál a hlavně soli, zde zanechá. Z toho pak vznikají nejrůznější solné útvary, které jsme si prohlédli zejména na místě zvaném Devils Golf Course.

Pak jsme se projeli Artists Drive, což je malá prašná odbočka vedoucí kolem kopců a skalních útvarů, které jsou zajímavé svou barevností, způsobenou jílem. Jedno z míst je nazýváno umělcova paleta.

Tím v podstatě prohlídka parku skončila, protože před námi byla ještě 4-hodinová cesta až do Los Angeles, a tak už jsme si žádné odbočky nemohli dovolit. Po cestě jsme se ještě zastavili u písečných dun Mesquite Flat Sand Dunes.

Hezké by bylo navštívit místo The Racetrack, které je zajímavé záhadnými kameny, které se občas samy přesunují a zanechávají za sebou stopu. Ovšem od nejbližší asfaltové cesty je to nejméně 2 hodiny jízdy v náročném terénu jen pro speciální auta a pak zase zpět. Takže toto, ale mnoho dalších míst, jsme si museli nechat ujít.

Údolí bylo nádherné, rozhodně doporučujeme – zajímavé místo, krásné panorama.

Domů Fóra Death Valley – údolí smrti

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 9 roky, 10 měsíci.
Odpověď na: Death Valley – údolí smrti
Vaše informace: