Texas, Houston

autor | 7.4.2014

V americkém státě Texas jsme byli celkem 9 dní, z toho většinu času v Houstonu. Texas je zajímavý tím, jak je velký. Po Aljašce je to největší stát USA, je větší než Francie a dvakrát tak velký než Německo. Je zde početná komunita lidí českého původu, proto jsme také v Houstonu navštívili Czech Center Museum.

Od Texasu dále na východ jsme si užívali krásné nekonečné dálnice v zemi nikoho. Jedete několik hodin skoro rovně, široko daleko jen pustina. Dálnice a i silnice jsou luxusní. Je neuvěřitelné, jak naše nejdůležitější dálnice v ČR je nepoužitelný tankodrom a zde v USA je každá okreska mnohem lepší a pohodlnější. Kde asi soudruzi udělali chybu.

I přesuny autem v Houstonu, 4. největším městě USA se 2 miliony obyvatel, byly rychlé a pohodlné. Město má 2 vnější okruhy a skrz centrum vede dálnice, kterou se z jihu na sever dostanete během 20 minut. Vše přes víceúrovňové křižovatky, ani jeden semafor, všichni jedou plynule. Tedy ne jako příšerná magistrála v Praze.

V Houstonu jsme bydleli v motelu Super8. Vybrali jsme si motel na jihu města, kousíček od dálnice, takže jsme mohli být autem kdekoliv rychle do 30 minut po celém Houstonu. Hlavním bodem programu byla návštěva Johnsonova vesmírného střediska, do kterého to bylo 15 minut autem.

Houston, TexasJeden den jsme se prošli centrem Houstonu. Opět typické americké město – většina území roztahané jednopatrové budovy a v centru několik velmi vysokých mrakodrapů. V centru města se z nějakého důvodu intenzivně stavělo a opravovalo, všude byl slyšet zvuk sbíječek.

Centrum Houstonu si lze zdarma prohlédnout z výšky z mrakodrapu JPMorgan Chase Tower, což je nejvyšší budova v Texasu. Vyjet lze rychlovýtahem do 60. patra a tam se kochat pohledem na jihozápad.

Na všech křižovatkách downtownu řídili dopravu policisté. Vlastně neřídili, protože semafory normálně fungovaly a policisté jen ukazovali podle aktuálních signálů. Zřejmě se zaučovali noví kadeti. Potkali jsme také hasiče v akci, ale asi nic vážného, klidným krokem vyrazili jen s minimální výbavou do jednoho z mrakodrapů. Asi se někdo zabouchl na toaletě.

Po Houstonu jsme vyrazili dál na západ, jednu noc jsme přespali ve městě Ozona a pak jeli až do Nového Mexika. Zde už jsme konečně opustili placatý jihovýchod USA. Nejprve se začala trochu vlnit dálnice, pak se v dálce začaly objevovat velehory. Národní parky a kaňony se blíží.

Odkazy:

Tipy pro Vás – Houston, Texas

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Houston CityPASS – vstupy na atrakce se slevou (Space Center Houston, akvárium, muzeum přírodních věd, ZOO a další)
  • HotelsCombined.com – ubytování v Houstonu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz