Johnson Space Center Houston

autor | 6.4.2014

Starty raket a lodí a veškeré další vesmírné aktivity NASA byly nejprve soustředěny v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě. Vzhledem k probíhající studené válce však bylo rozhodnuto, že je potřeba některé věci přestěhovat jinam, aby nebylo vše na jednom místě. Vše kolem startů raket a lodí zůstalo na Floridě a řízení misí, výcvik astronautů a částečně i vývoj technologií se postupně přestěhoval do Houstonu.

Na Floridě je také řídící středisko, ale to řeší pouze starty. Jakmile se raketoplán dostal na oběžnou dráhu, misi si převzalo řízení v Houstonu.

Johnson Space Center HoustonJohnsonovo vesmírné středisko je obrovský komplex na jihovýchodě Houstonu v Texasu, skládající se z více než stovky budov. Je centrem pro výcvik astronautů a pro řízení misí s lidskou posádkou. Houston byl vybrán vzhledem k blízké vojenské základně a 2 univerzitám, které se tak snadno mohly podílet na výzkumu a vývoji potřebných technologií. Blízko je také velký přístav, umožňující dopravu velkých částí raket a vesmírných lodí. Najdeme zde také většinu vzorků hornin a půdy z Měsíce.

Samozřejmě zde najdeme návštěvnické centrum, kde je podobně jako v Kennedyho vesmírném středisku prezentována historie letů do vesmíru, zejména projekt Apollo a raketoplánů. Vidět zde můžeme model paluby raketoplánu, různé atrakce pro děti, skutečnou kapsuli Apollo 17, vláček vás proveze areálem střediska, v kinech nám promítli krátké filmy o historii (3D kina na Floridě byla lepší) a další.

V další hale lze vidět téměř kompletní skutečnou raketu Saturn V, která vynášela do vesmíru lodě Apollo. Podobně jako u stejné rakety, která je vystavena na Floridě, i tato zbyla po náhle zrušeném projektu po misi Apollo 17.

Nakonec nás příjemně překvapilo, že je zde kompletní původní tréningový model vesmírné stanice Skylab.

Tipy pro Vás – Houston, Texas

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Houston CityPASS – vstupy na atrakce se slevou (Space Center Houston, akvárium, muzeum přírodních věd, ZOO a další)
  • HotelsCombined.com – ubytování v Houstonu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Johnson Space Center Houston

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 9 roky, 11 měsíci.
Odpověď na: Johnson Space Center Houston
Vaše informace: