Johnson Space Center – Space Vehicle Mockup Facility

autor | 9.4.2014

Další z nejdůležitějších budov v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu je Space Vehicle Mockup Facility. Jedná se o velkou halu, ve které se nachází reálné modely většiny částí mezinárodní vesmírné stanice a vesmírných lodí, které se s ISS spojují. Slouží primárně pro výcvik astronautů. Na rozdíl od Neutral Buoyancy Laboratory, kde se v bazénu trénují výstupy do vesmíru a tedy práce na ISS zvenku, zde se naopak trénuje vše uvnitř.

V rámci exkurze Level 9 Tour jsme se mohli celou halou projít a vše si prohlédnout, dovnitř modulů ISS jsme však nakouknout nemohli.

Space Vehicle Mockup Facility, HoustonKromě modulů ISS jsme zde viděli věrný model lodi Sojuz, ve které astronauté trénují dopravu ze země na ISS. Aktuálně je to jediná možnost, jak se na ISS dostat poté, co byly ukončeny mise raketoplánů. Model paluby raketoplánu a jeho přechodové komory zde sice je také, ale bude brzy odstraněn – už není potřeba. A samozřejmě nesmí chybět model připravované kapsule Orion – zde se vymýšlí její vnitřek, ten byl nyní prázdný, protože aktuálně zkouší různé varianty umístění všech věcí uvnitř. Chudáci ti, kteří v tak malém prostoru stráví ve 3 či více lidech několik roků při cestách na jiné planety.

Ve druhé polovině haly probíhá vývoj nových technologií. Během naší návštěvy zde skupina vědců zamyšleně sledovala testování mechanismu pro dokování k ISS, někteří u toho i usínali jak to bylo napínavé a akční.

Zajímavější byla poslední sekce, kde jsme viděli skutečné věci vyvíjené pro budoucí mise NASA na jiné planety a měsíce. Zejména jsme viděli vyvíjené vozidlo, které astronautům umožní cestovat po jiném vesmírném tělese nezávisle až 72 hodin. Mimo jiné se zde také vyvíjí revoluční systém pro přechod do vnějšího prostoru – astronaut vleze zevnitř přímo do připojeného skafandru a pak se odpoutá. Celé to bude trvat cca půl hodiny. Dnes celá operace příprav, obléknutí skafandru a průchodu přes přechodovou komoru do volného prostoru trvá 3 hodiny.

Odkazy:

Tipy pro Vás – Houston, Texas

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Houston CityPASS – vstupy na atrakce se slevou (Space Center Houston, akvárium, muzeum přírodních věd, ZOO a další)
  • HotelsCombined.com – ubytování v Houstonu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Johnson Space Center – Space Vehicle Mockup Facility

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 3 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Johnson Space Center – Space Vehicle Mockup Facility
Vaše informace: