Kennedy Space Center – Apollo/Saturn V

autor | 29.3.2014

Všechny autobusové exkurze v Kennedyho vesmírném středisku končí v budově Apollo/Saturn V Center. Tato hala je věnována projektu Apollo a raketě Saturn V.

Apollo/Saturn V CenterProjekt Apollo, tedy lidské mise na Měsíc, byl ukončen v roce 1972 po misi Apollo 17 kvůli nedostatku financí. Rozhodnutí bylo poměrně náhlé, NASA již měla připraveno vše pro 3 další mise. A tak ze dne na den jim zbylo několik kompletních raket i lodí pro lidskou posádku. Proto lze v této hale vidět skutečnou raketu Saturn V, což byla 3-stupňová raketa schopná vynést na oběžnou dráhu Země vše potřebné pro misi na Měsíc. Pokud raketu neuvidíte na vlastní oči, neuvěříte jak je obrovská a jak gigantické motory má dolní první stupeň. Na videu a fotkách porovnávejte s postavami návštěvníků.

Na vrcholu rakety se nacházel velitelský modul, kde byla samotná posádka, k tomu připojený servisní modul (zásobárna paliva, kyslíku a dalších) a měsíční modul. To vše je zde také vidět v originále. Dále zde najdeme další expozice – skafandry, různé nástroje a pomůcky, manuály a checklisty, lunární vozítko a mnoho dalšího. V kině lze shlédnout další část mise Apollo – přistání na Měsíci a jeho opuštění.

Exkurze v této hale začíná ukázkou řídícího centra – konkrétně je ukázána simulace startu Apollo 8. Jedná se o skutečnou techniku z řídící místnosti č. 1 (Firing Room 1), která sem byla přestěhována z budovy Launch Control Center.

Vedle haly se nachází tribuny, odkud důležití a slavní lidé sledovaly starty Apollo a raketoplánů. Odtud je hezky vidět startovací komplex 39A a Vehicle Assembly Building (VAB).

Když to vše člověk vidí a přemýšlí o tom, že dopravení 3 lidí na oběžnou dráhu Země znamená posadit je na špičku gigantické rakety plné extrémně výbušného paliva, je zázrak, že až na pár výjimek proběhly s tehdejší technikou mise bez potíží.

Tipy pro Vás – Orland, Florida

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • Množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v Orlandu lze se slevou sehnat na serveru TrustedTours.com a BestofOrlando.com – např. projížďky na vznášedlech v Everglades, zábavní parky (Legoland, Universal, Disney, SeaWorld) aj.
  • Pokud trávíte v Orlandu a okolí několik dní, lze výrazně ušetřit zakoupením 2 nebo 4-denní Go Orlando Card, která zahrnuje vstup do Kennedyho vesmírného střediska a dalších více než 44 atrakcí (např. Legoland, Wonderworks, Ripley’s Believe It Or Not, Titantic).
  • HotelsCombined.com – ubytování v Orlandu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz