Kanada a Kanaďané

autor | 25.6.2014

V rámci našeho půlročního cestování po USA jsme si na 3 dny odskočili do Kanady – nejprve na Niagarské vodopády a pak do Toronta. Sice jsme tam nebyli dlouho, abychom nasáli místní atmosféru, ale přece jen jsme něco viděli, zjistili a přečetli. Můžeme se tak s vámi o pár základních informací a postřehů podělit.

Kanada

KanadaKanada je stát v Severní Americe, svou rozlohou je dokonce druhá největší na světě. Podobně jako USA vznikla jako britské a francouzské zámořské kolonie. Dokonce i dnes Kanada oficiálně spadá pod moc britské královny (je to konstituční monarchie), ale ve skutečnosti je již zcela nezávislá. Královnu zde zastupuje generální guvernér. Skládá se z celkově 13 provincií a teritorií (tedy něco jako států v USA).

Velmi zajímavá je dvojjazyčnost. V Kanadě dominuje angličtina a francouzština, jenže v různých částech země zcela různě. Někde se domluvíte jen anglicky, někde jen francouzsky, někde umí oba jazyky. Stejně tak každá část země má různé jazyky jako oficiální, ale neoficiálně můžete obvykle používat oba. Když se tedy rozhodnete jet do Kanady, dejte si pozor do které její části, abyste se vůbec byli schopni domluvit.

My jsme například byli v Ontariu (konkrétně ve městě Toronto). Zde jasně převažuje angličtina, všude se s ní normálně domluvíte. Je zde domácím jazykem. Na francouzštinu jsme, kromě některých oficiálních nápisů a částečně i dopravního značení, nenarazili. Nikde jsme ji neslyšeli. Jenže kdybyste přejeli do Québecu, narazili byste. Zde je oficiálním jazykem jen francouzština a většina obyvatel anglicky neumí.

Dále je velmi zajímavé, že Kanada má velmi vysokou životní úroveň, patří mezi nejbohatší státy a dokonce se pyšní nevídanou věcí – státní rozpočet je v přebytku! Takže žádné stamiliardové schodky jako v ČR. Kanada má vyšší příjmy než výdaje! Samozřejmě za to vděčí také přírodním zdrojům – má obrovské zásoby zemního plynu a ropy.

Kanada má největší přírůstek obyvatelstva z imigrace, teprve poté je narození dětí.

Kanada a USA

Oba sousedící státy jsou velmi úzce propojeny. Když jsme přejeli hranici, vypadalo téměř vše úplně stejně. Život na obou stranách hranice se téměř neliší. Společná hranice dokonce není vůbec vojensky střežena a mají společnou protileteckou obranu.

Kanaďané mohou bez problémů cestovat do USA a naopak, všichni jsou na druhé straně hranic jako doma. Stačí na to libovolný průkaz totožnosti, abyste byli vpuštěni tam a zase zpátky.

Češi a Kanada

Vstup do země je pro Čechy v současné době zcela bezproblémový. Dříve bylo potřeba vízum, protože jistí spoluobčané se cítili v ČR utlačovaní a hledali v Severní Americe azyl. Dnes už to neplatí. Prostě přiletíte nebo přijedete a je to. Bez dalších náležitostí můžete být v Kanadě nejvýše 6 měsíců. Na hranici vás samozřejmě čeká pár otázek – kam jedete, jak dlouho tam budete, kde budete bydlet, co budete dělat apod. Ale není to žádný výslech jako na imigračním v USA. Pak dostanete razítko s datem vstupu do země.

My jsme vjížděli autem do Kanady dvakrát a pak zase dvakrát zpět do USA. Jednou byl návrat do USA složitější, podruhé to šlo zcela hladce.

Doprava autem

Co se týče aut a dopravních předpisů, vše je stejné jako v USA. Možná až na nějaké detaily, kterých jsme si nevšimli. I zde můžete na červenou odbočovat doprava s dáním přednosti v jízdě (pokud to není vysloveně zakázáno) – tím jsme si nebyli nejprve jisti, ale pak jsme viděli, že to ostatní dělají.

V Kanadě byl někdo chytrý a nechal zavést metrický systém. Takže hned za hranicí jsme potkali rychlostní ukazatele v kilometrech za hodinu a u benzínky tankujete litry a nikoliv galony. V USA už by se také mohli na ten systém mil, stop, ozů (ani nevím kolik čeho to je) a galonů vykašlat. Dodnes jej nechápeme, nebo možná nechceme.

Ceník benzínu nás nejprve trochu překvapil, na benzínkách jsme viděli tříciferné sumy. Naše teorie se později potvrdila – ceny jsou uváděny v centech za litr. Asi jsou líní uvádět desetinnou tečku v cenách.

S autem, které jsme si půjčili v USA u Hertzu, šlo bez problémů vycestovat do Kanady. Smluvní podmínky autopůjčoven to explicitně dovolují. Ale mimo USA a Kanadu bez jejich svolení nesmíte. Zejména ne do Mexika.

Peníze a platební karty

S kanadskými dolary jsme vůbec nepřišli do styku. Blízko u hranic s USA je možno většinou platit i americkými dolary. Platí to i naopak – v obchodech USA blízko hranic jsme viděli avizovanou možnost použití kanadských dolarů.

Velmi příjemně překvapeni jsme byli modernějším používáním platebních karet. Většinu plateb jsme prováděli bezkontaktně, tak jak jsme na to zvyklí z ČR. Tedy nikoliv jako v USA, kde nejsou rozšířené čipové platební karty (natož bezkontaktní), musíte platit projetím magnetického proužku karty přístrojem (což je výrazně méně bezpečné), často se ručně podepisovat a ještě neustále se všemi řešit zda máte kreditní nebo debetní. Až si klepu na čelo, jak je v tomto USA neuvěřitelně zaostalá.

Další zdroje informací

Domů Fóra Kanada a Kanaďané

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 4 týdny.
Odpověď na: Kanada a Kanaďané
Vaše informace: