Letiště San Diego

autor | 26.5.2014

Město San Diego je zajímavé mnoha věcmi. Jednou z jich je místní letiště, které leží uprostřed města, kousek od přístavu. Je řazeno mezi 10 nejnebezpečnějších letišť na světě ze dvou hlavních důvodů. Zaprvé je zde nejhustší letecká doprava na jedno-ranvejovém letišti v USA, což znamená, že se zde musí hodně střídat starty a přistání na jedné ranveji, což zvyšuje riziko kolize a ve špičkách může provoz výrazně brzdit.

San Diego AirportDruhý důvod je ten, že od centra města směrem od moře se krajina zvedá, přistávající letadla musí letět dlouho nízko nad zemí a kopírovat klesající terén. A jako bonus někoho napadlo, že se krátce před začátkem ranveje postaví vysoké parkoviště, které musí letadla míjet ve výšce jen pár metrů. Snad se žádný pilot o těch pár metrů nesplete a automatické navádění na přistání se nepokazí.

My jsme se ubytovali kousek od letiště, a tak nám letadla přelétala téměř nad hlavami. Naštěstí v noci provoz ustal, a tak nás to nerušilo při spánku.

Aktivitu na letišti jsme nejčastěji sledovali ze střešního patra jednoho z parkovišť. Krásně jsme mohli pozorovat přistání, starty a celkově aktivitu na letišti.

Přistávající letadla lze však sledovat z velké části centra, z přístavu i promenády kolem oceánu.

Tipy pro Vás – San Diego

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Diegu se slevou
  • Go Card San Diego – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr ze 44 položek (např. LEGOLAND, San Diego Zoo, Safari, lodní plavby, letadlová loď Midway a mnoho dalších), sleva až 55%
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Diegu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Upozornění: Následující video může být pro ty, které letadla vůbec nezajímají, velmi nudné! Rozmyslete si dobře, zda si jej pustíte. Je to půlhodina jen samého přistávání, startu, přeletu, přistávání, … 🙂