Museum of Nuclear Science, Albuquerque

autor | 11.4.2014

Ve městě Albuquerque v Novém Mexiku jsme se zastavili v muzeu jaderné vědy a historie.

nuclearNa úvod jsme si prohlédli film věnovaný projektu Manhattan, v rámci kterého američtí vědci na tajné základně v Los Alamos během 2. světové války sestrojili a použili první jaderné bomby. Většina projektu se točila kolem problému obohacování uranu a plutonia a otázky jak vytvořit dostatečné množství potřebného jaderného materiálu.

V muzeu pak bylo k vidění množství informací a artefaktů, které souvisí s jadernými zbraněmi, ale též s mírovým využitím této síly.

Vidět bylo možno věrné modely bomb Gadget (první pokusná puma, odpálená na místě zvaném Trinity Site), Little Boy (bomba shozená na Hirošimu 6.8.1945), Fat Man (Nagasaki, 9.8.1945) a množství dalších. Část výstavy se také věnovala osudu bombardovaných japonských měst, jejich obyvatel a jejich způsobu života před a po.

Následně se  expozice věnovaly studené válce a jadernému zbrojení. Byl zde zbytek trojstupňové rakety, která byla schopna donést jadernou hlavici kamkoliv na světě. Ne náhodou byla velmi podobná raketám pro mírové vesmírné mise NASA, které jsme viděli v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě a Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Technologie je stejná, jen jedno má na špici bomby a druhé lidskou posádku.

Další část pojednávala o mírovém využití jaderné energie – jaderné elektrárny, ponorky a lodě s jaderným pohonem, využití v lékařství pro snímkování lidského těla atd.

Vně muzea jsou vystavena skutečná stará vojenská letadla, která nosila jaderné zbraně, části ponorek, rakety a další technika, která s tím souvisela.

Domů Fóra Museum of Nuclear Science, Albuquerque

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 2 roky, 7 měsíci.
Odpověď na: Museum of Nuclear Science, Albuquerque
Vaše informace: