Dolní Manhattan, New York City

autor | 5.1.2015

One World Trade Center, Lower Manhattan, New York City

Jako Lower Manhattan se označuje část ostrova Manhattan od jižního konce (kde je přístav New York Harbor) až po 14th Street. Na západě je ohraničena řekou Hudson, na východě řekou East River. Jestliže chceme stručně shrnout, co se v této části Manhattanu nachází, můžeme napsat 3 hlavní složky – obchodní centra, finanční čtvrť a City Hall. Jedná se o nejbohatší čtvrť New Yorku, nejvíce vytíženou (lidmi, dopravou), nejčistší a hlavně nejnavštěvovanější.

Samotné osidlování dolní části Manhattanu sahá až do roku 1626, kdy jej obsadili holandští obchodníci a nazvali jej New Amsterdam. Na New York se oblast přejmenovala už v roce 1664, po vévodovi z Yorku. Vesele zde kvetl obchod s otroky a v roce 1703 mělo dokonce 42% domácností svého otroka. V roce 1883 zde byl dokončen Brooklyn Bridge, který spojoval předtím nezávislá města. V roce 1983 skončila výstavba nejznámějšího finančního centra na světě, komplex World Financial Center – 4 luxusní mrakodrapy. V současné době se na Lower Manhattanu dostavuje nové finanční centrum. Lower Manhattan prochází každý rok přestavbou a zvelebováním.

Co tedy můžete na Lower Manhattanu najít?

  • Battery Park – populární promenáda kolem přístavu, Castle Clinton slouží jako informační středisko a výdej vstupenek pro Liberty Island. Krásná procházka, výhled na Sochu Svobody a mrakodrapy.
  • New York Stock Exchange – americká burza ve slavné ulici Wall Street, největší burza akcií a derivátů na světě. Plány na postavení burzy vznikly v roce 1792, uskutečnění bylo až v roce 1817. NY burza je druhá nejstarší v USA (nejstarší je ve Philadelphii). Od roku 1978 je zapsána do registru historických míst USA.
  • New York Police Museum – policejní museum na Wall Street. Museum je zde dočasně, protože jejich hlavní sídlo bylo zničeno hurikánem Sandy. Skromná, ale zajímavá sbírka uniforem, výzbroje a historie NYPD.
  • Trinity Church – velice zvláštní a magické místo. Uprostřed ruchu velkoměsta se nachází tento nádherný kostel. Na místě vznikly postupně 3 kostely, první byl zničen požárem, druhý spadl pod tíhou sněhu, až třetí z roku 1846 vydržel a stojí na rohu Wall Street dodnes. Vedle kostela je starý hřbitov. Určitě stojí za vidění.
  • Ground Zero – komplex obchodních center, které byly vybudovány v letech 1968 – 1985. Po teroristické útoku 11.září 2001 byl komplex World Trade Center zcela zničen. Pietní místo s opravdu obrovským muzeem stojí určitě za vidění. Od roku 2013 stojí na místě nový mrakodrap One World Trade Center.
  • City Hall – v Civic Center se nachází nádherná radnice města New York. Bohužel pro vstup dovnitř je zapotřebí sledovat oficiální stránky, které jsou docela chaoticky napsané. Pro jednotlivce platí – vstup každý čtvrtek od 10:00 hodin, pro větší skupiny platí jiný termín. Určitě si projděte City Hall Park, kde na vás čeká nádherná fontána.
  • African Burial Ground National Monument – africký památník pohřbených otroků v samém srdci Lower Manhattanu. Bylo zde nalezeno 400 ostatků Afričanů. Pietní místo, kde na vás dýchne krutost a velikost otrockých prací. Vstup je zdarma.
  • New York City Supreme Court – nejvyšší soud státu New Yorku. Velice zajímavá budova s historickými prvky. Soud byl postaven v letech 1913 – 1927, jeho stavba byla zpožděna kvůli 1. světové válce.
  • Little Italy – čtvrť je obydlená Italy, v současné době je jich více než 100 tisíc. Čtvrť působí velice pěkně, budete se zde cítit jako v Evropě.
  • Chinatown – hned vedle italské čtvrti nalezneme klasickou čínskou čtvrť, plnou obchůdků a čínských restaurací, rozhodně stojí za to projít se a stavit se na oběd – vybrat si můžete z luxusních restaurací i levných bufetů. Tuto čtvrť si také můžete částečně z výšky prohlédnout během procházky po Manhattan Bridge.
  • New York City Fire Museum – obrovské hasičské museum, skýtá mnoho artefaktů, hasičských výzbrojí, aut, uniforem, určitě zde naleznete také pietní místo 9/11 memoriálu. Ve druhém patře naleznete umění a historické hasičské vozy.
  • New York University – soukromá, výzkumná univerzita. Patří mezi jednu z nejprestižnějších škol v USA. Byla založena v roce 1831 a nyní na ní studuje více než 50 tisíc studentů. Nádherný areál, který určitě stojí za vidění.
  • High Line – zelený park postavený na vyvýšené historické nákladní železniční trati, táhnoucí se od 12th Street až po 30th Street, nyní oplývá zelení a krásnou vyhlídkou na Manhattan. Projděte se po unikátní cestě, která je ukázkou umělecké tvorby. Vstup je zdarma. Určitě doporučujeme.
  • Obchodní centra – New York je město nákupů. Kdo nejede do NY a nic si zde nekoupí, jako by nebyl. Musíme říct, že nákupy nás zde nenadchly. Hrozně moc lidí, slevy nic moc a celkově oblečení buď malé a nebo divný materiál. Dolní Manhattan je ovšem vyhlášený pro luxusní obchody pro smetánku. Obdivovat je můžete leda tak z ulice, dovnitř vás, pokud nemáte přebytečné miliony v kapse, nepustí. Pro nás smrtelníky jsou zde levnější obchody jako T.J. Maxx, Century 21 nebo H&M.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz