Kde se točil seriál Přátelé (Friends)

autor | 6.1.2015

Všem jistě známý americký seriál Přátele (Friends) vypráví o partě mladých lidí v New Yorku, vysílal se mezi lety 1994 a 2004. Schází se spolu v kavárně zvané Central Perk.

Přestože se tedy celý děj odehrává v New Yorku, některé překvapí, že se v New Yorku vůbec netočil. Vše se odehrávalo ve filmových ateliérech společnosti Warner Bros. ve městě Burbank v Los Angeles v Kalifornii. Ani záběry, které se mají odehrávat v newyorských ulicích, nejsou z New Yorku. Třeba ze záběrů, které jsou situovány před vchod do kavárny, je vidět, že to je v ateliéru mezi kulisami.

Jedinou výjimkou je exteriér domu, ve kterém seriálové postavy bydlí. Záběr, který ve většině dílů proběhne, pochází ze čtvrti Greenwich Village na rohu ulic Grove a Bedford v Dolním Manhattanu. Toto místo je turisticky velmi oblíbené. Byli jsme se zde také podívat a potkali jsme dalších asi 10 zájemců, kteří si budovu fotili. Nicméně budova jinak se seriálem nijak nesouvisí, uvnitř nebylo nic natáčeno.

Losangeleské prostory, kde se tento seriál natáčel, jsou turistům přístupné v rámci VIP Studio Tour, která vás během 2-hodinové projížďky ateliéry zavede do prostor mnoha dalších slavných seriálů a zejména filmů. Dokonce vás vezmou dovnitř kavárny Central Perk a můžete se vyfotit na slavném gauči.

Když jsme pobývali v Los Angeles, uvažovali jsme o tom, ale cena byla zbytečně vysoká. Za jednu osobu zaplatíte $54. Pokud jste však velký filmový fanda, asi to stojí za to.

Kdyby vám to nestačilo, lze se zúčastnit Deluxe Tour, která je 5-hodinová a asi toho uvidíte výrazně více. Musíte si ale také výrazně více připlatit – $250 na osobu.

Ve stejných ateliérech se natáčí i aktuální seriály a show, např. Teorie velkého třesku, Mentalista aj. Na natáčení Teorie se můžete dostat a zapojit se do natáčení „smíchu“ diváků na pozadí, ale zájem je tak obrovský, že všechny vstupenky jsou vždy beznadějně pryč.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Kde se točil seriál Přátelé (Friends)

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 7 měsíci, 3 týdny.
Odpověď na: Kde se točil seriál Přátelé (Friends)
Vaše informace: