Doprava ve Washingtonu

autor | 10.9.2014

Washington MetroVe Washingtonu, hlavním městě USA, samozřejmě nalezneme hustou a kvalitní síť veřejné hromadné dopravy – metro a autobusy. Dostanete se s ní i mimo Washington – do přilehlých míst ve státech Maryland a Virginia.

Metro má celkem 6 linek. Jízda je pohodlná, ve špičce je obvykle plno, ale vlaky jezdí ve velmi krátkých intervalech. Stanice metra jsou velmi prostorné, podobně jako pražské metro. Není v provozu non-stop, obvykle jezdí jen do půlnoci, pouze v pátek a sobotu jezdí do 3 hodin ráno.

Moc se nám však nelíbilo, že osvětlení ve stanicích metra je relativně slabé, všude je trochu šero. A ještě horší je, že vlakové soupravy mají zatmavená skla proti slunci (protože často jezdí i nad zemí), a tak zevnitř v šerých stanicích vlastně nevidíte vůbec nic. Můžete z toho mít i trochu strach. připadáte si, že vystupujete do tmy, kde se schovává mnoho kriminálníků.

Washington metro

I přesto jsme se v metru cítili bezpečně. Zejména ve stanicích v blízkosti centra města se neustále pohybuje množství policistů (a také hodně z protiteroristické jednotky).

Kromě metra zde jsou samozřejmě i autobusy, zastávky jsou skoro na každém rohu.

Platba jízdného – SmartTrip Card

Pro platbu jízdného se používají bezkontaktní čipové karty SmartTrip Card. Pořídíte ji v jakékoliv stanici metra a můžete si ji kdykoliv dobít jakoukoliv částkou, zaplatíte platební kartou nebo hotovostí.

S kartou můžete pracovat také na Internetu. Po registraci uvidíte historii jejího použití a můžete samozřejmě dobíjet. Navíc lze i ztracenou/ukradenou kartu zablokovat a její kredit převést na novou.

Kartu pak použijete pro vstup do metra, ale také při výstupu. Podle výchozí a cílové stanice se vám totiž spočítá cena a odečte se z kreditu na kartě. Cena se liší podle toho, zda jedete ve špičce či nikoliv, je počítána dle ujeté vzdálenosti. Za cestu dlouhou 10 stanic metra zaplatíte cca $5. V každé stanici je tabulka se seznamem všech ostatních stanic a ceny.

V autobuse se platí jednorázový poplatek. Při vstupu u řidiče použijete kartu, odečte se vám $1.75. Existují také expresní autobusy, kde je to dražší ($4). Senioři a postižení lidé platí polovinu. Při přestupu z autobusu do metra nebo naopak se vám započítá sleva.

Jednou se nám podařilo na kartu nezaznamenat výstupní stanici (čtečka karty moc nespolupracovala, ale pustila mě). To byl ale problém, protože na kartě bylo zaznamenáno, že jsem do metra vstoupil, ale už nikde nevystoupil. Následující den mě to nepustilo, musel jsem to vyřídit s dozorem na stanici – ani se na nic neptali a záznam na kartě opravili, nic jsem dodatečně neplatil.

Další informace:

Tipy pro Vás – Washington, D.C.

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Washingtonu, D.C. se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Washingtonu, D.C., srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Doprava ve Washingtonu

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 8 měsíci, 3 týdny.
Odpověď na: Doprava ve Washingtonu
Vaše informace: