Yosemite Valley

autor | 9.6.2014

Yosemite National ParkYosemite National Park je jeden z nejkrásnější parků v USA. Nachází se v horském pásmu Sierra Nevada. Je to také jeden z nejnavštěvovanější parků v USA, hlavně kvůli žulovým skalám, vodopádů, nádherným čistým říčkám a biologické rozmanitosti.

Nejznámější částí parku je Yosemite Valley. Toto údolí vzniklo před miliónem let, kdy ledovec vysekal do skály tvar U, a vznikl tak tento krásný úkaz. Během raného období mohl ledovec dosahovat až 1200 m tloušťky.

Do údolí se lze dostat ze západu po silnici č. 120 nebo č. 140. Počítejte však s dlouhou jízdou. Z větších měst je to relativně daleko a navíc to jsou klikaté silnice, jede se pomalu a budou vás bolet ruce z neustálých zatáček a serpentin. Nám to z Oaklandu trvalo 3 hodiny, pak jsme tam tak 4 hodiny jezdili a nakonec další 3 hodiny zpět. Samotné údolí už je však relativně malé a mezi zastávkami jsou krátké cesty.

Nejznámější hory, tyčící se nad údolím, jsou El Capitan a Half Dome.

  • El Capitan – 900 metrů vysoká skalní stěna. Poprvé byla zdolána v roce 1958. Nyní je vyhledávanou horolezeckou atrakcí.
  • Half Dome – Žulový dóm měřící 1440 metrů. Charakteristický tím, že je téměř kolmo seknutý ledovcem.

Nejzajímavější místa k vidění:

  • Tunnel View – Krásná vyhlídka na údolí hned za silničním tunelem. Jsou zde z dálky vidět ty nejzajímavější hory v Yosemite – El Capitan a Half Dome.
  • Glacier Point – Nejlepší výhled na údolí a na Half Dome. Určitě se zde zastavte, ale počítejte s tím, že se sem musí jet hodinu autem z hlavního návštěvnického centra a pak hodinu zpět. Musíte totiž skoro celé údolí objet. Pak už jdete jen kousíček pěšky, ale stojí to za to. Objevíte se na kopci, které ční výše než hory kolem údolí a budete mít vše jako na dlani.
  • Cathedral Beach a Swinging Bridge – Pokud si chcete užít pláž, piknik a romantiku, určitě nezapomeňte na tyto zastávky. Atmosféra je přímo skvělá. Dokázali bychom zde sedět hodiny.
  • Yosemite Fall – Nejvyšší vodopád Severní Ameriky. Vodní pády jsou rozděleny do 3 sekcí. K dolní části je cesta velice snadná, zvládnou ji i rodiče s malými dětmi. Pohled je to opravdu krásný. Určitě nepřejeďte. K hornímu vodopádu jsme se nedostali, cesta je náročná, ani nevíme zda je každému přístupná. Vodopád je zajímavý tím, že v pozdním létě a na podzim může zcela vyschnout, proto je ideální doba do Yosemite NP jet v jarních měsících. Mnoho parků však má přes zimní a brzkou jarní sezonu některá zajímavá místa uzavřena, Yosemite není výjimkou.

V Yosemite Valley se nám velice líbilo. Hlavní částí údolí vedou jednosměrná silnice, a tak si dávejte dobrý pozor, abyste nepřehlédli odbočky k zastávkám. Některé nejsou moc vidět a vracet se k nim přes celý park není dobré. Krásné pláže lemované horami a vodopády v záhlaví jsou však neopakovatelné.

Většina turistů absolvuje, stejně jako my, jednodenní prohlídku autem. Pro dobrodružnější osoby doporučujeme rafting nebo cyklistiku. Poměrně levně je možné si na část trasy pronajmout raft a asi hodinu a půl se plavit. Pak vás odvezou zpět k vašemu autu. Kromě toho samozřejmě můžete vyrazit na více dní pěšky a kempovat (ale musíte si místo v kempech rezervovat s předstihem, my jsme viděli všechny plné).

Domů Fóra Yosemite Valley

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 4 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Yosemite Valley
Vaše informace: