World Trade Center, 9/11 Memorial

autor | 22.8.2014

World Trade Center, 9/11 National Memorial, New YorkSvětové obchodní centrum (World Trade Center) byl komplex kancelářských budov na dolním Manhattanu v New Yorku. Do 11. září 2001 se jednalo o celkem 7 budov, z nichž 2 nejvyšší mrakodrapy-dvojčata byly dominantou tohoto komplexu (výška 417 metrů), ale také celého dolního Manhattanu.

Během teroristických útoků 11. září 2001 byly 2 nejvyšší mrakodrapy Twin Towers postupně zasaženy dvěma unesenými letadly, oba se později zřítily. Ostatní budovy komplexu byly poškozeny natolik, že se následně zřítily také (budova č. 7) nebo byly následně kvůli velkému poškození strženy. Jen samotné odklízení trosek zabralo 8 měsíců. V současné době stále probíhá rekonstrukce a výstavba nových budov a mrakodrapů nového World Trade Center. Místo je také označováno jako Ground Zero.

Současnou největší dominantou je nový mrakodrap One World Trade Center (původně nazývaný Freedom Tower) s výškou 541 metrů (1776 stop, což je rok vyhlášení Deklarace nezávislosti USA). Oficiálně byl postaven v roce 2013, ale dodnes se dokončuje a ještě není komerčně využíván. Má být nejvyšší budovou v USA a na západní polokouli Země a čtvrtou nejvyšší na světě.

Památník obětí

Na místě původních Twin Towers se nyní nachází památník obětem zvaný 9/11 National Memorial & Museum. Jedná se o dva velké čtvercové bazény, které přesně kopírují místo původních zničených budov. Z jejich okraje padá do bazénů voda. Po okraji je uvedeno cca 2800 jmen lidí, kteří zde zahynuli, včetně neuvěřitelného počtu 343 zasahujících hasičů a paramediků, 60 policistů a dalších. Navíc tu jsou také jména obětí bombového útoku na WTC z roku 1993, jejichž památník byl zničen. V noci jsou vodopády nádherně osvětlené.

Památník je veřejně přístupný každý den od 7:30 do 21:00. Nepřetržitě jsou zde davy lidí, zejména turistů. Přes noc je uzavřen. Okolí je samozřejmě pod přísným policejním dohledem. Všude je plno pracovníků ostrahy, kolem se pohybuje mnoho policistů, po okolí sedí v autech další ozbrojenci, příjezdové cesty a vjezdy na staveniště jsou chráněné betonovými zátarasy. Návštěvníci však bezpečnostní prohlídce podrobováni nejsou.

V podzemních prostorách celého památníku, které lze navštívit v rámci muzea National September 11 Museum, se nachází zejména odkryté základy původních budov až na úroveň 6. pozemního podlaží. Do muzea je možno koupit vstupenky nebo využít volných vstupenek každé úterý, kterých je však velmi omezené množství a musíte se buď o ně poprat na Internetu nebo zkusit štěstí na místě.

Celý prostor původních dvou věží tak slouží jako památník a muzeum a nevzniknou na něm žádné nové budovy. Výstavba se odehrává v mimo tento prostor.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra World Trade Center, 9/11 Memorial

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 3 měsíci, 1 týdnem.
Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #22431 Odpovědět
    Olga
    Host

    V textu je to popsáno velmi dobře, ale chci se ujistit: je památník volně přístupný? Dočetla jsem se totiž někde, že není..bylo to v nějakém blogu, kde autor psal, že se tam bez vstupenky nedostal.

Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 22431 v World Trade Center, 9/11 Memorial
Vaše informace: