Toronto Kanada

autor | 22.6.2014

TorontoUdělali jsme si krátký výlet ke kanadským sousedům. Náš hlavní cíl bylo město Toronto, vzdálené jen 2 hodiny autem od Niagara Falls. Ubytování jsme měli v motelu Deluxe Inn, vzdáleného jen 20 minut od centra Toronta.

Toronto je nejlidnatější město Kanady, je také hlavní město v provincii Ontario. Do Toronta směřuje většina imigrantů, je zde směsice všelijakých národností. Podle toho také vypadá zdejší angličtina. Nenarazili jsme snad na nikoho, kdo by neměl v hlase cizí dialekt. Toronto se také pyšní nízkou kriminalitou a disponuje nejlepšími podmínkami pro život v Kanadě. Přízvisko Toronta je město parků, opravdu je zde plno zeleně a je to úplně jiné, čisté město, než na jaké jsme byli zvyklí na západě USA. Součástí města je obrovské jezero Lake Ontario, 14. největší na světě.

Navštívili jsme také českou restauraci s názve Prague Restaurant. Poměrně zapadlá, nenápadná restaurace s nádhernou terasou do zahrady. Voněl zde krásně šeřík. Obsluha byla milá a mluvila na nás lámanou češtinou, oběd byl dobrý. Zajímavější však byly vtipné zážitky. Bylo tam množství čecho-kanaďanů a my jsme se bavili posloucháním jejich anglo-češtiny. Nemluvili česky ani anglicky, ale pořád to tak různě míchali dohromady. Naučili jsme se hlášky jako třeba „dnes můžeme drinkovat beer“. Nebo co by si dala „potejtou salát alebo frenč frais“. 🙂

Prošli jsme si pár zajímavostí Toronta, která doporučujeme ke shlédnutí.

  • Toronto Island Park – Naše první zastávka byla na těchto ostrovech, sloužících jako odpočinková a volnoaktivitová oblast. Na ostrov se dostanete veřejnou dopravou, za $7 na osobu. Cesta trvá kolem 15 minut. Na ostrově je několik atrakcí pro malé i velké. Je zde zábavní park, pláž s výhledem na Toronto, starý maják (nejstarší dochovaná kamenná stavba Toronta), fontánka, bludiště a vodní atrakce. Na ostrově je plno piknikových stolečků i s grilem. Většina lidí plula na ostrov s naducanými taškami plnými jídla – večerní piknik na den otců. Jezero je tak veliké, že si na pláži připadáte jako u moře. Výlet nám zabral celý den.
  • CN Tower – Telekomunikační a turistická věž, vysoká 553,33 metrů. Původní účel věže byl zlepšit TV signál. Nyní se za nemalý peníz – $32 (se slevou, oficiální částku jsme raději ani nehledali), můžete pokochat výhledem na celé Toronto a okolí přírodu a jezera. Při dobré viditelnosti jsou prý vidět i Niagáry. Nahoru jsme nešli, vysoká cena a nízká viditelnost nás odradily.
  • Toronto Railway Museum – Naproti CN Tower je muzeum vlaků, to nás zaujalo mnohem více. Zadarmo si můžete prohlédnou vystavené lokomotivy a vlakové nádraží.
  • Hockey Hall of Fame – Bohužel jsme dovnitř nešli, $17 na osobu se nám zdálo moc. Určitě ale stojí za vidění obchodní centrum ve kterém toto muzeum sídlí. Plno restaurací s velikým výběrem jídla.
  • City Hall – Velice zajímavá radnice. Takovou jsme ještě neviděli, moderní desing. Hezké náměstíčko před ní s výhledem na starou radnici, která každou hodinu odbíjí mohutným tónem.
  • Eaton Centre Toronto – Mega nákupní centrum v centru Toronta. Centrum je nejnavštěvovanější atrakcí v Torontu.
  • Casa Loma – Nádherný hrad v rokokovém stylu, postavený v letech 1911 – 1914. Cena je opět poměrně vysoká – $24 na osobu. Prohlédli jsme si proto jen okolí hradu, udělali pár fotek a prošli se kolem obytné části s typickými kanadskými baráčky.

Na Toronto nemáme moc pozitivní názor, protože nám ho hodně zkreslilo rozkopané centrum města. Všude prach, hluk, stavbaři a kolony. Možná kdybychom přijeli jindy. Celkově v Torontu není moc co k vidění. Drahé atrakce, které nás nepřesvědčili o koupení vstupenek. Drahé parkování, které se u Torontského přístavu šplhá až k $25, je tedy dobré si počkat v postranních uličkách, kde se platí $3 za hodinu (dávejte si ovšem pozor na parkování u hydrantu, nebo dopadnete jako my s pokutou $100). Jediné, co se nám opravdu moc líbilo, byl výlet na Island Park. Klid, pohoda a radost byla cítit ve vzduchu.

Pokud trávíte v Torontu a okolí několik dní, lze si zakoupit Toronto City Pass, který zahrnuje vstupy na několik atrakcí a další slevy.

Domů Fóra Toronto Kanada

Zobrazeny 3 příspěvky - 1 až 3 (z 3 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #12784 Odpovědět
    Milan
    Host

    Wow tak sem našel konečně nějaké info o Torontě kam se chystám.Chtěl bych ject letos v září asi na 8 dní a z toho odject z Toronta k Niagárům..Sbírám na netu rúzné info .Jak se k Niagárum dostat ad..Moc hezké fotky jste sem dali.Akorát moc nechápu taková rozhodnutí jako na CN věž nejdem je to moc drahý..To je jako nevidět v Praze Karlův most..vstup do Hokejové haly za 17 CAD se vám taky zdál moc a přitom si necháte zbytečně dát klidně 100 CAD pokutu za parkování…Snad se mi poštěstí a po lonském Chicagu a předlonském NY letos Toronto navštívím.

    #13714 Odpovědět
    Lukas
    Host

    Díky moc za přínosné informace a tipy!
    Nocujeme v Altooně a ráno se chystáme na vodopády a do Toronta. Tak na poslední chvíli sbírám info 🙂

    Předchozímu pisateli Milanovi – Karlův most je pořád zdarma… Plně rozumím pisatele – po týdnu v NY a Washingtonu, kdy se náš výlet s manželkou vyšplhal na >100 000CZK už přemýšlíme zda je daná atrakce nutná či ne.

    #16981 Odpovědět
    Martin
    Host

    Zdravím,
    pouze bych dodal, jelikož jsem Toronto navštívil již 4x, je dobré mnohdy oželet nějaký ten peníz a vidět to, co už vidět jindy nemusíte. Proto považuji za chybu nenavštívit nejvyšší patra CN Toweru. Karlův most i Niagary jsou zdarma a obé je famózní zážitek, ale Karlštejn taky a zaplatíte za něj. V muzeu železnice je také hezky, ale je dobré navštívit i místní minipivovar, kterému pomáhal vzniknout náš krajan. Také doporučuji delší procházku po bulváru Bloor, tam se pozná pulsující život města. Nu a spousta dalšího….

Zobrazeny 3 příspěvky - 1 až 3 (z 3 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 16981 v Toronto Kanada
Vaše informace: