Letadlová loď USS Midway, San Diego

autor | 23.5.2014

Jednou z hlavních atrakcí kousek od centra San Diega je muzeum, tvořené kompletní letadlovou lodí USS Midway. Je zaparkovaná kousek od Maritime museum (skupina dalších historických lodí sloužících jako muzeum).

USS Midway, San DiegoPro fanoušky vojenství, letectví, námořnictví či čehokoliv příbuzného je nutnost toto navštívit. Je to město na moři. Na případnou návštěvu si rozhodně vyhraďte celý den a běžte tam hned brzy ráno. Strávili jsme procházením lodi 4 hodiny a pořád to bylo málo. Bohužel jsme se nedostali na můstek, protože už bylo pozdě a blížila se zavírací doba.

Letadlové lodě tohoto typu jsou stavěny na to, aby fungovaly zcela samostatně i měsíce. Nalezneme v nich kompletní ubytování, několik kuchyní a jídelen, prádelny, krejčovství, nemocnici včetně jednotky intenzivní péče a operačního sálu, zubní ordinaci s laboratoří na výrobu zubních protéz, lékárnu a chemickou laboratoř. Když jsme na letadlové lodi, tak k tomu všemu patří kompletní zázemí pro vojenské operace, provoz letadel, transport lidí, průzkumné a záchranné operace, uskladnění a manipulaci s municí, komunikačních centrum včetně oddělení pro šifrování a mnoho dalšího. A protože i mezi vojáky se objeví zlobiví lidé, je zde i vazební věznice.

Většina věcí na lodi byla poháněna párou. Celkem 4 nezávislé strojovny vyráběly páru, která se používala na pohon lodi, výrobu elektrické energie, pohon hasicích zařízení, katapult na urychlování startujících letadel a další.

Tato loď byla první svého typu, začala sloužit od roku 1949, v té době byla i největší. Sloužila neuvěřitelných 47 roků až do 1992. Její poslední ostrá mise byla operace Pouštní bouře. Pak se přesunula do San Diega a stalo se z ní plovoucí muzeum.

Na letové palubě nalezneme množství stíhaček, letadel a vrtulníků. U některých strojů si můžete vlézt dovnitř. Dozvíte se, jak fungoval katapult pro urychlení startujících letadel (bez toho byste z tak krátké dráhy nevzlétli) a záchytná lana pro zastavení přistávajících letadel (bez toho byste to zase neubrzdili).

Tipy pro Vás – San Diego

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Diegu se slevou
  • Go Card San Diego – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr ze 44 položek (např. LEGOLAND, San Diego Zoo, Safari, lodní plavby, letadlová loď Midway a mnoho dalších), sleva až 55%
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Diegu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Letadlová loď USS Midway, San Diego

  • Toto téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 4 měsíci, 3 týdny.
Zobrazeny 2 příspěvky - 1 až 2 (z 2 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #7732 Odpovědět
    Miloš
    Host

    Zdravím a děkuji za vzpomínku, byli jsme tam vloni v červenci a přesto, že Sea World je fantastický, návštěva Midway ve mne zanechala opravdu nesmazatelný zážitek. Prolezli jsme to všechno, včetně můstku a strávili jsme zde 6 hodin…
    Dále ještě doporučuji ZOO safari a návštěvu Old townu.
    Miloš

    #7734 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Návštěva této lodi byla i pro nás jeden z nejlepších zážitků v USA. Stihli jsme navštívili i další podobná plovoucí muzea (např. Intrepid v New Yorku), ale právě v San Diegu to bylo zdaleka nejlepší.

Zobrazeny 2 příspěvky - 1 až 2 (z 2 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 7732 v Letadlová loď USS Midway, San Diego
Vaše informace: