San Diego, Kalifornie

autor | 30.5.2014

San DiegoHistorie San Diega sahá až do roku 1542, kdy se zde poprvé vylodili Evropané a v roce 1602 je toto místo nazváno San Diegem. V 18. století vzniká první misie. V roce 1869 bylo v okolí nalezeno zlato, to odstartovalo zlatou horečku a byla zde postavena železnice.

Svůj původní styl si městečko ponechalo až do 2. světové války. Po napadení Pearl Harboru sem byl přesunut vrchní štáb Americké pacifické flotily a tím začal místní ekonomický boom. Námořnictvo zde sídlí dodnes s více než 55 tisíci zaměstnanci, je zde „cítit“ všude. Do San Diega se ze severu jeden kolem jejich hlavní základny na západním pobřeží – Camp Pendleton. Když jste v přístavu, uvidíte letadlové a další bojové lodě, neustále nad vámi krouží jejich vrtulníky, do toho se pořád míchají vrtulníky pobřežní stráže. Z mnoha míst můžete pozorovat jejich letiště, odkud startují stíhačky a dopravní letadla.

Město se nám velice líbí, je na krásném místě, promenády kolem pobřeží jsou moc pěkně upravené, vládne zde pohoda a klid. Město nemá tak obrovské mrakodrapy, jako je to v jiných amerických městech, a proto působí více sympaticky. Oproti Los Angeles je město úžasné a vřele doporučujeme! Je zde spousta atrakcí, které vám přiblížíme v tomto článku.

Pro více historie navštivte Old Town San Diego State Historic park.

DownTown

  • Maritime Museum of San Diego – Námořní muzeum vystavující 10 lodí, jedno z největších v Americe. Muzeum vzniklo v roce 1948 a kromě replik jsou zde i opravdové lodě, například Medea parní jachta, která sloužila v obou světových válkách. Lodě se dají hezky vyfotit i z mola, pokud si budete chtít lodě prohlédnout i z blízka, strávíte zde skoro celý den. Muzeum je opravdu veliké. My jsme dovnitř nešli, byla pro nás daleko zajímavější USS Midway, která kotví opodál. Muzeum má otevřeno každý den od 9:00 – 20:00 hodin. Cena je $16.
  • Santa Fe Depot – Krásná železniční stanice v centru San Diega. Postavená v roce 1887, oficiálně otevřena v roce 1915. Jedna z nejkrásnějších stanic. Můžete se projít po celém areálu a obdivovat architekturu. Překvapilo nás, že Američané nedokáží ujít cestu mezi vlakem a nádražím a nechávají se vozit. Dali jsme si úžasnou velkou obloženou francouzskou bagetu v Grab & Go Sub, doporučujeme.
  • USS Midway Museum – Letadlová loď námořnictva Spojených států. Midway byla největší loď do roku 1955. Sloužila úctyhodných 47 let. Nyní je natrvalo zakotvená v přístavu Harbor v San Diegu a funguje jako muzeum.
  • Seaport Village – Přístavní vesnička plná obchůdků se suvenýry a jídlem. Od 18 hodin je zde parkování zdarma. My jsme se rozhodli pozorovat západ slunce v Embarcadero Marina Park North, ke kterému dojdete volným krokem přes tuto vesničku. Bylo to krásné, doporučujeme.
  • Westfield Horton Plaza Mall – Obrovské nákupní centrum v centru San Diega. 5-ti patrová budova se zajímavou architekturou. Jsou zde snad všechny Americké obchody, které znáte. Od luxusních značek po obyčejné obchůdky. Nic jsme zde nekoupili, jen jsme si celý obchod prošli. Dávejte si však pozor na parkování, píší půl hodiny zdarma, přijeli jsme však k výjezdu a chtěli po nás $10, přitom půl hodina neuplynula. Mají nějaký divný systém. Otevírací doba PO – SO 10:00 – 21:00, NE 11:00 – 21:00.
  • Gaslamp Quarter – údajně čtvrť plynových lamp, jsme z toho trošku zmatení, protože jsme v celé čtvrti našli jen dvě takové lampy, ostatní byli elektrické. Je to spíše brané jako historická část v centru San Diega. Plná obchodů a zábavy. Jsou zde diskotéky a bary. Doporučujeme navštívit po setmění.

Coronado

Nebo také Coronado Island, je město v okrese San Diego County. Město vzniklo v roce 1885, nejznámější místo tohoto města je asi Hotel del Coronado, který se začal stavět v roce 1888 a dal městu přízvisko luxusní, odpočinková destinace. V hotelu byla ubytovaná např. Marilyn Monroe. Hotel je opravdu krásný, postavený na pláži s výhled na Pacifik a útes národního parku Cabrillo.

Coronado Beach byla zařazena k nejlepším plážím Spojených států. Město je se okolní pevninou spojeno krásným, dlouhým mostem na východě a pevninou na jihu. Polovina ostrovu je nepřístupna, sídlí zde letecká základna námořnictva. Opět jsme zde sledovali západ slunce, tentokrát v Coronado Tidelands Park, prošli jsme se po promenádě. Je zde nádherný výhled na celý downtown San Diega.

Point Loma

Poloostrov patřící pod San Diego. Zajímavý je tím, že je zde národní park a zároveň námořní základna. Podrobnosti ve článku Point Loma.

Balboa Park

Krásný, obrovský park v centru San Diega. Pokud chcete relaxovat a zapomenout na celý svět, je zde to ideální místo. Balboa park nabízí i kulturní vyžití, je zde nepřeberné množství muzeí a architektonických skvostů. Hned na úvod vás zaujme vstupní brána a tzv. Zvonková věž Kalifornie. Nádherné stavby vás budou provázet celým areálem. Součástí areálu je i ZOO San Diego, bohužel jsme se k němu z časových a teplotních (3 dny byly teploty kolem 34°C) důvodů nedostali.

Mexické hranice

Pokud se chcete podívat k mexickým hranicím, zajeďte kousek na jih do Border Field State Parku.

 

San Diego nás velice překvapilo. Zatím se řadí mezi nejhezčí města, která jsme v USA navštívili. Klid, pohoda, poměrně malé město nás učarovaly. Nebo to bylo snad tím, že jsme blázni do létání a San Diego nabízí adrenalinové pozorování na jednom z nejnebezpečnějších letišť světa?

Tipy pro Vás – San Diego

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Diegu se slevou
  • Go Card San Diego – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr ze 44 položek (např. LEGOLAND, San Diego Zoo, Safari, lodní plavby, letadlová loď Midway a mnoho dalších), sleva až 55%
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Diegu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

 

Domů Fóra San Diego

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 5 měsíci, 1 týdnem.
Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #24102 Odpovědět
    Katka P.
    Host

    Ahoj,
    chtěla jsme se jen optat, zda je San Diego bezpečné město na to abych tam jela sama holka. Jsem nyní v USA a město mám asi hodinu cestu od ,,domova“. Je zvládnutelné projít město za den? Pro mě je nějaké přespání podle mého zbytečné. Děkuji předem za odpověď.
    Hezký den Katka

Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 24102 v San Diego
Vaše informace: