Požáry v San Diegu

autor | 15.5.2014

Okres San Diego poslední 3 dny žije nevídanými rozsáhlými požáry. Nastala noční můra místních obyvatel, protože udeřily najednou extrémně vysoké teploty, extrémní sucha (vlhkost méně než 7%) a silné větry. Přes den je ve stínu až 38 stupňů Celsia. Za to všechno může jev zvaný Santa Ana winds. Je to meteorologická anomálie, která se objevuje na jihozápadě Spojených států zejména na podzim a v zimě. Přináší silné větry vanoucí z vnitrozemí na západ, sucho a teplo. Jenže když to přijde na přelomu jara a léta jako nyní, vše se jen umocní. I mnoho dní předtím byly vysoké teploty, a tak místní vegetace je velmi vysušená. K zapálení tak stačí velmi málo, vysoké teploty a silné větry se postarají o zbytek.

San Diego fireV okrese San Diego, severně od města San Diego (kde nyní bydlíme), se v posledních 3 dnech rozhořelo celkem 9 různých nezávislých požárů. Zasáhly lesy, města a dokonce i dálnice. Jeden požár zuřil také v Camp Pendletonu, což je hlavní námořní základna na západním pobřeží. Do boje proti ohni se tak zapojily i mariňáci, malá část jejich základny musela být evakuována.

Aktuálně stále není dobojováno, 6 požárů stále hoří, další se průběžně objevují. Zatím je výsledkem 10 tisíc akrů spálené plochy, 10 zničených nebo poškozených budov. Evakuovány byly desítky tisíc domácností, firem, škol a dalších budov, celkově se to týká asi 125 tisíc lidí. Další desítky tisíc lidí jsou bez elektrické energie.

Organizace evakuací a boje proti požáru je na vysoké úrovni, však jsou zde na podobné situace zvyklí, i když to zatím nezažili v takovém rozsahu. Došlo to tak daleko, že okres vyhlásil stav nouze, aby mohl získat státní a federální síly a prostředky. Zapojí se tak i guvernér Kalifornie a prezident USA. Kupodivu zatím nedošlo k žádnému úmrtí ani těžkému zranění.

Hasičům se podařilo zachránit stovky budov. Je to díky nasazení 8 letadel a 32 helikoptér, které nepřetržitě shazují vodu, a stovek hasičských jednotek, které se sjíždějí z okolních okresů.

Na dobré úrovni je také informovanost. Samozřejmě jsou v akci všechny televizní stanice. Na nejméně 5 televizních kanálech běží non-stop zpravodajství s živými přenosy z míst požárů. Navíc i samotný okres o všem dobře a velmi aktivně informuje na webových stránkách a Twitteru.

Otazníky visí nad příčinami těchto požárů. Kromě jednoho z nich (který byl způsoben havárií a požárem auta) není zřejmé, co se přesně na jejich počátku stalo. I zkušení vyšetřovatelé požárů mluví o tom, že se s tím nikdy nesetkali a je to krajně podezřelé. Je možné, že některé požáry byly založeny úmyslně, ale aktuálně pro to nejsou důkazy.

Fotogalerie:

Zdroj foto: 10news.com

Tipy pro Vás – San Diego

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Diegu se slevou
  • Go Card San Diego – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr ze 44 položek (např. LEGOLAND, San Diego Zoo, Safari, lodní plavby, letadlová loď Midway a mnoho dalších), sleva až 55%
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Diegu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Požáry v San Diegu

  • Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 3 roky, 12 měsíci.
Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #15383 Odpovědět
    Marci
    Host

    Bohuzel i za pozary se podepisuje take lidsky faktor. Priklad, kveten 2014, San Marcos.

Zobrazen příspěvek 1 (z 1 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 15383 v Požáry v San Diegu
Vaše informace: