Vízový pohovor na americké ambasádě

autor | 24.2.2014

Vízum USAAbsolvovali jsme pohovor s konzulárním úředníkem na ambasádě USA v Praze. Následující informace se týkají turistických víz (B1, B2) a jsou platné k únoru 2014.

UPOZORNĚNÍ! Prosím, neřiďte se následujícími instrukcemi na 100%. Popisujeme jen naši konkrétní osobní zkušenost, ale v jiném případě to může probíhat trochu jinak. Toto nejsou oficiální informace o požadavcích a průběhu pohovoru.

Oficiální informace ambasády v Praze: Víza do USA

Na různých stránkách a v různých diskuzích se nacházejí již zastaralé informace, proto zde podrobně uvedeme, jak přesně to probíhá v současné době, co je potřeba a co už neplatí. Dokonce i na různých oficiálních stránkách ambasády a různých úřadů se nachází zastaralé instrukce, které si občas protiřečí a jsou zmatečné.

My jsme žádali o turistické vízum. Nestačí nám bezvízový program s elektronickou registrací (ESTA), protože chceme ve Spojených státech strávit více než 90 dní. A tak se nás týkala osobní návštěva.

Návštěva ambasády

Ambasáda se v Praze nachází v ulici Tržiště. Je to kousek od Malostranského náměstí. Přijďte raději včas, k ambasádě běžte cca 15 minut před dohodnutým termínem pohovoru. Dříve nechoďte, protože vás tam ještě nepustí a před ambasádou postávat nemůžete, policie by vás poslala pryč. Panují tam přísná bezpečnostní opatření, každé projíždějící vozidlo je kontrolováno (včetně podvozku), na ulici hlídá ochranka ambasády a přes ulici sledují dění 2 policisté. Později také nechoďte, ať máte časovou rezervu. 15 minut je tak akorát.

Nenoste s sebou žádná zavazadla. Povolí vám maximálně obvyklou malou kabelku. Žádné batohy, tašky, notebooky.

Přijďte před vchod do ambasády. Tam oslovíte ochranku (mluví česky), která si vás zkontroluje, odškrtne v seznamu a nakoukne co máte v kabelce. Pak vás pustí do budovy. Tam vás čeká bezpečnostní kontrola. Podobně jako na letišti vyndáte všechny věci z kapes a projdete bezpečnostním rámem. Následně dostanete visačku, kterou musíte viditelně nosit. Vrátí vám vše kromě mobilního telefonu, ten si zde nechají a dostanete ho zpět při odchodu.

Pak jdete do prvního patra, kde je konzulární oddělení. Vypadá to tam jako na úřadě – několik přepážek a čekárna.

Nejprve jděte k přepážce č. 1. Tam se zaregistrujete. Zde s námi mluvila Češka. Musíte předložit:

  • cestovní pas
  • vytisknuté potvrzení o podání žádosti DS-160
  • vytisknuté potvrzení o sjednané schůzce

Po registraci si sednete do čekárny a budete čekat, až vás vyvolají a pošlou k nějaké další přepážce.

Na různých místech se dočtete, že potřebujete i další věci, ale již to není pravda. Už to není taková byrokracie jako asi bývala.

Potvrzení o zaplacení vízového poplatku není potřeba, pokud jste platili on-line. Oni vidí v systému, že je zaplaceno. Pravděpodobně jej budete potřebovat, pokud jste platili bankovním převodem nebo vkladem hotovosti v bance. Asi jim musíte ukázat papír z banky.

Taktéž není potřeba dávat poštovní obálku s předepsanou adresou pro zaslání pasu s vízem. Tato informace je dokonce uvedena na ambasádě na cedulích, ale už to také neplatí. Dříve se totiž do elektronické žádosti o schůzku nevyplňovala adresa doručení, a tak jste museli přinést tu obálku s nadepsanou adresou. Nyní vaši adresu mají předem, obálku nepotřebujete.

Přímo na ambasádě nic neplatíte, ani není potřeba platit kurýra (pro doručení pasu) a nosit potvrzení o zaplacení kurýra. Posílají to přes Českou poštu a poštovné již je zahrnuto ve vízovém poplatku.

Nepotřebujete fotografii. Tu jste již nahráli při vyplňování elektronické žádosti na Internetu. My jsme ji měli, ale vůbec ji po nás nakonec nechtěli.

Průběh samotného pohovoru

Na pohovor nás čekalo jen pár, asi 10 lidí. Protože jsme se zaregistrovali jako první, šli jsme jako první. Jelikož jsme při registraci řekli, že jdeme spolu (já a manželka), tak si nás konzulka zavolala společně. Tím odpadla naše obava z toho, že půjdeme zcela odděleně, protože manželka neumí vůbec anglicky. Na začátku jsme byli dotázáni zda mluvíme anglicky – já ano, manželka ne. Těžko říci jak by probíhal pohovor s osobou, která se anglicky vůbec nedomluví. Pohovor probíhá s americkým úředníkem. Ten asi nějaké základní věci česky umí.

Nejprve nám byli odebrány otisky všech prstů na obou rukách. Většina pohovoru se pak točila kolem financování cesty. Logicky je zajímalo, z čeho budeme půlroční cestování a žití v USA platit, protože se bojí toho, že peníze mít nebudeme a budeme se tam pokoušet nelegálně pracovat. Měli jsme tedy s sebou výpisy z účtů, vysvětlili jsme si kde pracujeme, kolik vyděláváme, jak jsme si zařídili tak dlouhé volno v práci atd.

Pohovoru se nebojte. Není to výslech. Je to slušná rozumná diskuze, kde se nás zeptali proč chceme jet do USA, jak dlouho tam chceme být, kde tam chceme být a co tam budeme dělat. Paní byla velmi příjemná, všechno jsme si vysvětlili. Měli jsme s sebou i vytisknutou mapku našeho předpokládaného putování, potvrzení rezervace prvního ubytování, tak jsme to vše ukázali a popsali. Hlavně tam nelžete a nepřehánějte. Oni to prokouknou a zkomplikujete si to. Když něco nemáte nebo nevíte, tak to rovnou přiznejte.

Pokud vše dobře dopadne, pas si nechají, protože vám do něj nalepí vízum a pak jej dostanete poštou. Takže poděkujete a jdete domů.

Stav vaší žádosti můžete sledovat na stránce Visa Status Check. Pokud je vízum uděleno, uvidíte zde stav Issued. Následně vám pas přijde během několika dní poštou, v našem případě se tak stalo po 4 dnech. Existuje možnost na stránkách, kde jste se objednávali na pohovor, sledovat cestu pasu k vám, ale nám se tam nic neukázalo.

Domů Fóra Vízový pohovor na americké ambasádě

  • Toto téma obsahuje celkem 22 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 1 měsícem, 2 týdny.
Zobrazeno 15 příspěvků - 1 až 15 (z 22 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3664 Odpovědět
    Milan
    Host

    Ahoj, chtěl bych se zeptat, mám také v plánu odjet do USA a rozhoduji se mezi ESTOU a turistickým vízem. U turistického víza mám asi jediný problém, a to že nevím, jakou bych měl mít částku na účtě, aby nebyl problém. Jak jste to měli Vy? Díky

    #3665 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Záleží na tom, jaké máte v plánu ubytování, dopravu, stravování atd. Obvykle se uvádí, že pro 2 osoby je minimum pro pobyt v USA 50 tisíc Kč na měsíc. V tom je rozpočítána doprava do USA, bydlení, stravování, nakupování obvyklých potřebných věcí, vstupné do národních parků atd.

    Není to limitní částka ambasády, ale přibližné skutečné náklady na pobyt. A takovou přibližnou částku na měsíc asi budou chtít vidět na ambasádě na výpise z bankovního účtu. U nás to bylo to co se řešilo nejdéle, ostatní věcí je u pohovoru nezajímali.

    #3666 Odpovědět
    Linda
    Host

    Ahoj, chtěla bych se zeptat, kde (na jaké webové stránce) přesně si můžu zařídit pohovor na americké ambasádě.
    Děkuji

    #3667 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Objednání na vízový pohovor je řešen v jiném článku: http://www.cestujeme-usa.eu/2014/02/poplatek-vizum-naplanovani-ambasady

    #3738 Odpovědět
    Bára
    Host

    Ahoj!Zajímalo by mě, jestli po mě budou vyžadovat na pohovooru na letišti zpáteční letenku při cestě do USA. Nebo si jí mohu koupit až operativně, kdy budu chtít odjet. Díky

    #3739 Odpovědět
    Roman
    Správce

    To záleží na situaci. Pokud jedete do USA na ESTA, tak zpáteční letenku vidět chtějí a ta musí být nejpozději na 90. den vašeho pobytu v USA (ale samozřejmě je dobré mít nějakou rezervu kdyby se něco stalo a let se opozdil).

    Pokud letíte do USA na vízum, tak letenku vidět nechtějí. Po nás ji nechtěli, přestože jsme ji na mnoho měsíců dopředu již měli koupenou.

    #3740 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Píše se to na oficiálních stránkách ambasády v ČR:

    „Do USA můžete cestovat bez víz, pokud splňujete následující POŽADAVKY:

    5. Máte zakoupenou zpáteční letenku prokazující, že opustíte Spojené státy během 90 dnů.“

    Zdroj: http://czech.prague.usembassy.gov/esta.html

    #5542 Odpovědět
    Aleš
    Host

    Zdravím, můj otec si musí zajít na ambasádu, protože špatně vyplnil ESTU a ta mu byla zamítnuta. Prostě to jen špatně přečetl a už to bylo. Já ESTU v pohodě získal. Takže teď ho čeká pohovor, jenže vůbec neumí anglicky. Můžu tam jít s ním a překládat mu ?

    #5546 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Obávám se, že vás na ambasádu s ním nepustí. Minimálně u vchodu kontrolují jména lidí oproti seznamu těch, kteří mají na ten den objednanou schůzku. Jak se to může řešit s osobou, která anglicky neumí, netuším. Zavolejte si na ambasádu a zeptejte se přímo jich.

    #7858 Odpovědět
    PPavlik
    Host

    Ahoj . chtel bych poradit.rad bych cestoval delsi dobu po statech (tedy na dobu 4-6 mesicu).Jsem drzitelem ESTA nicmene pokud bych byl pri zadosti o turisticke vizum neuspesny
    je mozne, ze mi bude zakazano cestovat i na ESTu?
    Kolega pozadal se zeptat jaka je nejschudnejsi cesta k ziskani pracovnihi viza
    pro pripadne prislibenou praci.? Samozdrejme jsme pochopili,ze v pripade ziskani turistickeho viza B-2 neni mozne v USA pracovat Dekuji P.

    #7859 Odpovědět
    Roman
    Správce

    Pokud vízum nezískáte a budete nadále splňovat podmínky k získání ESTA, tak vám platnost ESTA zůstane.

    Získat pracovní povolení v USA je extrémně těžké. Povede se to obvykle pouze odborníkům ve svém oboru, pouze na pozvání americké firmy. Musíte tedy mít zaměstnání domluvené předem, ne že tam přijedete a začnete se teprve rozhlížet po možné práci.

    #7861 Odpovědět
    PPavlik
    Host

    Dekuji za rychlou reakci. Kolega ma vice mene praci domluvenou takze ma prislibeno,
    ze firma pracovni vizum zajisti.Jake jsou dalsi pripadne postupy?Musi dojit k nejakym dalsim pohovorum na ambasade k zajisteni pracovniho viza?
    Jaky je pripadny lepsi „start“ pro ziskani pracovniho viza ..ESTA nebo turisticke vizum B-2 nebo je to v podstate jedno? Pripadne po ziskani pracovniho viza,kdyby chtel nasledne pak rodinu pripojit k pracovnimu vizu a pobyvat s nimi spolecne v USA. je to mozne? Za jakych podminek? Dekuji.

    #8007 Odpovědět
    Richi
    Host

    Ahoj – mam problem.Zaplatil jsem si letenku a opomnel zplatit poplatek storno letenky v pripade problemu tudiz mi nejde jiz prebukovat let
    Planuji vycestovat na ESTA a 90-ty den pobytu v USA je soucasne muj odletovy.
    Videte v tom nejaka uskali nebo problem? Mohl by vzniknout nejaky problem s emigracnim urednikem pri opetovne ceste do USA? Nemel bych zpatecni letenku zrusit
    a zaplatit novou,abych si nezavrel dvere pro dalsi cestovani do USA?
    Jak dlouha doba mezi opetovnym vycestovanim na ESTA musi byt dodrzena?
    Dekuji za sdileni vasich drachy zkusenosti!

    #8008 Odpovědět
    Roman
    Správce

    To, že odlétáte právě 90. den, samo o sobě problém není. Problém nastane, když bude třeba kvůli počasí ten let zrušen/odložen a další let bude až 91. den. To už si vás asi označí a příště vám vstup dovolit nemusí. Sami v instrukcích k ESTA doporučují mít tam několikadenní rezervu pro případné komplikace.

    #13330 Odpovědět
    Jana
    Host

    Ahoj chtěla bych se zeptat půjdu žádat o vízum J1 a v USA budu na Work and Travek a mam strach, ze bych nemusela dostat vízum. Moje angličtina je totiž horší nemáte nekdo zkušenost?

Zobrazeno 15 příspěvků - 1 až 15 (z 22 celkem)
Odpověď na: Odpověď č. 3665 v Vízový pohovor na americké ambasádě
Vaše informace: