Turistické vízum, ESTA

Na této stránce přinášíme shrnutí informací týkajících se cestování do USA pouze za účelem turistiky, návštěvy známých či obchodní cesty. S ostatními druhy víz či pobytů nemáme zkušenosti, a tak zde informace k nim neuvádíme.

Stránku průběžně doplňujeme. Uvítáme vaše náměty a připomínky, využijte prosím diskuzní fórum Doklady, víza, ESTA.

Pro vstup na území Spojených států Amerických musíte v každém případě mít jedno z následujících:

  1. Vízum – o vízum musíte osobně žádat na velvyslanectví USA, nejlépe ve vaší domácí zemi. Na vízum je možné získat povolení k pobytu až na dobu 6 měsíců. Vízum platí 10 let nebo do konce platnosti pasu.
  2. Zaregistrovat se v bezvízovém programu Visa Waiver Program a mít elektronickou registraci ESTA. Na základě toho lze získat povolení k pobytu na nejvýše 90 dní. Registrace platí 2 roky.

Jedno z toho musíte mít kladně vyřízené ještě před tím, než nastoupíte do letadla (či loď) směr USA. Je to tedy potřeba řešit s dostatečným předstihem.

Na jednu registraci ESTA či na jedno vízum lze vycestovat opakovaně, ale nesmíte to zneužívat ke stálému prodlužování jednoho pobytu. Pokud budou vaše časté návraty podezřelé, nemusíte být do země vpuštěni.

Obojí vás opravňuje pouze dojet na hranici USA. Zde budete muset v každém případě absolvovat pohovor s imigračním úředníkem, který teprve rozhodne o tom, zda vám udělí povolení k pobytu či nikoliv. Vízum ani ESTA vám pobyt v USA nezaručuje.

Jedno z toho dokonce potřebujete i v případě, že chcete v USA jen přestupovat na jiné letadlo!

Vstup a pobyt v USA

Celá tato problematika se točí kolem toho, že se Spojené státy intenzivně brání nelegální imigraci a nelegální práci. Podle nich je každý návštěvník potenciální „černý pasažér“ a může okupovat pracovní místo, na které mohl místo toho nastoupit Američan. Můžeme si o tom myslet cokoliv, ale prostě je to tak.

Získání víza či kladné vyřízení ESTA a následné získání povolení k pobytu je o tom, že musíte imigračnímu úředníkovi (a případně pracovníkovi ambasády) dokázat, že:

  1. máte dostatečné finanční prostředky na pokrytí celých nákladů cestování a pobytu v USA
  2. nebudete mít nutkání se nelegální zaměstnat
  3. máte motivaci vrátit se zpět domů – tedy že máte doma školu, práci, rodinu, zázemí, …
  4. nejste pro ně nebezpeční – nejste kriminálník nebo něco horšího (to klíčové slovo sem nemůžeme napsat, hned by se o nás zajímali)

Pokud to všechno splňujete a budete hodný turista, rádi vás u sebe uvítají, abyste u nich ve Státech utratili své peníze a podpořili jejich ekonomiku.

Bezvízový program, ESTA

Pokud vám stačí pobyt maximálně 90 dní, což je obvykle dostačující pro drtivou většinu turistů, pak se na vás vztahuje bezvízový program. Není potřeba chodit na ambasádu, vše se odehrává elektronicky přes systém ESTA (elektronická cestovní registrace).

Je nutné mít biometrický pas, obyčejný nestačí. Také si důkladně zkontrolujte jeho platnost.

Vyřízení elektronické registrace je zpoplatněné, ale není to drahé. Podání žádosti stojí $4, v případě schválení vám z platební karty strhnou další poplatek $10. Celkem vás to tedy vyjde na $14.

Postupujte dle oficiálního návodu velvyslanectví USA.

Pokud vám bude elektronická žádost zamítnuta, není ještě nic ztraceno. Stále můžete zažádat o vízum a absolvovat osobní pohovor na ambasádě. Ale bude to výrazně dražší a složitější.

Turistické vízum

Pokud chcete být v USA déle než 90 dní nebo vám byla zamítnuta elektronická registrace ESTA, musíte získat turistické vízum. Nejprve vyplníte na Internetu elektronickou žádost (formulář DS-160), zaplatíte poplatek ($160), naplánovat si návštěvu na ambasádě v Praze a absolvovat pohovor s konzulárním úředníkem.

Pokud dopadne vše dobře, vlepí vám do pasu vízum a můžete letět.

Detaily hledejte v následujících článcích:

Imigrační pohovor

Ihned po příletu do USA vás na letišti, ještě před vyzvednutím zavazadel, čeká pohovor u imigračního úředníka. Ten se vás bude opět vyptávat na vše co souvisí s vaší cestou, financemi, místem a účelem pobytu a časem návratu.

Pokud jste přicestovali na ESTA, budete muset ukázat zpáteční letenku, abyste prokázali, že se skutečně budete nejpozději za 90 dní vracet domů. V případě víza to podmínka není, ale je to velmi doporučeno. Po nás zpáteční letenku nechtěli.

Detaily a naše zkušenosti hledejte ve článku Bezpečnostní a imigrační kontrola v Miami.

Povolení k pobytu

Pokud vše dopadne dobře, je vám uděleno povolení k pobytu a do pasu dostanete razítko s datem, do kdy musíte USA opustit. Nemusíte to být vždy 90 dní (či 6 měsíců s vízem), pobyt vám může být povolen na kratší dobu. Je dobré hned na začátku říci, jak dlouho chcete pobývat.

Vycestování do Kanady či Mexika (a některých dalších blízkých zemí) není považováno za ukončení jednoho pobytu. Přejetím hranic tam a zpět nedosáhnete papírového zahájení dalšího pobytu. Podrobnosti ve článku Výlet z USA do Kanady či Mexika.

Při opouštění USA směr domů se ujistěte, že vám dají do pasu razítko o ukončení pobytu a váš odjezd si zaevidují. Jinak si mohou myslet, že jste stále v USA a tentokrát již nelegálně. To by vám mohlo zkomplikovat případnou další cestu.

Další praktické informace:

Domů Fóra Cestování Turistické vízum do USA, ESTA

Toto fórum obsahuje 7 odpovědí a 2 diskutující a naposledy bylo upraveno uživatelem  ViktorZ před před 1 týden, 4 dny.

Zobrazeno 7 příspěvků - 1 až 7 (z 7 celkem)
  • Autor
    Příspěvky
  • #22134 Odpověď

    Alexandra

    Dobry den,

    V juli som sa vratila po troch mesiacoch z USA na Slovensko. Presnejsie po 88 dnoch. Ako dlho sa musim alebo je dobre sa zdrzat na Slovensku aby som sa mohla vratit opat na tri mesiace? Som na Slovensku uz tri tyzdne.

    Dakujem!

    #22216 Odpověď

    Luboš

    Alexandro, neměl by v tom být problém zažádat znovu po cca měsíci, ale zkuste si zavolat na ambasádu, případně napsat jim mejl, bude to jistější.

    #22341 Odpověď

    Lucia

    Ahojte, pls poradte mi ako vyplnit form Esta visa. Nasla som webstranku http://www.estavisa.sk, kde by mali byt asistencne sluzby 24 hodin a zmeny ohlasove na emailoch, rada by som to využila, má niekto s tým skúsenosti? Dik

    #22423 Odpověď

    jana

    Ahoj,

    stránka http://www.estavisa.sk je fajn, kamoška si vybavovala esta visa cez nich 🙂 ja sa chystám ísť taktiež výletovať na 2 týždne buduci rok do USA a chcem to poriešiť taktiež cez nich 😉

    #22914 Odpověď

    Jirka

    Našel jsem mnohem lepší web než estavisa.sk, a to http://www.viza-usa.cz, je kompletně česky a hlavně má telefonickou podporu kde nám ochotně poradily nejen s vízi ale i s cestováním po USA. Osobně doporučuji http://www.viza-usa.cz

    Jirka

    #24145 Odpověď

    JarkaD

    Ja som vybavovala tiež cez http://www.estavisa.sk , v cr mate http://www.estavisa.cz, prevadzkuje to taky chlapik, uz 3 roky som cez neho vybavovala veci, komunikujem s nim cez mail a skype, cize vsetko super, vzdy mi poradi, aj ked som letela este len prvykrat. Za ten servis si rada priplatim (ved aj u kadernicky si platime vsetky nie len za material ale aj za sluzby, tak preco nie :))

    #24847 Odpověď

    ViktorZ

    Dobry den, chcel by som sa len poradit, nakolko som precital clanok a v nom bolo napisane , ze pri odchode z USA si mam skontrolovat ci mi dali peciatku do pasu , ze som opustil USA, akurat to kontrolujem a nemam to tam a budem sa tam chciet vratit? Ake su moznosti aby som si to oberil ci to zaevidovali, ze som opustil krajinu? Dakujem za radu

Zobrazeno 7 příspěvků - 1 až 7 (z 7 celkem)
Odpověď na: Turistické vízum do USA, ESTA
Vaše informace: