Upper Manhattan, New York City

autor | 24.2.2015

The Cathedral Church of St. John the Divine, Upper Manhattan, New York CityUpper Manhattan je horní částí ostrova Manhattan. Jedná se o čtvrť rozkládající se od 96th Street na východě od Central Parku a od 110th Street na západě od Central Parku. Tato část pokračuje až na severní konec ostrova Manhattan.

V této části Manhattanu jsme bydleli. Pro turisty je tato oblast nezajímavá (až na pár výjimek). Ulice jsou zde špinavé, lidé zde žijí ve vlastním světě. Samozřejmě se zde rozkládá komunita černochů, která je značná. Ovšem i tato část má své osobité kouzlo. Pokud chcete nahlédnout do klasického Newyorského černošského světa, určitě se zde zastavte. Ubytování hledejte spíše blíže k Central Parku, dále na sever je přece jen více nebezpečno, zvláště v noci.

Kriminalita v Harlemu

Určitě jste se někde dočetli, že Harlem a severní část Manhattanu je čtvrť s vysokou kriminalitou. Ano, takto to opravdu bývalo, nyní je zde situace ovšem jiná (to ale neznamená, že byste neměli být obezřetní a nechránit si peněženku a doklady). Před 20 lety zde byla situace opravdu kritická. Policisté se tu báli sloužit. Jakmile padla tma, bylo zakázáno překračovat pomyslnou hranici bezpečí 110th Street, která oddělovala „bílý“ Manhattan od toho „černého“. Jen odvážlivci šli do těchto míst i během dne.

S novým starostou a novým režimem se stal Harlem bezpečnější oblastí s minimální trestnou činností. Pro představu – v Detroitu je hlášeno zhruba 54 vražd na 100 tisíc obyvatel, v celém NYC jen 5. Nechceme situaci nijak zlehčovat, určitě je zde vyšší riziko než v jiných částech NY, ale černošská komunita se zdržuje také v Bronxu a Brooklynu. Osobní pocit jsme neměli nikterak skvělý, ale zase můžeme říct, že jsme ani jednou nepocítili ohrožení od ostatních obyvatel. Žijí si vlastním životem a vás si vůbec nevšímají, maximálně divně koukají. Vrací se sem také houfně bělošští obyvatelé a některé části Harlemu se stávají lukrativní lokalitou pro bydlení. Četli jsme názor, že problém vyřešen ve skutečnosti nebyl, jen byli problémoví občané odsunuti dále na server do Bronxu.

Jestliže chcete navštívit Harlem, konejte tak přes den, v noci je stále lepší nechodit do oblasti mezi 136th a 155th Street a do East Harlemu.

Co zde stojí za vidění

  • The Cathedral Church of Saint John the Divine – nádherná katedrála, která je díky architektuře velice oblíbenou stavbou. Když jsme tam byli my, katedrála se rekonstruovala a za návštěvu se platilo. Nakouknout vás však nechají. Kolem se rozprostírá parčík, kde jsou nádherné sochy s velice mystickým podtextem.
  • Columbia University – vyhlášená Newyorská universita. Projít se můžete po krásném nádvoří. Knihovna v samém srdci university je volně přístupná. Knihy zde ovšem nehledejte, jedná se nejspíše o zahajovací sál, kde se předávají také diplomy. Areál je obrovský, nikdo vás nebude vyhazovat, a tak si jej v klidu projděte.
  • Mezi další navštěvované atrakce v Upper Manhattanu patří – Riverside park, restaurace Sylvia Harlem (hosti B. Clinton, N. Mandela, B. Obama), Hamilton Grande National Memorial (vilka duchovního otce USA – Alexandra Hamiltona), Riverbank State Park (sportovní park s posilovnou, bazény, plochou na bruslení, divadlem a dalšími kulturními zážitky), The Cloisters (krásná stavba postavená z částí evropských klášterů – muzeum), Sakura Park, Sugar Hill (čtvrť s luxusními řadovými domy, kde chtěli bydlet bohatí afroameričané), Riverside Church (další nádherný kostel s bohatým zdobením) a National Jazz Museum in Harlem.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Upper Manhattan, New York City

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 11 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Upper Manhattan, New York City
Vaše informace: