Newyorské metro (New York City Subway)

autor | 8.12.2014

New York City SubwayNewyorské metro (New York City Subway) je jeden z nejstarších systémů městské podzemní dráhy na světě, rozhodně je ale největší – má 468 stanic, 373 km tras (232 mil). Denně se metrem v New Yorku sveze až 6 milionů lidí, ročně to jsou téměř 2 miliardy jízd. Tvoří páteř dopravy po celém městě, spojuje jeho čtvrti Manhattan, Bronx, Brooklyn a částečně také Queens. Metro jezdí i na ostrově Staten Island, ale přímé spojení nehledejte, musíte se mezi ostrovem a zbytkem města dopravit trajektem.

Většina tras je vedena pod zemí. Ale neočekávejte tunely vyhloubené hluboko pod zemí jako je tomu třeba v Praze (kde to jsou místy i desítky metrů). Zejména na Manhattanu kopíruje velká část tras ulice, resp. vede přímo pod vozovkou. Tunely se tedy nerazily, ale vykopaly se ulice a metro zastřešilo (podobně jako v Praze od Vyšehradu k Hlavnímu nádraží, kde se také hloubilo v ulici, která je nyní magistrálou) . Vzhledem k tomu také nehledejte v metru příliš prostoru. Stanice jsou často velmi stísněné, až si říkáte, jak je možné že tu všude denně projde těch 6 milionů lidí. Nejsou to velká majestátní nástupiště jako třeba ve Washingtonském metru.

Vzhledem ke stísněnosti prostor, velkému provozu a množství podivných individuí se musíte vypořádat se dvěma nepříjemnostmi – všudypřítomným zápachem a vedry, zejména v létě. Vlakové soupravy produkují množství tepla a metro nemá žádný aktivní systém větrání – využívá se toho, že je těsně pod povrchem, a tak se vytváří jen samovolný průvan. Díky ventilačním otvorům, které ústí na povrch přímo na chodnících, můžete metro slyšet i na ulici a i zde na vás občas projíždějící souprava foukne teplo a smrad.

Bohužel i zde je vidět posedlost Američanů v klimatizování, takže z přehřátého nástupiště vstupujete do extrémně vyklimatizovaného vagonu metra. To určitě nemůže být zdravé.

V letních měsících využijí velkých veder v některých stanicích recesisté a uspořádají saunovací den – po nástupišti se promenádují v županech a ručnících (viz. video níže).

Linky metra se rozlišují na lokální a expresní. Ty expresní zastavují jen v některých stanicích (cca jen v každé čtvrté) a slouží pro rychlou dopravu na větší vzdálenosti. Díky tomu se velmi rychle dostanete třeba z Brooklynu až k Central Parku na Manhattanu – stačí vám na to 20 minut. Oproti tomu lokální linky zastavují v každé stanici. Expresní vlaky mívají své vlastní oddělené koleje (uprostřed mezi dvojicí kolejí lokálních vlaků), a tak mohou plnou rychlostí prosvištět stanicemi, kde nezastavují, protože nejedou podél nástupišť.

Jedním z hlavních uzlů metra je stanice Times Square, kde se sbíhá 8 linek metra. To však také toto místo spolu s velkou koncentrací místních lidí i turistů dělá bezpečnostně rizikové. I proto je zde velké množství policistů.

Vlaky překonávají řeky (např. mezi Manhattanem a Brooklynem) buď tunelem nebo po mostě – například po Manhattanském mostě. I velké části tras na pevnině vedou po mostě, který kopíruje ulici. Bohužel kvůli tomu je v těchto ulicích neustálý hluk, a tak to jsou většinou chudinské čtvrtě s levným nájmem, ve kterých se vystupování v noci mění v adrenalinový zážitek.

Velmi známou a turisticky vyhledávanou nadzemní trasou je linka č. 7, která vám ve čtvrti Queens nabídne cestou z Manhattanu až do Flushing Meadows vyhlídkovou jízdu, protože většinu cesty vede po mostě nad ulicí i nad okolními domy. Musíte si ale vybrat čas mimo špičku, jinak si spíše v metru užijete návalu davů.

Přestože Jersey City ve státě New Jersey je od Manhattanu jen řekou Hudson, tam již newyorské metro přímo nevede. Mezi těmito místy vede vlakový systém pojmenovaný PATH (Port Authority Trans-Hudson). Jedna z hlavních stanic se nachází přímo v komplexu World Trade Center. I tato stanice byla vážně poškozena během útoků 11. září a dodnes prochází přestavbou.

New York City Subway

Jízdné, MetroCard

Metro jezdí nepřetržitě, 365 dní v roce, 24 hodin denně, žádné noční pauzy. Zastaví jej jen mimořádné události  – např. útok na World Trade Center či hurikán Sandy, kdy metro stálo několik dní. Ani po 2 letech nebyly některé tunely, vyplavené bouří v roce 2012, opraveny a zprovozněny.

Pro cestování metrem v New Yorku si musíte pořídit tzv. MetroCard. Je to plastová kartička s magnetickým proužkem, na kterou si dobíjíte kredit. Pořídit kartu i kupovat kredit můžete v automatech v kterékoliv stanici. Platíte buď hotovostí nebo kreditní/debetní kartou. Funguje také v autobusech na území města. Před vstupem do metra musíte projít turniketem, který vám odečte příslušnou částku a vpustí vás na nástupiště. V autobuse projedete kartu strojkem u řidiče. Na displeji se vždy dozvíte výši zbývajícího kreditu.

New York City MetrocardMetroCard New York

Pokud nejezdíte hodně, volíte tarif Pay-Per-Ride. Jedna cesta vás metrem a/nebo autobusem vyjde na $2.50 bez ohledu na ujetou vzdálenost. Při přestupu mezi linkami metra nebo mezi metrem a autobusem neplatíte.

Pokud chcete jezdit hodně, může se vám vyplatit neomezené jízdné Unlimited Ride na 7 dní ($30) nebo 30 dní ($112). Staří lidé a invalidé jezdí za polovinu.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Newyorské metro (New York City Subway)

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 2 měsíci, 3 týdny.
Odpověď na: Newyorské metro (New York City Subway)
Vaše informace: