Roosevelt Island, New York City

autor | 11.11.2014

Roosevelt Island, New York CityRoosevelt Island je dlouhý a úzký ostrov ve městě New York mezi čtvrtěmi Manhattan a Queens na řece East River. Je asi 3,2 kilometrů dlouhý a maximálně 240 metrů široký. Podle sčítání lidu z roku 2000 bylo na ostrově něco málo pod 10 tisíc obyvatel. Ostrov se stále rozrůstá a nyní se počty obyvatel velice zvyšují. Roosevelt Island je totiž velice lukrativní místo s výhledem na Manhattan.

Historie ostrova sahá až do roku 1637, kdy jej koupil holandský guvernér a ostrov byl znám pod názvem HOG Island. Poté byl ostrov ještě několikrát přejmenován, podle toho jak měnil majitele. Veliký rozkvět zažívá ostrov v 18. století, kdy jej kupuje Jacob Blackwell. Mladý a ambiciozní muž zde postaví tzv. Blackwell House, dnes nejstarší dochovaná stavba ostrova a v New York City šestý nejstarší dům. V 19. století se z ostrova stal de facto nemocniční ostrov. Rozmach různých zdravotnických zařízení je zde obrovský. Dokonce se zde postavila i věznice, která měla hned vedle svou nemocnici. Nejznámější stavba z nemocničního období je Octagon, který sloužil jako hlavní vstup do blázince, který byl na ostrově také postaven. Blázince sloužil hlavně pro bývalé vojáky z I. světové války, kteří tíhu boje psychicky neunesli.

Špatné zacházení v ústavu pro duševně choré vedlo k plno diskuzím a jako nejznámější příběh se udává kniha Deset dní v blázinci – Ten Days in a Mad-House od novinářky s pseudonymem Nellie Bly. Tato novinářka se nechala dobrovolně zavřít do blázince, kde předstírala duševní nemoc. Psala o svém pobytu poutavé reportáže, které poté vydala v časopise New York World. Kniha poté vyšla v roce 1887.

Od začátku 19. století byl ostrov opět přestavován a zvelebován. Postavilo se zde plno obytných domů a začalo se také řešit jak se na ostrov dostat jinak než lodí. V roce 1900 byla zahájena výstavba Queensboro Bridge, stále zde ale nebylo možné dopravit se na ostrov automobilem. Až v roce 1930, kdy byl zřízen výtah z mostu, se na ostrov dostala první auta. V roce 1955 se postavil konečně pořádný most, který vede z Queensu až na Roosevelt Island a automobilová doprava dostala opravdovou zelenou.

Turisté se však obvykle na ostrov dopravují zcela jinak – využijí Roosevelt Island Tramway. Je to lanovka propojující Manhattan a Roosevelt Island. Postavena byla v roce 1976, vede podél mostu. Během cesty budete mít krásný výhled na okolí.

V roce 1989 byla na ostrově také postavena jedna stanice metra. Na ostrově nyní existuje městská hromadná doprava, autobusy obyvatele vozí zdarma po celém ostrově.

Až v roce 1971 byl ostrov přejmenován tak jak jej známe dnes – Roosevelt Island.

Jako nejzajímavější památky na tomto ostrově se jeví:

  • Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park s překrásným výhledem na celý Manhattan. Mimo jiné zde krásně uvidíte sídlo Organizace Spojených Národů (OSN)
  • The Octagon – hlavní vchod do původního newyorského blázince
  • Roosevelt Island LightHouse – maják postavený v roce 1872, leží na severním cípu ostrova
  • Smallpox Hospital – nemocnice postavená v roce 1856 s kapacitou 100 lůžek, nyní chátrá a má své zajímavé osobní kouzlo

Pokud budete mít chvilku čas, určitě si sem zajeďte. Pro dopravu na ostrov doporučujeme využít Roosevelt Island Tramway, je to neopakovatelný zážitek.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Roosevelt Island, New York City

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 2 roky, 7 měsíci.
Odpověď na: Roosevelt Island, New York City
Vaše informace: