Times Square, New York

autor | 7.10.2014

Times Square, New YorkTimes Square – extravagantní náměstí na Manhattanu v New Yorku. Denně jej navštíví na 330 tisíc lidí, tedy 39 miliónů lidí ročně!

Je to jedno z nejnavštěvovanějších míst na planetě. Times Square se táhne od 42th až po 47th Street. Je také nazývané jako křižovatka světa – The Crossroads of the World. Na jihovýchodním rohu Times Square se nachází začátek Lincolnovy dálnice, první silnice procházející napříč Spojenými státy.

Dříve se Times Square nazývalo Longacre Square. Poté, co se americká novinářská společnost New York Times přestěhovala do nově postavené budovy, která se nyní jmenuje One Times Square, náměstí se přejmenovalo na dnes již tradiční název. Od roku 1907 je také uznávanou tradicí silvestrovské veselí, které se provádí u již zmiňované budovy, kde se odpočítává čas do Nového roku a následně je Nový rok přivítán velkolepým ohňostrojem.

Billboardy na Times Square přitahují hlavně nadšence do nákupů, kolem náměstí je plno módní obchodních center. Některé mají i několik pater. Co se týče cen, jsme zklamaní. Je tedy pravda, že slevy byly obrovské. Džíny se daly pořídit za 150 Kč, trička kolem 100 Kč, ale že by to byla nějaká hitparáda? Velikosti byly spíše malé, materiál divný a o barvě či celkovém vzhledu kousku raději nemluvit. Americký sen o levném nakupování se nám rozplynul hned po vstupu do jednoho z největších nákupních center Century 21. Každý na nákupy v NY může mít jiný názor, ale nás tedy ceny ani lidi kolem nebavili.

Zajímavosti – na Times Square se od roku 2011 nesmí kouřit, pokud budete přistiženi, budete muset zaplatit pokutu $50. V roce 2010 bylo celé Times Square evakuováno kvůli hrozbě výbušninou, naštěstí se bombový útok neprokázal. V okolí náměstí je vyhláška pro minimální limit osvětlení, ve zbytku New Yorku je tento limit pro maximální osvětlení. Hustota světelné reklamy nyní konkuruje i Las Vegas.

Potkáte zde také množství umělců, vyfotit se můžete s filmovými hrdiny a občas i s polonahými (ne)kráskami.

Times Square vypadá na živo úplně stejně jako ve filmu, to bylo příjemné zjištění :-). Lidí bylo hodně, připadalo nám, že v noci kolem 22 hod. bylo lidí snad ještě více než odpoledne. Davy se hrnuly všemi směry. Pokud jste se jednou ztratili, neměli jste šanci se znovu najít. Pro lidi trpící panickou poruchou nebo sociální fobií by byl tento pobyt vražedný. I my jsme na konci pobytu měli co dělat, abychom ve třetím nejlidnatějším městě USA neskončili v blázinci. 🙂 Všem doporučujeme navštívit Times Square jak ve dne tak v noci. Každá část dne je neopakovatelná. Večer se také můžete vyfotit s policisty na koních.

Doprava na náměstí je snadná – je zde křižovatka hned osmi linek metra, zastavují zde také všechny expresní.

Náměstí je bohužel také jedna velká křižovatka pro auta, což dojem hodně kazí. Přesun z jedné strany náměstí na druhou vám zabere mnoho času při čekání a prodírání se kolonami aut. Během naší návštěvy byla navíc část prostoru kvůli rekonstrukci uzavřena.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz