Broadway, New York

autor | 7.10.2014

Broadway, New YorkBroadway – ulice, kterou zná snad úplně každý. Mnoho lidí také ví, že právě ona protíná a ,,kazí“ pravoúhlé ulice, které jsou na Manhattanu v New Yorku tak populární. Dovolíme si však říci, že jen málo kdo ví, že právě Broadway je nejstarší severojižní ulicí v New Yorku. Poprvé byla zmíněna již v roce 1642 v nizozemském deníku jednoho mořeplavce. Původně se totiž kroutila mezi močály a bažinami a byla hlavní tepnou pro dopravu z Nového Amsterdamu na jižní cíp poloostrova. V 18. století se již propojuje s ostatními ulicemi, které se kolem začaly rychle vytvářet, končila až u Wall Street.

Nezajímavější úseky této robustní ulice jsou Madison Square, Union Square a Times Square. Velká bílá ulice, tak byl nazýván úsek u Times Square, který se táhl od 42th až po 53th Street, byl zdoben obloukovými bílými lampami, jako vůbec první třída v USA.

Kolem celé Broadwayské ulice se táhne pás nejslavnějších divadel. Konkrétně 40 velkých profesionálních scén s více než 500ti místy na sezení. Nejznámější je Broadway Theatre, Majestic Theatre (kde se poprvé představil muzikál The Phantom of the Opera) nebo Winter Garden Theatre (kde se úspěšně prosadilo muzikálové představení Cats).

Kolem Broadwayských divadel se potuluje řada podivných existencí, které vám budou nabízet levné vstupenky na bezpočet představení. Dávejte si však pozor a raději si od těchto týpků lístky nekupujte. Často je to podvod nebo se dostanete na představení nevalné úrovně. V tom horším případě vás na představení nepustí, protože lístek bude padělaný.

Když jsme byli na Broadwayi poprvé, byla od Central Parku až po Times Square zaplněná stánky s jídlem, šperky, oblečením, dárkovými předměty a dalšími kravinkami. Bylo zde velice živo, plno lidí. Museli jsme se vyloženě prodírat davem. Ale byl to příjemný zážitek a určitě nám zpestřil cestu k Times Square.

Bohužel všechny ty věci a hlavně jídlo u stánků je hodně předražené. To platí pro celou oblast Manhattanu, kde se pohybují turisté. Většinou se předem nedozvíte cenu, nikde nevisí cenovky (jak jsme na to zvyklí v ČR) a prodejci zkouší na turisty nasadit přemrštěné ceny.

Nejlepší je udělat si pár hodin čas a Broadway si celou projít od Central Parku (Columbus Circle) až po Madison Square Park. Na konci uvidíte také Flatiron Building – známou úzkou budovu, která se musela vejít mezi Broadway a 5th Avenue.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz