Wall Street, New York

autor | 26.9.2014

Wall Street, New YorkWall street je jedna z nejslavnějších ulic v USA a i na světě. Nespočet filmů a dokumentů v ní natočených nelze snad ani spočítat. Slavná Wall St. leží na dolním Manhattanu ve finanční čtvrti (Financial District). Proč je tak slavná? Sídlí zde americká burza (New York Stock Exchange) a mnoho hlavních amerických burzovních a neburzovních trhů a významných finančních korporací má hlavní sídlo také právě zde.

Název ulice se zrodil v 17. století, kdy Wall Street představovala severní hranici osady New Amsterdam. Ve 40. letech 17. století byly dřevěným plotem odděleny parcely v kolonii, poté se zeď ještě zpevnila, aby byl oddělen život mezi chudými a bohatými. Čtyřmetrová zeď byla postavena v roce 1653. Stěna byla rozebrána Brity v roce 1699. Na konci 18. století se ve spodní části Wall street nacházely stromy platany, pod jejichž korunami se scházeli obchodníci. V roce 1792 vytvořili sdružení podepsáním Buttonwoodské (tj. platanské) dohody. To byl počátek americké burzy.

Finanční čtvrť je druhá největší čtvrt na Manhattanu a disponuje vysokými mrakodrapy. V roce 1914 byla postavena budova House of Morgan, nejstarší budova s finanční službou. V roce 1920 před budovou vybuchla bomba, která zabila 38 lidí a zranila 300 lidí. Než bomba vybuchla, byl o kus dále do poštovní schránky vhozen dopis s varováním. Dodnes se neví, kdo bombu umístil.

Rok 1929 přinesl krach na newyorské burze, zapřičiněný nadhodnocenými akciemi. Následovala velká hospodářská krize, která se rozšířila na všechny světové burzy. V tomto období byla výstavba ve finanční čtvrti pozastavena. Ve druhé polovině 20. století bylo nedaleko Wall Street postaveno Světové obchodní centrum (World Trade Center), které mělo za cíl urychlení ekonomického vývoje. V počátcích nebyl projekt zcela jednoduchý a bylo hodně kancelářích neobsazeno. 11. září 2001 bylo centrum zničeno teroristickým útokem, což přispělo k poklesu obchodu na Wall Street i celém dolním Manhattanu. Mnoho významných finančních institucí se následně přestěhovalo do jiných měst.

Dnes jsou Wall street a přilehlé ulice zaplněny spíše turisty než byznysmany. Turisté se dostanou téměř k budově burzy, ale dovnitř vás samozřejmě nepustí. Budova je obehnána plotem a hlídána policisty. Ulice jsou kolem zataraseny proti nezvaným autům.

Navštívit můžete Museum of American Finance, kde se dozvíte něco o historii peněz, burze, způsobu fungování amerických federálních bank aj. Kousek je také dočasné New York City Police Museum.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Wall Street, New York

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 6 měsíci, 1 týdnem.
Odpověď na: Wall Street, New York
Vaše informace: