Intrepid Sea, Air & Space Museum, New York

autor | 29.9.2014

Intrepid Sea, Air & Space MuseumNa Manhattanu je na řece Hudson (mezi New Yorkem a New Jersey) zaparkována stará letadlová loď Intrepid, která slouží jako námořní, letecké a vesmírné muzeum v New Yorku. Pro fanoušky této techniky to bude jistě nejzajímavější atrakce na Manhattanu.

USS Intrepid (CV-11) je americká letadlová loď třídy Essex, uvedena do služby v roce 1943 a samozřejmě velmi aktivní během 2. světové války, zejména v Tichomoří. Účastnila se největší námořní bitvy 2. světové války v roce 1944 proti Japoncům u ostrova Leyte. Po válce prošla modernizací a v roce 1950 byla opět nasazena do služby. Účastnila se války ve Vietnamu, ale též vyzvedávala z oceánu vesmírné lodě z programů Mercury a Gemini po jejich návratu z mise.

Aktivní kariéru ukončila v roce 1974, od roku 1982 slouží jako muzeum. Zajímavostí je, že v roce 2001 byla po útocích na World Trade Center použita jako základna a operační středisko pro několik stovek agentů FBI. A v roce 2009 byla svědkem slavného nouzového přistání letu US Airways 1549 na hladině řeky Hudson, to se odehrálo na řece hned vedle muzea.

Na lodi je k dispozici mnoho zajímavých exponátů a aktivit. Většinu lodi a palub si můžete osobně projít. Navštívíte zázemí, jídelny, kuchyně, ubikace, toalety, navigační, radarové a komunikační místnosti. V hangáru a na letové palubě uvidíte desítky letadel a vrtulníků, do několik z nich si můžete vlézt. Za poplatek se můžete proletět leteckým simulátorem. Na horní palubě též můžete prolézt kapitánský můstek.

Na palubě je umístěna budova s testovacím raketoplánem Enterprise.

Vedle lodi je zaparkována ponorka USS Growler, sloužící v letech 1958 až 1964. Do té se lze také dostat, bohužel během naší návštěvy byla bez vysvětlení zavřena.

Nakonec lze na molu vedle lodi vidět jeden z mála exemplářů letadla Concorde, konkrétně British Airways Concorde Alpha Delta G-BOAD. Tento konkrétní kus drží rekord v překonání Atlantického oceánu dopravním letadlem (2 hodiny, 52 minut a 59 sekund). Dovnitř se také můžete podívat a na chvíli se usadit do sedadel, ale musíte si hodně připlatit.

Vstupenky doporučujeme pořídit předem na stránkách intrepidmuseum.org, vyhnete se nejdelší frontě k pokladnám. Také si správně zvolte druh vstupenky, součástí základního vstupu je jen letadlová loď. Pokud chcete vidět raketoplán, vlézt si do ponorky či do Concordu, musíte si připlatit.

V den naší návštěvy nás však čekaly komplikace, skoro celé dopoledne jim nešla elektřina, tedy nefungovaly bezpečnostní rámy, nefungovaly pokladny. Lístek jsme dostali ručně vypsaný. Ve frontě jsme slyšeli hodně češtiny, potkali jsme asi tak 10 českých rodin nebo skupinek.

Naše celkové hodnocení tohoto muzea je hodně ovlivněno tím, že jsme předtím také navštívili podobné muzeum USS Midway v San Diegu v Kalifornii, které je výrazně větší a také výrazně lepší. V San Diegu vás na lodi pustí do více míst a je potřeba na vše mít čas celý den od rána do odpoledne. V Intrepidu je toho méně a většinu místností uvidíte jen skrz plexisklo, vůbec neuvidíte strojovnu, vše stihnete za půl dne. Ale pro návštěvníky New Yorku je to samozřejmě dobrá volba. Kdybyste chtěli vidět to nejlepší, zvolte San Diego.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Intrepid Sea, Air & Space Museum

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 1 rokem, 3 měsíci.
Odpověď na: Intrepid Sea, Air & Space Museum
Vaše informace: