World Trade Center, 9/11 Museum

autor | 23.8.2014

9/11 National Memorial, New YorkSoučástí areálu Světového obchodního centra (World Trade Center) na dolním Manhattanu v New Yorku je památník obětem a také Národní muzeum 11. září.

Památník je park na místě původních mrakodrapů-dvojčat, v němž se nachází dva velké bazény s vodopády, které přesně kopírují půdorys původních budov. Ten je bezplatně veřejně přístupný každý den kromě noci.

Muzeum se nachází v podzemí pod tímto památníkem. Jedná se o původní podzemní podlaží světového obchodního centra. V celkem 6 podlažích byla parkoviště a také vlaková stanice.

Areál World Trade Center

Když se stavělo původní světové obchodní centrum, jehož všechny budovy byly zničeny následkem teroristických útoků v roce 2001, řešil se zásadní problém – řeka Hudson byla vzdálená jen několik metrů od zamýšlených staveb a hrozilo, že voda z řeky bude prolínat a časem vyplaví základy a podzemní patra budovy.

Jako řešení byla zvolena v té době málo známá technika tzv. slurry wall – perimetr celého prostoru se obestavěl podzemní zdí, která vodu drží vně. Vlastně tím vznikl takový obrácený bazén – v zemi byla vybudována velká krychlová díra, jejíž zdi měly za úkol držet vodu vně. V tomto prostoru pak byly vybudovány základy budov a vzniklo zde i 6 podzemních podlaží.

Během odstraňování trosek po roce 2001 byla celá tato díra znovu „vyprázdněna“ a obvodová zeď opravena, některé její původní části však zůstaly zachovány (a ty lze také v muzeu vidět).

Z části tohoto prostoru, kde se původně nacházely 2 mrakodrapy, vzniklo muzeum, na jehož střeše byl vystaven memoriál s vodopády. A pokud jdete do muzea, vstoupíte právě do onoho velkého podzemního prostoru.

Mimochodem – dnes už neplatí, že je řeka jen pár metrů od okrajové zdi. Následkem stavebních aktivit na dolním Manhattanu bylo vedle WTC navezeno velké množství vytěžené zeminy a ostrov Manhattan se tak hodně rozrostl. Namísto řeky naleznete vedle WTC další kancelářské komplexy, zejména World Financial Center.

Vstupenky

Muzeum je otevřeno každý den od 9:00 do 19:00. Pro vstup si musíte sehnat vstupenky. Obvyklé vstupné je $24 pro dospělého. Nejlepší je koupit si vstupenky předem na Internetu, vyhnete se frontám na místě. Vstupenku objednáváte na určitou hodinu, ale po vstupu můžete být uvnitř jak dlouho chcete, nejdéle do 20:00. Na návštěvu si vyhraďte dostatek času, my jsme tak strávili 3 hodiny.

Pokud se vám nechce platit, každé úterý je omezené množství vstupenek zdarma. Jednou z možností je pořídit tyto bezplatné vstupenky na Internetu. Můžete o ně zabojovat vždy v úterý 2 týdny před návštěvou v 9 hodin ráno. To jsme udělali i my, museli jsme být velmi rychlí, protože během několika minut byly všechny vstupenky pryč. Pro urychlení procesu doporučuji si nejprve na stránkách udělat registraci (založit účet), aby pak samotné objednávání bylo rychlé. Avšak úplně zdarma to není, platí se pár dolarů jako administrativní poplatek, zaplatíte on-line kartou. Druhou možností je získat bezplatné vstupenky na místě – čeká vás však dlouhá fronta a není jisté, zda se na vás dostane.

Veškeré informace a vstupenky získáte na oficiálních stránkách muzea – www.911memorial.org.

Uvnitř muzea

Po vstupu do muzea postupně sestupujete z nadzemní části až na dno na úroveň 6. podzemního podlaží. V prostoru uvidíte 2 velké čtvercové stavby – to jsou bazény s vodopády, viditelné na povrchu. A vy se v muzeu pohybujete mezi nimi.

Na dně prostoru uvidíte uříznuté konce hlavních ocelových nosníků, které byly po obvodu mrakodrapů. V části prostoru se kopalo ještě hlouběji a uvidíte i zcela obnažené základy těchto nosníků až na skálu v podloží. Uvidíte i jeden zcela obnažený velký ocelový kus, podpírající nosníky (zvaný grillage) – je to množství ocelových nosníků naskládaných na sebe do tvaru pyramidy, které podpíraly vertikální nosník a rozkládaly jeho zátěž na podložní skálu.

Muzeum je zajímavé nejen kvůli tomu, co se zde stalo a jaké to mělo pro Spojené státy a i celý svět následky, ale i z hlediska stavby mrakodrapů obecně. Člověk zde uvidí základy takového skutečného mrakodrapu, je zde mnoho vysvětlivek jak se podobné budovy staví, jak se řeší různé obtíže (s vodou kvůli blízkosti řeky, s pevností konstrukce, dostatečná opora a stabilita podloží aj.).

Příčinou zřícení původních mrakodrapů nebyl přímo náraz letadel, ale následný dlouho trvající požár, krmený leteckým palivem, kterého bylo velké množství, protože od startu letadel uplynula relativně krátká doba. Ke kolapsu ocelové konstrukce tak došlo kvůli dlouhému extrémnímu žáru a zeslabení konstrukce.

Co se týká možnosti záchrany lidí z těchto věží, hlavním problémem bylo, že patra nad místem nárazu byla odříznutá, jelikož se částečně zhroutila prostřední část budov, kde jsou schodiště a výtahy. Tato vnitřní šachta nebyla nijak chráněna, od kanceláří byla oddělena jen obyčejnou zdí. Z toho se stavitelé poučili a v novém mrakodrapu One World Trade Center je celá vnitřní šachta obehnána zesílenou železobetonovou zdí. Tedy pokud by došlo k podobné události, vnitřek by měl zůstat celistvý a únikové cesty by měly být použitelné pro celou budovu. Navíc speciálně pro záchranáře bylo postaveno jedno schodiště navíc, takže se nebudou potkávat a překážet si s lidmi, kteří se evakuují dolů (což byla také jedna z velkých komplikací velmi zdržující evakuaci).

Dále v prostorách muzea uvidíte několik věcí z trosek – kus horního stožáru televizního vysílače ze severní věže, motor výtahu, částečně zničený hasičský vůz s žebříkem a několik ocelových sloupů.

Příběhy a artefakty

Ve druhé části muzea je celá časová osa událostí z 11. září 2001, mnoho souvisejících informací, lidských příběhů a předmětů získaných z trosek. Zde nebylo dovoleno fotit ani natáčet.

Dozvíte se velmi podrobné detaily o průběhu událostí (minutu po minutě co se dělo ve vzduchu a na zemi, jak reagovaly jednotlivé místní a federální agentury), jak o tom informovaly sdělovací prostředky aj. Do toho je zahrnut samotný únos letadel, dění v Pentagonu a drama na palubě letu 93, který havaroval v Pensylvánii poté, co se cestující rozhodli proti únoscům zasáhnout a zabránit jim v dalším útoku na Washington.

Dále je zde několik stovek různých artefaktů získaných z trosek – osobní doklady, dokumenty, oděvy, vybavení hasičů. A uvidíte též fotografie a jména všech téměř 3000 obětí.

 

Návštěvu muzea velmi doporučujeme, byli jsme velmi mile překvapeni a líbilo se nám tam. Nakonec jsme tam strávili 3 hodiny. Původně jsme čekali, že to bude jen přehlídka americké národní hrdosti, ale nakonec to bylo velmi zajímavé z mnoha hledisek.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz