Socha svobody – Statue of Liberty

autor | 7.8.2014

Statue of LibertySocha svobody (Statue of Liberty) – ikona americké svobody a neodmyslitelný prvek, který patří k USA a k New Yorku již od roku 1888. Socha je vysoká 46 metrů, podstavec měří 47 metrů. Pochodeň se tedy tyčí do 93 metrů nad zemí.

Historie

Francie pomohla Američanům v boji za nezávislost v roce 1776. Rozhodla se, že jim darují sochu, která bude reprezentovat svobodu a přátelství. Zmenšená kopie Sochy svobody se nachází také v Paříži.

Konstrukci navrhl známý architekt Gustav Eiffel (Eiffelova věž). Byly zhotoveny 3 modely, podle kterých se socha začala stavět. Modelem pro ženskou tvář byla manželka slavného vynálezce šicího stroje Isaaka Singera. Socha drží knihu s datem Dne nezávislosti – 4. July 1776.

Hotová socha byla 4. července 1886 předána americkému velvyslanci. Byla rozložena na části a dopravena do New Yorku. V USA se dva roky sestavovala a byla dopravena na podstavec na ostrově svobody – Liberty Island. Od roku 1984 je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Návštěva sochy

Od roku 1916 je zakázán vstup do ochozu u pochodně. Turistická trasa je rozdělena do 3 částí – koruna, podstavec a ostrov s muzeem. Socha svobody byla několikrát zavřená kvůli rekonstrukci. Po 11. září 2001 byla zavřena kvůli bezpečnosti. V roce 2012 po zásahu hurikánu Sandy byla opět na rok uzavřena. Nyní (2014) je přístupná s omezeným množstvím vstupenek. Do koruny je potřeba 3-měsíční rezervace předem.

Na ostrov vás lodí dopraví Statue Cruises. Vypravit se můžete buď z dolního Manhattanu (z Battery Parku) nebo z New Jersey. Protože zájem je velký, lodě bývají nacpané k prasknutí. Také počítejte se zpožděním při návratu zpět, obvykle si musíte vystát hodně dlouhou frontu. Ale lodě jezdí jedna za druhou.

Cesta lodí na ostrov a samotný ostrov nabízí nádherný panoramatický výhled na Manhattan, Brooklyn a New Jersey. V podstavci Sochy Svobody je muzeum, které vám zobrazí historii sochy od počátečního nápadu, přes realizaci až po dnešní podobu. Určitě si zajděte do podstavce na výhled. Pokud vám vyjde počasí, tak jako nám, pohled je nezapomenutelný.

Doporučujeme nakoupit vstupenky předem. Vyhnete se tak obrovské frontě, která den co den zahaluje nábřeží před lodí. My jsme měli vstupenky přímo na určitou hodinu, takže jsme je ukázali a prakticky jsme předběhli všechny a dostali jsme se hned k bezpečnostní kontrole, která je klasická, jako třeba na letišti. Plavba lodí trvá něco málo kolem 30 minut. Loď vás poveze kolem Sochy, takže máte možnost vyfotit si ji ze 3 úhlů. Bezpečnostní kontrola vás čeká i u vstupu do Sochy a je velice pečlivá. Veškerá zavazadla, kabelky i batohy musíte odložit do skříněk. Zpět loď pluje přes ostrov Ellis Island, kde je imigrační muzeum. My jsme zde nevystupovali.

Socha je mnohem menší než jsme si mysleli. Je to dáno tím, že pokud ji zabírají ve filmu nebo seriálu, nemáte možnost ji s ničím srovnat. Pokud stojíte přímo pod ní, vidíte jak doopravdy vypadá. Celkově je však Socha krásná, ladná a vznešená. Výlet se nám moc líbil.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz