Cesta z New Yorku zpět do Prahy

autor | 28.8.2014

LetNaše dlouhé 6-měsíční putování po Severní Americe skončilo. Bylo to docela náročné, ale stihli jsme toho navštívit a vidět opravdu hodně. A také jsme si mohli hodně poměřit způsob života lidí u nás a v USA. Nakonec je asi v ČR mnohem lépe.

Cesta do Prahy

Přesun z New Yorku do Prahy byl zcela bezproblémový. Opustili jsme byt, který jsme měli pronajatý od jakéhosi Itala přes službu Airbnb.cz, a metrem jsme se dopravili na vlak AirTrain, který jezdí na Mezinárodní letiště Johna F. Kennedyho. Dorazili jsme se skoro 3-hodinovým předstihem, ale ono je dobré tam přijet takto brzy. Než jsme prošli check-inem, odevzdali zavazadla, prošli bezpečnostní důkladnou kontrolou a najedli se, už zbývala jen 1 hodina do nalodění.

U některých leteckých společností, jako třeba u American Airlines, fungují už jenom samoobslužné check-iny. Tedy nejdete na přepážku, ale ke kiosku, kde naleznete svůj let, zadáte a potvrdíte pár informací (podle možností si také můžete změnit sedadla nebo si připlatit za lepší) a vytiskne vám to palubní vstupenky. Pak jen odevzdáte kufry a je to. I když tam bylo velké množství lidí, díky tomuto bylo vše rychle.

Bezpečnostní kontrola byla, jako na všech mezinárodních letech z/do USA, velmi důkladná – sundaváte si i boty, procházíte scannerem celého těla. Ještě si naskenují váš pas (čímž si zaznamenají, že jste opustili území USA) a je hotovo. Ještě jsme čekali alespoň pár kontrolních otázek co jsme v USA dělali, zda jsme tam nepracovali a co si vezeme s sebou pryč, ale nikdo nic vědět nechtěl.

Pak jsme absolvovali 7-hodinový let do Londýna. Uteklo to docela rychle. Letěli jsme přes noc na východ, takže po přistání už byl zase další den. Letěli jsme Boeingem 777 a velmi mile nás letadlo překvapilo. Zřejmě se jednalo o novější kousek, kupodivu bylo prostorné, nový moderní zábavní systém s USB připojením a nabíjením pro mobil a chatem – můžete klábosit s dalšími pasažéry, s pilotem to ale nešlo :-). Za cenu od 12 dolarů byste si mohli zaplatit i připojení k Internetu. Letělo se krásně a pohodlně.

V Londýně to také šlo snadno, tentokrát žádné zdržení, jen se prochází znovu kompletní bezpečnostní kontrolou.

V Praze se nám líbil moderní systém u imigrační kontroly. Pokud jste občan státu Schengenského prostoru, ani nemusíte jít k přepážce s pracovníkem hraniční kontroly. Jdete k bráně, kde vložíte svůj pas, z něj se načtou vaše údaje. Pak vás to pustí dále, kde vás to vyfotí, porovná se pasové foto s vaším obličejem, a pokud jste si podobní, pustí vás to dál a je hotovo.

Co bude dál

Cestovat do USA už asi nebudeme, bylo toho hodně a stačilo to. Na tomto blogu však naše aktivita zdaleka nekončí. Máme v zásobě ještě hodně nezpracovaného materiálu. Hlavně očekávejte ještě hodně různých shrnutí, zajímavostí, postřehů a dojmů. Zpětně shrneme všechny naše cesty a s odstupem času zhodnotíme, kde se nám líbilo a co naopak za návštěvu nakonec nestálo. Budeme se i hodně věnovat rozdílům v životě lidí v USA a v ČR – životní prostředí, zvyky, jídlo, doprava a cestování, bydlení a další.

Domů Fóra Cesta z New Yorku zpět do Prahy

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 9 roky, 7 měsíci.
Odpověď na: Cesta z New Yorku zpět do Prahy
Vaše informace: