Brooklyn, New York City

autor | 15.8.2014

The Soldiers´and Sailors´Arch, Army Grand PlazaBrooklyn je nejlidnatější čtvrtí ve městě New York City. Brooklyn bylo samostatné město až do roku 1898, kdy se po veřejné anketě připojilo k New Yorku. Bylo založeno v 17. století nizozemskými přistěhovalci.

V roce 1883 byl postaven Brooklyn Bridge, který velice usnadnil dopravu, která byla dříve možná jen pomocí lodí. S Manhattanem je spojen 3 mosty (Brooklyn Bridge, Manhattan Bridge a Williamsburg Bridge), dále podvodním tunelem Brooklyn – Battery Tunnel a několika tunely metra.

v 92,8% se lidé dopravují metrem, které má 18 linek vedoucích do různých koutů Brooklynu. Obyvatelstvo tvoří v zhruba 49% bílých, 35% afroameričanů a 11% Asiatů.

V současné době je v Brooklynu bezpečno, ale v polovině 20. století tomu tak nebylo. Opět zde panovaly rasové nepokoje, tak jako tomu bylo ve většině amerických měst. Od 90. let byly posíleny policejní hlídky a kriminalita se značně zlepšila. Ovšem stále jsou zde lokality, kde je zapotřebí více ostražitosti. Jsou to Brownsville, Bushwick a Brooklyn Heights Downtown. Když na sebe nebudete zbytečně upozorňovat a budete chodit minimálně ve dvojici, je malá pravděpodobnost útoku.

Zajímavostí jsou malé obchůdky, které jsou skoro na každém rohu ulice (někdy i více, vedle sebe) a většinou mají otevřeno non-stop. Nakoupili jste zde vše co je potřeba, od potravin až po hygienické potřeby, za docela rozumnou cenu. To byla příjemná změna oproti mega nákupním centrům v jiných městech. Nejlepší však bylo, že zde prodávají hotová teplá jídla jako jsou hot dogy, hamburgery, sendviče, plněné bagety atd.

Parkování je v některých částech velice problematické. Proto jsme půjčené auto brzy odevzdali a dopravovali se jen metrem nebo autobusem. Většinou se může parkovat jen v odpoledních hodinách do ranních 9 hodin. V období pracovní špičky je v Brooklynu velice obtížné najít parkování. O víkendu se naopak ulice zcela vylidní.

Pořádají se zde 3 velké festivaly:

  • Coney Island Mermaid Parade – vždy kolem 20. června, oslava letní sezóny, plno masek a veselí
  • Nathan´s Hot Dog Eating Contest – 4. července, soutěže v pojídání Hot Dogů, plno doprovodných programů
  • Labor Day Carnival – první pondělí v září, největší událost v Brooklynu, návštěvnost až 3 miliony lidí, průvod po ulicích. Dávejte si však pozor, tato akce je provázená vraždami. V roce 2003, 2007, 2011, 2012 a 2013 byl zavražděn v průvodu minimálně jeden člověk. Docela zajímavá akce.

I my jsme zde navštívili pár zajímavých míst:

  • Prospect Park – Jedná se o velice hezký park v centru města.
  • Brooklyn Bridge Park – Nejkrásnější výhled na Manhattan. Tak úchvatný pohled si nesmíte nechat ujít. Byli jsme zde několikrát ve dne i v noci a vždy nás panoráma dostalo. Doporučujeme za jakéhokoliv počasí. Kolem je příjemná atmosféra, plno zeleně a míst k relaxaci. Je zde několik sportovních arén. Pořádají se zde cvičení (zumba, jóga, hip-hop dance, pilates), koncerty, venkovní promítání filmů a další. Odtud také jezdí vodní taxi služba na Manhattan.
  • Coney Island – čtvrť v Brooklynu plná zábavy a relaxace.

Celkový pocit z Brooklynu je velice příjemný. Neměli jsem žádný pocit nejistoty ani nebezpečí, a to jsme se občas vraceli hodně pozdě z našeho výletu. Uličky jsou zde malebné a určitě stojí za vidění. Nepořádek na ulicích zde ani moc nebyl. Policejní hlídky jsme pravidelně potkávali na každém rohu.

Tipy pro Vás – New York

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v New Yorku se slevou
  • New York City Pass – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. Empire State Building, muzeum historie, socha svobody aj.)
  • New York Explorer Pass – kombinovaná vstupenka na atrakce, do muzeí a na výlety, na výběr z 50 položek, sleva až 45%
  • The New York Pass – 1 až 7-denní vstupenka na 80 atrakcí, lze zkombinovat s jízdenkou na vyhlídkové autobusy
  • Expedia – levné letenky, pronájem aut, ubytování a atrakce v New Yorku
  • HotelsCombined.com – ubytování v New Yorku, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com či Hotels.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz