White House – Bílý dům

autor | 16.7.2014

White House, Bílý důmTuto budovu v centru Washingtonu jistě dobře znáte. Je to sídlo prezidenta USA a jeho administrativy. Zde pracuje a bydlí se svou rodinou. Budována byl od roku 1792, od té doby prošla mnoha úpravami a rekonstrukcemi.

Hlavní centrální část je sídlem prezidenta a jeho rodiny a k tomu množství reprezentativních prostor, knihoven, sálů, jídelen a další. K hlavní budově jsou připojeny dvě menší budovy – západní a východní křídlo. V západním křídle je zejména pracovna a veškerá administrativa prezidenta – zde pracují jeho asistenti, sekretářky, poradci a další. Východní křídlo slouží hlavně jako pracoviště první dámy a jejího osazenstva.

Na větší jižní zahradě se často pořádají různé akce a párty. Během Dne nezávislosti tam prezident slavil s vojáky, kteří za službu Spojeným Státům dostali ten den americké občanství. Zde také přistává helikoptéra Marine One, když letí vyzvednout prezidenta – obvykle jej sveze na leteckou základnu Andrews k letadlu Air Force One.

Další informace: White House (Wikipedia)

Návštěva vnitřku Bílého domu

Na prohlídku dovnitř budovy se dostat lze, ale je to hodně komplikované. Žádat o to musíte nejméně 3 týdny předem. Obyvatelé USA podávají žádost přes svého senátora, cizinci přes svou ambasádu ve Washingtonu. Nicméně dle diskuzí na Internetu toho moc neuvidíte. Dostanete se jen do pár reprezentativních prostor, do těch nejdůležitějších míst nikoliv. My jsme prohlídku neřešili. Četli jsme, že i s ambasádou je domluva složitá a obvykle se to musí řešit měsíce předem.

Více informací: Tours & Events (whitehouse.gov)

Prohlídka okolí

Bílý dům můžete pozorovat buď ze severní strany od Lafayette Square, kde se k němu dostanete nejblíže jak to jde až k plotu, nebo z protilehlé strany od parku The Ellipse, kde uvidíte z větší dálku jeho přední stranu a jižní zahradu. Po setmění lze sledovat dům jen z větší dálky, některá pozorovací místa jsou uzavřená. Hezky z dálky jej uvidíte i z Washington Monumentu.

V okolí samozřejmě panují přísná bezpečnostní opatření. Lidé se mohou dostat až k plotu, chodit můžete po vyznačených cestách. Musíte počítat s přítomností velkého množství policistů. Na každém vyhlídkovém místě se jich hemžilo nejméně deset včetně psovodů a kolem v ulicích parkovalo množství aut, ve kterých se jistě schovávali další. V prostorách před budovou jsme viděli 3 auta, v každém z nich seděli nejméně dva muži se samopaly, dva z nich se promenádovali a demonstrovali palebnou sílu. Když jste hodní, neděláte problémy a nechováte se podezřele, je to v klidu a můžete se procházet, kochat a fotit.

S autem se do blízkosti nedostanete, všechny přilehlé ulice jsou zatarasené, vjezdy zabezpečené vysouvacími retardéry. Auta, která mají vjezd povolen, jsou také velmi podrobně kontrolována. Viděli jsme, že musí otevřít pro kontrolu všechny dveře i motorový prostor, vnějšek i vnitřek očuchá policejní pes.

Na střeše budovy se každou chvíli mihne nějaká osoba, určitě sledují okolí dalekohledy a bude tam schováno pár odstřelovačů.

Naše postřehy

Při průzkumu okolí nás překvapilo několik věcí. Zaprvé Bílý dům je menší než jsme si mysleli. Na fotografiích a ve filmech může vypadat majestátně, ale oproti sousedním i jiným budovám je nic moc. I přesto se však do něj vejde obrovské množství administrativních pracovníků. Ale možná že podzemní tajné prostory jsou ještě větší.

Za druhé nás udivilo, že dům je poměrně blízko dalších budov a ulic. Předtím jsme si mysleli, že je více izolovaný a že okolní zahrady jsou mnohem větší, ale v podstatě pár desítek metrů od něj  je ulice plná aut a mnoho komerčních budov, dokonce i velmi vysokých budov. A celý ho obejdete během pár minut. Vypadá trochu méněcenně. To, že se k němu můžete dostat relativně blízko, vypadá, že není až tak bezpečný, ale to bude jen zdání. Řekli byste si, že tak důležitá osoba by byla ve větším bezpečí někde na pokraji města v rozsáhlejším sídle obehnaném vysokými zdmi. Jenže to by si prezident připadal jako ve vězení, zde je přecejen blízko politikům, dalším lidem a veškerému dění.

V souvislosti s bezpečností nás také hodně překvapilo, že velmi blízko Bílého domu si nalétávají letadla na přistání na letiště Ronalda Reagana. Ono to ani jinak nejde, osa přistávací dráhy totiž jde téměř skrz areál Bílého domu. Letadla však musí tuto oblast trochu obletět, a tak vidíte jak nad Lincolnovým památníkem točí prudce doprava směrem k letišti. Budeme tedy předpokládat, že mají všechny piloty důkladně prověřené. Jinak by museli letiště zavřít.

Tipy pro Vás – Washington, D.C.

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Washingtonu, D.C. se slevou
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Washingtonu, D.C., srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra White House – Bílý dům

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Roman a poslední změna proběhla před 3 měsíci.
Odpověď na: White House – Bílý dům
Vaše informace: