Philadelphia, Pennsylvania

autor | 27.7.2014

City HallPhiladelphia (česky Filadelfie) je největší město ve státě Pennsylvania a 5. nejvíce zalidněné město ve Spojených státech. Vzniklo v roce 1682, jeho název je odvozen od řeckého slova, které znamená „bratrská láska“.

Během bojů o nezávislost hrála Philadelphia důležitou roli. Setkali se zde otcové zakladatelé Spojených států a v roce 1776 zde podepsali Deklaraci nezávislosti (v Independence Hall). Všech 13 britských kolonií v Americe se změnilo v nezávislé státy, které se následně spojily do federace a vznikly Spojené státy americké.

V 19. století se město stalo velice uznávaným průmyslovým městem a železniční spojkou. Philadelphia je také známá pro svojí kuchyni – cheesesteak a měkké preclíky. Město má nejvíce soch a nástěnných maleb v USA. Městský park Fairmount je největší městský park na světě. Celkově na nás město působilo mile. Historická atmosféra na nás všude dýchala.

Zajímavosti

Fairmount Water Works – Městská vodárna, postavena v letech 1812 – 1872. Od roku 1976 je vedena v registru historický míst USA. Bohužel se nyní neprovádí prohlídka vodárny. Takže jsme se jen prošli po okolí. Procházka moc pěkná, akorát nás překvapilo, že kolem budovy, kde je vodárenská restaurace, byl hrozný nepořádek. Kolem je plno zeleně a park.

Eastern State Penitentiary Státní věznice, kousek od Fairmount Water Works. V roce 1971 se vězení uzavřelo a od roku 1994 je zpřístupněno jako muzeum.

Logan Square – Náměstí s krásou fontánou (Swann Fountain) uprostřed. Odtud je výhled na City Hall a celé centrum města. Na náměstí je také krásná katedrála Petra a Pavla.

JFK Plaza – Náměstí před City Hall, zajímavé sochou s nápisem LOVE. Uprostřed je moc pěkná fontána. Jen se kolem náměstí pohybují podivné existence, tak si dávejte pozor.

Masonic Temple – Zednářský chrám, velice pěkný a veliký chrám, hned naproti City Hall. Podobná architektura jako Notre Dame v Paříži.

City Hall – Z této radnice jsme trošku v rozpacích. Na první pohled krásná honosná stavba s vysokou věží (167 metrů), když ale vstoupíte na nádvoří uprostřed a projdete spojovací chodbou, nestačíte se divit. V podloubí City Hall je smrad, špína, zatuchlý vzduch. Pokud se projdete po chodbách, ocitnete se v čase o 20 let zpět. Zem je potažená linem a celkově chodba působí jako ze starých socialistických filmů. Navíc se na jedné straně rekonstruoval chodník, takže uvnitř na chodbách bylo složené lešení. Nevíme, co si o této budově myslet. Vůbec na nás nepůsobila dobře. Velice nás místo zklamalo. Asi jsme byli rozmazlení z několika dříve navštívených krásných radnic a státních kapitolů.

Independence Hall, Liberty Bell místo vzniku Deklarace nezávislosti a Ústavy USA, zvon je symbolem vyhlášení nezávislosti

Great Plaza – Pokud se chcete pokochat pohledem na řeku a panorámata města, určitě se zastavte u nábřeží Great Plaza. Promenádu projdete zhruba za 20 minut a odměnou vám budou pěkné snímky. V létě se zde každý čtvrtek hraje film, přímo na Great Plaza. Film je zdarma. My jsme využili nabídky a zašli jsme na film Gravitace.

Tipy pro Vás – Philadelphia

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Philadelphii se slevou
  • Philadelphia CityPASS – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. akvárium, ZOO, věznice aj.)
  • The Philadelphia Pass – 1 až 5-denní vstupenka na 40 atrakcí
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Philadelphii, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Philadelphia, Pennsylvania

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 8 měsíci, 2 týdny.
Odpověď na: Philadelphia, Pennsylvania
Vaše informace: