Věznice Eastern State Penitentiary

autor | 26.7.2014

Eastern State PenitentiaryEastern State Penitentiary byla státní věznice ve Philadelphii. Fungovala od roku 1829 do roku 1971. V současné době slouží jako muzeum, je zapsáno do registru historických památek USA. Je považováno za první nápravné zařízení s úplnou izolací vězňů na světě.

Revoluční vězeňský systém tzv. „Pennsylvania system“ byl specifický úplnou izolací vězňů po celou dobu jejich pobytu. Každý vězeň trávil 23 hodin denně sám na své samotce a 1 hodinu na svém malém dvorku. Vězni se nesměli potkat s ostatními vězni. Když šli na zahradu, kde mohli dokonce i pěstovat rostliny a starat se o zvířata, chodili individuálně a měli na hlavě kápi, aby je nikdo nemohl kontaktovat. Jinak toto vězení nemělo žádné společné prostory (společnou jídelnu, dvůr apod.). Vídali pouze dozorce třikrát denně.

Tento Pennsylvania system byl protichůdný k tzv. „Auburn system„, známém také pod názvem newyorský systém, který je obvyklý dnes – vězni jsou v cele ve více lidech, chodí na společný dvůr, spolu se stravují, mohou komunikovat, musí pracovat a zapojují se do společenských akcí.

Vězení ve Philadelphii je postaveno do typické hvězdice, kde se uprostřed sbíhají jednotlivé bloky. To mělo nejprve jen jedno patro, pro přeplnění kapacity se na rychlo od třetího bloku budovalo i horní patro.

Z hlavní chodby vedlo do cely jen malé okénko, kterým vězni dostávali jídlo a pití. Dveře na opačné straně cely byly na malý dvorek, který měl každý vězeň samostatně. Toto se prokázalo jako nepraktické, a tak se z okének dodatečně vytvořily klasické kovové dveře. Ty ale byly výrazně nižší než obvyklé dveře – někteří se domnívají, že díky tomu se snížilo riziko útoku na dozorce, vězeň se totiž musel sklonit, aby mohl z cely vyjít.

Věznice byla postavena až pro 450 vězňů. Byl zde vězněn také známý Al Capone, který „seděl“ také v Alcatrazu v San Franciscu.

Udál se zde ve své době velmi slavný útěk. Vězeň Willie Sutton (bankovní lupič, za svoji 40-letou kariéru ukradl 2 miliony USD) v průběhu jednoho roku postupně vykopal 30 metrů dlouhý tunel ze své cely až na ulici za hlavní zdí komplexu. Tunel byl profesionálně vyztužený a dokonce do něj zavedl i světlo. K útěku došlo 3. dubna 1945, tunelem se na ulici protáhlo celkem 12 vězňů. Všichni ale byly velmi rychle pochytáni. Poslední z nich po pár dnech přišel sám zpět s tím, že má hlad.

Zde používaný vězeňský izolační systém však nebyl považován za správný a úspěšný. Proto byla věznice nakonec uzavřena, jelikož přebudování na jiný systém by bylo příliš nákladné. Původně měl být celý areál zbourán, ale byl zachráněn a je z něj muzeum. Zvenku vypadá spíše jako nějaká válečná pevnost.

Od roku 1994 je věznice vedena v národním registru historických míst a je vedena jako zachovalá zřícenina, což znamená, že se do její stavby bude zasahovat jen v nejnutnějších případech a bude zachována stará struktura. Je také vedena jako jedno z nejstrašidelnějších budov v USA a každý den se zde pořádají speciální Ghost Tour.

Věznice na nás působila velice zajímavě. Prostory na nás dýchaly starými časy a v nejedné místnosti jsme měli pocit tajemna a úzkosti. Cena je $14 na osobu. Dostanete audio průvodce a pohybujete se po celém komplexu sami s mapičkou. Prohlédnete si jednotlivé bloky, cely, způsob života vězňů a systém celé věznice. Prozkoumání vám zabere něco kolem 2 hodin. Otevřeno je denně od 10 do 17 hodin. Pokud máte rádi tajemství a prozkoumávání starých budov, je toto muzeum stvořené pro vás. Vřele doporučujeme.

Tipy pro Vás – Philadelphia

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce ve Philadelphii se slevou
  • Philadelphia CityPASS – vstupy na několik největších atrakcí se slevou (např. akvárium, ZOO, věznice aj.)
  • The Philadelphia Pass – 1 až 5-denní vstupenka na 40 atrakcí
  • HotelsCombined.com – ubytování ve Philadelphii, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Eastern State Penitentiary, Philadelphia

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 9 roky, 8 měsíci.
Odpověď na: Eastern State Penitentiary, Philadelphia
Vaše informace: