Baltimore, Fort McHenry, Maryland

autor | 24.7.2014

BaltimoreBaltimore je největší město ve státě Maryland. Na nás jako veliké nepůsobilo, bylo spíše průměrné, jako Indianapolis či Pittsburg. Název města Baltimore je odvozeno od irského jména, znamená „město velkého domu“. Město bylo založeno v roce 1729. V 18. století bylo oblíbené pro obchod s cukrem.

Baltimore hrál klíčovou roli v události, která vedla k americké revoluci. Lidé se vzbouřili proti Británii a podepsali dohodu, že s ní nebudou obchodovat. Na druhém kontinentálním kongresu vyhlásili, od prosince 1776 do února 1777, Baltimore hlavním městem Spojených států. Od roku 1850 je Baltimore vedeno jako samostatné město.

Při bitvě u Baltimoru, během války v letech 1812-1814, byl přítomen básník Francis Scott Key, který napsal báseň o „plápolající vlajce poseté hvězdami“. Báseň vypráví o útoku na Baltimore, odhodlání a vlastenectví vojáků při něm. Od roku 1931 se píseň stala oficiální americkou hymnou.

V současné době je Baltimore uznáváné ekonomické město. Téměř 1/4 pracovních míst jsou pozice ve vědě, technice, inženýrství a matematice. Důležitou roli také hraje zdravotnictví, město se pyšní prestižní medicínskou univerzitou Johna Hopkinse.

V Baltimoru jsme se zastavili na pár hodin, během cesty do Philadelphie. Město na nás neudělalo zvláštní dojem. Památky, které jsme navštívili, byly ve čtvrtích nižší vrstvy, a tak to také vypadalo. Nejvíce nás zaujala tvrz Fort McHenry.

Co jsme navštívili

Edgar Allan Poe House & museum – Původně jsme měli naplánované, že se do domu slavného spisovatele podíváme, ovšem už když jsme se blížili k cíli, věděli jsme, že z auta vystoupíme maximálně na malou chvíli. Dům se totiž nacházel v samém srdci černošského ghetta. Všude smrad, špína a skupinky divně vypadajících existencí. Udělali jsme pár fotek a rychle pryč. Stejně si myslíme, že muzeum nebylo otevřené, dveře byly zavřené a kolem žádný pohyb. Také jsme chtěli navštívit hrob Poa, ale hřbitov byl dočasně, kvůli rekonstrukci, uzavřen.

Bromo – Seltzer Tower – Velice pěkná věž, postavená v roce 1911. Tyčí se do výšky 88 metrů. Bohužel dovnitř jsme nešli, prý je zde krásný výhled na celý Baltimore. V okolí nebylo možné zaparkovat a chystali jsme se na další zajímavá místa. Vyhlídka stojí $5 na osobu.

Federal Hill Park – Parčík v centru Baltimoru, ze kterého je krásný výhled na celé centrum a přístav. Dojedete autem až nahoru a zdarma (max. 2 hodiny) zaparkujete pár kroků od vyhlídky. V parku je množství laviček s pěkným výhledem. Určitě doporučujeme.

Fort McHenry – Tvrz na poloostrově ve městě Baltimore. Každý Američan by měl znát tuto pevnost a historii s ní spjatou. Pevnost hrála zásadní roli ve válce v roce 1812, ubránila Baltimore před britským útokem a byla předlohou pro americkou národní hymnu. Pokud máte roční vstupenku do národních parků America the Beautiful, vstup je zdarma, jinak zaplatíte $7 za osobu. Pevnost má tvar hvězdy a je na dokonalém strategické místě pro obranu města. Je zde také pěkný výhled na moře a lodě. Vřele doporučujeme.

Domů Fóra Baltimore, Fort McHenry, Maryland

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 1 rokem, 8 měsíci.
Odpověď na: Baltimore, Fort McHenry, Maryland
Vaše informace: