Vězení Alcatraz, San Francisco

autor | 7.6.2014

AlcatrazOstrov Alcatraz – nejznámější vězení na světě u San Francisca, kde byly umístěni nejtěžší zločinci včetně mnoha velmi známých. Dnes jedna z hlavních turistických atrakcí.

Historie osídlení ostrova sahá do roku 1775. Název je odvozen od ptáků – pelikánů, žijících v hojném počtu na ostrově. Vězeňská historie se začíná psát v roce 1861 za občanské války. Poté byl ostrov několikrát modernizován. Federální vězení zde bylo založeno v roce 1933 a trvalo jen 29 let. Vzhledem k tomu, že jeden den ve vězení stál $10 a klasická věznice jen $3, státní zástupce nařídil v roce 1963 vězení uzavřít. Celý ostrov je zapsán do národního registru historických míst a od roku 1986 je prohlášen národní kulturní památkou.

Během 29 let se pokusilo 36 vězňů utéct. Kromě 5 vězňů, kteří se nikdy nenašli, byly pokusy o útěk vždy zmařeny. Mezi nejznámější vězně Alcatrazu patří Al Capone, Mickey Cohen a Robert Franklin Stroud.

Na ostrov se dostanete lodí, na výběr máte z více společností. My jsme pluli s Alcatraz Cruises, cena výletu $30 na osobu. Musíte počítat s tím, že jsou dlouhé čekací lhůty, proto je dobré objednat cestu předem. My jsme byli na Alcatrazu ve čtvrtek a další volná místa byla až v sobotu odpoledne.

Plavba trvá asi 15 minut (podle toho z jakého Pieru vyplouváte). Začátek prohlídky jsme zahájili krátkým filmem o historii ostrova a pak už jsme byli vpuštěni do hlavní části ostrova Cell House, kde každý dostane audio průvodce a po vězení chodí sám. Vězení je občas divně číslované, párkrát se nám stalo, že jsme nevěděli, kde číslo hledat. Ale nebojte se, vězení není tak veliké, abyste se ztratili.

Hlavní vězení je rozděleno do 4 bloků A, B, C, D. Nejtěžší vězni zůstavali na samotce. Je zde i pár cel, kde po celý den svítí sluníčko, což byl veliký komfort. Také zde můžete vidět praktické místnosti jako jídelnu, ošetřovnu, návštěvní místnost, dvorek (na který se za dobré chování chodili vězni nadýchat čerstvého vzduchu, upřímně tam tak strašně foukal studený vítr, že bych si rozmyslela zda být hodná :-)). Dále byla k vidění vstupní místnost pro návštěvy, která vás zavedla až k majáku.

Na ostrově je také mnoho domů sloužících jako skladiště, dům pro perzonál, márnice a také továrna pro práci vězňů. Kolem pěší cesty k hlavnímu vězení vede malá zahrádka, aspoň nějaká zeleň na ostrově.

Respekt z tohoto místa je cítit ve vzduchu. Celkově se nám Alcatraz líbil, určitě je dobré toto místo vidět. Pro slabší povahy místo nedoporučujeme, staré budovy jen umocňují ponurost místa. Ale jak jinak by vězení, které střežilo nejtěžší zločince, mělo vypadat.

Tipy pro Vás – San Francisco

  • Groupon – obdoba českých slevových portálů, stovky a tisíce slev a slevových kupónů na jídlo, ubytování, nákupy, zdraví, služby, zábavu i turistiku. Kamkoliv půjdete, zkuste si nejprve na Grouponu najít slevový kupón.
  • TrustedTours.com – množství zájezdů, projížděk a vstupenek na atrakce v San Franciscu se slevou
  • Pokud trávíte v San Franciscu a okolí několik dní, lze si zakoupit 1-denní Go San Francisco Card nebo San Francisco Card City Pass, které zahrnují vstupy na více než 30 atrakcí a další slevy.
  • HotelsCombined.com – ubytování v San Franciscu, srovnává ceny z více ubytovacích portálů
  • další ubytování hledejte na portálech Booking.com, Hotels.com či Expedia.com
  • Levné letenky hledejte na portálu Pelikán.cz

Domů Fóra Vězení Alcatraz, San Francisco

  • Toto téma obsahuje celkem 0 odpovědí. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Nina a poslední změna proběhla před 4 měsíci, 4 týdny.
Odpověď na: Vězení Alcatraz, San Francisco
Vaše informace: